Narancsos sárgarépaleves
4 személyre: Sárgarépa 150g, narancs 50g, tejszín 10g, cukor 5g, só 0,2g

A tisztított sárgarépát sós vízben megfőzzük, majd hozzáadjuk a megpucolt, cikkekre szedett, vagy darabolt narancsot. Cukorral édesítjük, majd a végén hozzáadjuk a tejszínt.

Őszibarack leves
őszibarack ( fagyasztott, vagy konzerv is jó), 1 ek liszt, 2-3 ek cukor, fahéj, szegfűszeg

Az őszibarackot megmossuk, kimagozzuk, felszeleteljük, lábasba tesszük, felöntjük vízzel, feltesszük főni, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, közben kikeverjük a lisztet a cukorral, kevés vízzel, forráskor hozzáöntjük a leveshez, 2-3 percig hagyjuk a lángon, majd levesszük és kész.

Almaleves
alma, 1 ek liszt, 3-4 ek cukor, fahéj, szegfűszeg

Az almát megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük, lábasba tesszük, felöntjük vízzel, feltesszük főni, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, közben kikeverjük a lisztet a cukorral, kevés vízzel, forráskor hozzáöntjük a leveshez, 2-3 percig hagyjuk a lángon, majd levesszük és kész.

Gesztenyekrémleves
50 dkg héjas gesztenye, 2 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 dl édes fehérbor (muskotályos), 4 dkg cukor, só

A gesztenye héját hegyes késsel bevágjuk. Kuktába tesszük, felöntjük sós vízzel és puhára főzzük. Meghámozzuk, burgonyanyomón vagy szitán áttörjük. Lábosba tesszük, vajat adunk hozzá és 2 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, tovább kevergetjük, majd felöntjük a borral és egy pohár vízzel. Cukrot adunk hozzá, felforraljuk, majd tojássárgájával elkevert tejszínnel besűrítjük. Ízlés szerint őrölt fahéjjal fűszerezzük. Csészékben tálaljuk.

Hideg, meggyes burgonya-krémleves
30 dkg tisztított, szétfövő burgonya, 25 dkg kimagozott friss meggy (vagy nem nagyon édes meggybefőtt), 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 teáskanál só, ízlés szerint kevés cukor, 3 szem összetört szegfűszeg, kis darabka fahéj, 1 teáskanál burgonyakeményítő (vagy búzakeményítő), kis darabka citromhéj

A burgonyát kis darabokra vágva jó félliternyi vízbe beleteszem. Hozzárakom a sót, a fűszereket és a vékonyka csíkokra vágott, megmosott citromhéjat. Puhára főzöm. Félidőben beleteszem a meggy háromnegyed részét. (Ha befőttel készítem, egy deci befőttlevet is hozzáöntök.) Ha már nem nagyon forró, az egészet péppé zúzom. Közben a tejszínt simára keverem a burgonyaliszttel és hozzáadva a tejfölt is, besűrítem vele a meggyes burgonyalevest. Folytonosan kevergetve öt percig főzöm, végül beledobom a félretett meggyszemeket, és az egészet hagyom kihűlni. Ezután jól lefedve, a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm és csészékbe adagolva, jéghidegen tálalom. (Ünnepi, különleges alkalmakkor egy-egy evőkanál cukor nélküli tejszínhabbal, esetleg egy-egy teáskanál meggyszörppel lelocsolva teszem az asztalra.) Ez a leves pótolhatja a karácsonyi borlevest. Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Aszaltszilva leves
1/2 kg magozott aszalt szilva, 1 db fahéj, 3-4 szegfűszeg, diónyi vaj, 2 dl tejföl, 50 g liszt, csipetnyi só

Az aszalt szilvát 1 l vízben a fűszerekkel puhára főzzük. (Ha többet szeretnénk készíteni, arányosan növeljük a fűszeradagokat!) A liszttel és a tejföllel behabarjuk, majd hozzáadjuk a vajat! Melegen tálaljuk!