Zsályás gombaleves
1 csomó friss sárgarépa, 2-3 friss fehérrépa + petrezselyem, 1 friss zeller + a szára, 1 darab póréhagyma, 25 dkg gomba, daragaluska (1 tojás, búzadarával kikeverve), só, bors, szerecsendió, kurkuma, zsálya, kevés olaj.

A zöldségeket, gombát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, a zellert gyufaszál nagyságú darabokra, a szárát karikákra. Egy lefedhető edénybe kevés olajat öntünk, beletesszük a zöldségeket, a gombát, a száraz fűszereket, és lefedve pároljuk, amíg megpuhulnak, (kis vizet is önthetünk alá, nehogy leégjen). Engedjük fel vízzel, tegyük bele az apróra vágott petrezselymet és a friss, apróra vágott zsályát, forráskor, ha tetszik szaggassuk bele a galuskát, és hagyjuk még 5-10 percet a takaréklángon.

Gombakrémleves
1,5 l alapleveshez (húsleveshez) 40 dkg borjú-csont, 15 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, néhány szem feketebors, só, 2 l víz, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, egy fél fej vöröshagyma, só, bors, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 1,5 dl tejszín, 2 tojássárgája, a leves feljavításához 3 dkg vaj

A csontokból a vegyes zöldséggel, fűszerekkel levest főzünk. A megtisztított gombát megmossuk, és finomra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az összevágott gombát, megsózzuk, meghintjük egy kevés törött borssal, és lepirítjuk. Ha a levét elfőtte, hozzákeverjük a lisztet, egy kissé tovább pirítjuk, majd felöntjük a csontlével, 2 dl tejjel, és jól felforraljuk. Utána szőrszitán áttörjük, simára keverjük, és tejszínnel elkevert tojássárgájával sűrítjük. Tálalás-kor belemorzsolt vajjal javítjuk fel. Betétként pirított zsemlekockát adunk.