Sütőtökkrémleves májjal és gombával
4 személyre: 70 dkg előkészített sütőtök, 2 tyúkhúsleveskocka, 1 dl tejszín, 4 kisebb csirkemáj, 4 szelet pecsenye libamáj, 3 evőkanál olívaolaj, só, bors, 15 dkg megtisztított és felaprított gombát (sampinyon, laska, vargánya)

70 dkg előkészített sütőtököt (megpucolva és felkockázva) tegyünk fel főni annyi vízben, hogy épp ellepje. Adjunk hozzá 2 tyúkhúsleveskockát, majd forrástól számítva főzzük 20 percig. A sütőtököt 2 dl főzőlével és 1 dl tejszínnel turmixoljuk össze. 4 kisebb csirkemájat vagy 4 szelet pecsenye libamájat pirítsunk meg mindkét oldalán 3 evőkanál olívaolajban, majd sózzuk, borsozzuk. Vegyük ki a serpenyőből, majd 15 dkg megtisztított és felaprított gombát (sampinyon, laska, vargánya – lehet fagyasztott is) pirítsunk meg szintén a megmaradt olajban. A levest merjük tányérokba, és tegyük a tetejére a májat és a gombát. A siker nem marad el.

Sütőtökleves fehérrépával
4 személyre: fél teáskanál olívaolaj, 1 teáskanál vaj, 2 közepes méretű póréhagyma, 4 közepes méretű fehérrépa kockára vágva, 1 kisebb sütőtök, hámozva, kimagozva, kockára vágva, 1 kisebb burgonya, hámozva, kockára vágva, 6 csésze csirke-alaplé, só, frissen őrölt bors, 1/3 csésze tej vagy főzőtejszín, őrölt szerecsendió ízlés szerint

Egy közepes méretű edényben hevítsük fel kissé a vajat és az olajat. A póréhagymát vágjuk finomra (a zöldjéből is vágjunk bele egy keveset), és pároljuk üvegesre (12-15 perc). Keverjük bele a fehérrépát, a tököt, a burgonyát és a csirke-alaplevet. Sózzuk, borsozzuk. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük további 40 percig, vagy ameddig a zöldségek meg nem puhulnak. Vegyük le a tűzről, várjuk meg, amíg kicsit kihűl, majd turmixoljuk össze az egészet. Tegyük vissza a tűzhelyre, hevítsük fel kissé, majd engedjük fel a tejjel (tejszínnel). Végül adjunk hozzá csipetnyi szerecsendiót. Tálaláskor szórjuk meg egy kis finomra vágott petrezselyemmel.

Currys sütőtök krémleves
3 evőkanál vaj, 1/2 kg apróra vágott sütőtök, 1/2 kg meghámozott, feldarabolt Granny Smith alma, 1 hagyma, 1 teáskanál curry, 1 liter csirke alapleves, 1/2 pohár száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 1 csomag metélőhagyma, só, bors

Olvasszuk fel a vajat egy mély tálban, adjuk hozzá a sütőtököt, az almát, a hagymát és a curryt. Pároljuk össze őket, amíg a hagyma üvegessé nem válik. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd öntsük fel a borral, majd a csirke alaplevessel. Közepes lángon forraljuk fel. Főzzük 25-30 percig, ez alatt a tökök teljesen megpuhulnak. Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk, hogy valamennyire kihűljön, majd turmixoljuk össze. Főzzük fel újra a tejszínnel, majd metélőhagymával tálaljuk.

Narancsos sütőtök krémleves
4 személyre: 1 db. kis sütőtök, 1/4 szál póréhagyma, 5 dkg vaj, 40 dkg narancs, 2 dl 100 %-os narancslé, 1 evőkanál cukor, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, só, fehér bors, balzsamecet, tökmag, tökmagolaj

A darabokban megsütött sütőtököt leturmixoljuk, tejszínnel felengedjük, belecsavarjuk a narancsból készült friss narancslét, és a 100%-os narancsot. Elkészítjük a leves alapját. Vajon futtatunk póréhagymát, ráöntjük az elkészített sütőtök mixet, ízesítjük balzsamecettel, sóval, cukorral, vagy mézzel, fehér borssal. Ha szükséges, sűrítjük lisztes habarással.