Narancs dzsem

Narancs- és fahéjillat nélkül nincs is igazi karácsonyi hangulat. A narancsdzsemet viszonylag egyszerű elkészíteni, sokáig eláll, és kicsi üvegekbe töltve, egyéni címkékkel és tetővel feldíszítve ajándéknak is ideális. Ízlés szerint lehet kesernyésre vagy édesebbre készíteni. Pirítósra vagy kalácsra kenve remek reggeli vagy vacsora, de töltelékként sütemények készítéséhez is felhasználható.

Hozzávalók 4 darab 3,5 decis üveghez:

- 1 kg narancs
- fél liter 100%-os rostos narancslé
- zselésítő anyag 1 kg gyümölcshöz
- 1 kg kristálycukor
- 2 citrom leve
- 1 tasak vaníliáscukor
- fél mokkáskanál fahéj
- 3-4 szem szegfűszeg
- 1 szem csillagánizs (elhagyható)
- 3 cl Campari vagy piros gyümölcsszörp

A narancsokat mossa meg forró vízben és törölje szárazra. Nagyon vékonyan (burgonyahámozóval) szedje le a narancsszínű héjat. Ha a fehér rész is rajta marad, keserűbb lesz a dzsem. A narancsszínű héjat gyufaszál vastagságúra aprítsa fel, dobja forrásban levő vízbe, főzze öt percig, majd tíz percig áztassa hideg vízben. Ezután szűrje le, és konyharuhára terítve szárítsa meg. A gyümölcsről hámozza le a maradék fehér héjat is, majd a fehér hártya közül éles késsel vágja ki a gerezdeket. A héjban, a hártyák közt maradt, és a filézés közben keletkező levet öntse a rostos narancsléhez. Keverje a zselésítő anyagot a csomagoláson olvasható recept szerint a gyümölcshúshoz. A narancslevet egy lábosban keverje össze a kristálycukorral, a citromlével, a vaníliáscukorral, a fűszerekkel és a narancshéjcsíkokkal, forralja fel, majd fedő nélkül időnként megkeverve főzze 5 percig. Adja hozzá a zselésítőanyaggal elkevert narancshúst, és állandó kevergetés mellett főzze az újraforrástól számítva 2 percig. A még híg masszát vegye le a tűzről, és keverje bele a Camparit/szörpöt. A fűszereket dobja ki a dzsemből, ha szükséges, szedje le a habját. Töltsön fel egy tepsit egy ujjnyi meleg vízzel, ebbe állítsa bele a négy befőttesüveget. Töltse mindegyiket teli a dzsemmel, azonnal zárja le és állítsa őket fejtetőre. Öt perc múlva visszafordíthatja, és kész is a dzsem.

Mézes finomság

Nem csak mutatós, finom, de még egészséges is ez az ajándék! Szükség lesz hozzá egy csinos, érdekes formájú üvegre (lekváros, befőttes, csattos), aminek az aljába először egy réteget teszünk a következők valamelyikéből: mandula, mogyoró, dió, mazsola, kesudió, aszalt szilva, datolya, szárított füge, aszalt szilva. Utána annyi mézet öntünk rá, hogy ellepje. Ezután jöhet egy következő réteg jó szorosan lerakva egy másik szabadon választott gyümölcsből. Ezt is felöntjük mézzel, majd a harmadik, negyedik réteggel ugyanígy járunk el, amíg az üveg meg nem telik. Ezután alaposan lezárjuk, és cicomás kis kalapkát vágunk rá karácsonyi csomagolópapírból, ezt gumizzuk vagy kötjük szalaggal, raffiával a tetejére. Akácmézet érdemes hozzá használni, mert a vegyes virágméz hamarabb megkeményedik.

A tészta egy részét (kb. 2/3-át) nyújtsuk ki 3 mm vastagra, a másik felét tegyük zacskóba, hogy ne száradjon meg. A kinyújtott tésztát karácsonyi süteményformákkal szaggassuk ki. A megmaradt tésztából apró golyócskákat, "kígyókat", stb. formálva, és a fűszereket felhasználva díszítsük ki a kiszaggatott formák egyik oldalát. (A "díszeket" szaggatás után ajánlatos liszttel megszórt sütőpapírra tenni, hogy ne ragadjanak oda.) Ha a sógyurma rátétek nehezen ragadnak a felületre, a felhelyezés előtt nedvesítsük be az alapot. Ne feljtsük el még nyers állapotban kilyukasztani a díszeket, mert később, amikor megszáradtak már nem lehet.

Az így "megmunkált" díszeket hagyjuk teljesen kiszáradni (1-2 nap). Száradás után sütőbe helyezzük, és alacsony hőmérsékleten sütjük. A sütés vége felé, amikor egy kis szint kapnak, magas hőmérsékleten néhány percig sütjük. Ezzel a művelettel érhetjük el az árnyalt színhatást. A megsült díszeket kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni, majd lakkal felületkezeljük. (Ha akril lakkot választunk, a felület matt lesz, míg csónak-, vagy parkettalakkot alkalmazva fényes felületet kapunk.) 

Piros kiegészítőkkel (gömbök, almák, szalagok) csodálatosan hangulatos karácsonyfát készíthetünk ezzel a technikával.

 

Süssünk karácsonyfadíszt!

Ki ne ismerné a sógyurmát? Elkészítése egyszerű és számos dekorációs ötlet megvalósítható belőle. A karácsonyt is képes hangulatossá varázsolni ez a nagyszerű anyag. Készíthetünk belőle karácsonyfadíszt, de akár ajándékot is szeretteinknek.

Lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készül a sógyurma karácsonyfadísz:

Hozzávalók:
1 bögre liszt 
1 bögre só 
1-2 evőkanál tapétaragasztó 
víz

A díszítéshez:
szemesbors (egész) 
köménymag 
szegfűszeg 
szegfűbors 
tetszés szerinti nagyobb méretű fűszerek


A felületkezeléshez:
lakk (akril, csónak, vagy parketta)

Készítés:
A lisztet, a sót és a tapétaragasztót összekeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Vigyázzunk, ne legyen túl lágy, mert akkor ragad, és nehéz formázni. Az sem jó, ha túl kemény, mert akkor morzsálódik, és nem formázható. 

Fenyődíszek

Hozzávalók:
1/2 kg méz,
30 dkg vaj vagy margarin,
25 dkg őrölt mogyoró,
1/2 kg liszt,
5 g kardamom,
1 púpos kávéskanál fahéj,
1 zacskó citromaroma,
1 zacskó rumaroma.
3 g / 1 csapott kiskanálnyi hamuzsír /káliumkarbonát/ liszt a nyújtáshoz sütőpapír,
1 tojásfehérje,
15-17,5 dkg porcukor,
tortabevonó csokoládé,
1 csomag tortadíszítő cukorka,
1 csomag "cukorfelirat",
tarka szalagok

Elkészítés:

A mézet és a vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk lehűlni. A lisztet összekeverjük a mogyoróval és a fűszerekkel. A mézes masszát a lisztbe gyúrjuk. A hamuzsírt feloldjuk a rumaromában és bedolgozzuk a tésztába, amit ezután kb. 2 óra hosszat pihentetjük. A 2 óra elteltével a tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Sablonok segítségével különféle alakzatokat vágunk belőle, és egy gyufaszállal felakasztásra alkalmas lyukat fúrunk beléjük. A figurákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A kihűlt figurákat porcukros mázzal és tortabevonó csokoládéval vonjuk be és tortadíszítő cukorkákkal, cukorfelirattal díszítjük. Ha megszáradtak tarka szalagokat húzunk az előre elkészített lyukakba.