Forró csokoládé
3 dl tej, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, 10 dkg cukor, 5 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál kakaó, 1 teáskanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 dl rum, 1 evőkanál porcukor, 1 kiskanál Nescafé

A tojássárgákat 5 dkg cukorral kikeverjük, egy kevés tejjel, a kakaóval, a kávéval és a liszttel tovább keverjük, majd beleöntjük a maradék tejet. A csokit gőz fölött megolvasztjuk, s beleöntjük a keverékbe. Kézi habverővel állandóan kevergetve forrpontig melegítjük. A tejszín felét a porcukorral és a rummal habbá verjük, a csokihoz adjuk és azonnal tálaljuk. A tetejét a maradék tejszínhabbal díszítjük

Ír forró csoki
1,5 dl tej, 25 g tejcsokoládé, egy teáskanálnyi kakaópor, 1-2 cl whisky, 1,5 dl habtejszín

1,5 dl tejet 25 g tejcsokoládéval összemelegítünk és hozzáadunk egy teáskanálnyi kakaóport. Az egészet felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverünk 1-2 cl whiskyt és 1,5 dl habtejszínt. Az elkészült forró csoki tetejét felvert tejszínhabbal és csokoládéforgáccsal díszíthetjük.

Narancsos forró csoki
1 l tej, 0,5 l víz, 1 narancs, 25 dkg keserű csoki

Öntsük a tejet és a vizet egy lábasba, majd adjuk hozzá a narancs vékonyan lehámozott héját. Lassú tűzön forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig. Vegyük ki a tejből a narancs héját, tegyük bele az összetört csokoládét. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel újra, majd vegyük le ismét a tűzről, és várjunk még egy kicsit. Még melegen töltsük poharakba, tetejét tejszínhabbal és frissen reszelt narancshéjjal díszítsük.

Karamellás, fahéjas forró csoki
cukor, karamell, 2-3 dl tej, 25 g csokoládé

3 evőkanálnyi cukrot kevés fahéjjal együtt karamellizálunk egy lábasban, majd hozzáöntünk 2-3 dl tejet. Ezután belereszeljük, vagy beletördeljük a 25 g csokoládét, ami ízléstől függően lehet ét-, tej-, vagy fehér csokoládé. Az egészet összekeverjük és felforraljuk. Pohárba öntve tetejét akár fahéjjal, akár csokoládéforgáccsal díszíthetjük.

Forró csoki (amerikai recept)
8 dl tej, 1 evőkanál jófajta kakaópor, 1 evőkanál juharszörp, 4 evőkanál zabpehely, fél dl tejszín, fahéj, 1 evőkanál csokireszelék

A tejet felforralom és belekeverem a kakaót. Hozzákeverem a juharszirupot és a zabpelyhet. A tejszínt habbá verem. A forró csokit négyfelé osztom, elosztom a tetejükön a tejszínhabot és megszórom csokireszelékkel.

Mandulás tej
1 l tej, 4 evőkanál őrölt mandula, 4 evőkanál porcukor, 1 evőkanál vaníliás cukor

A tejet felforralom, majd hozzáadom a mandulát és a két cukorfajtát. Állandó keverés mellett főzöm, majd leszűröm és forrón tálalom.

Karácsonyi tej
1 l tej, fél darab fahéj, 1 szegfűszeg, pár szem koriander, fél rúd vanília

A hozzávalókat felfőzöm, majd tetszés szerinti mézmennyiséggel édesítem.

Madártej
1 l tej, 12 dkg kristálycukor, 2 dkg vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 6 db tojás, 1 evőkanál liszt

A tejet vaníliás cukorral fölforraljuk. A tojások fehérjét a sárgájától szétválasztjuk. A fehérjékből 2 dkg cukorral kemény habot verünk. Evőkanállal galuskákat formázunk belőle, és a tejben kifőzzük. Közben megfordítjuk. Ha kész, kiszedjük a galuskákat, s hidegre tesszük. A tejet leszűrjük, majd ismét föltesszük forrni. Közben a hat tojássárgáját 10 dkg kristálycukorral habosra keverjük, végül hozzáadjuk a lisztet. Állandó keverés közben a forró tejbe csurgatjuk. Hagyjuk besűrűsödni. Fölforralni nem szabad. Átöntjük egy porcelántálba, beleszórjuk a forrázott mazsolát. Kihűtjük, és a habgaluskákkal tálaljuk.

Erősítő meleg tej
4 sárgája, 8 dkg cukor, 8 dl tej, 4 dl rum vagy konyak

A cukorral kikeverem a tojássárgáját, felöntöm forró tejjel és összekeverem. Elkeverem a rummal, vagy konyakkal. Különösen télen frissítő és erősítő ital.

Teás tej
1/2 l tej, 3 filter fekete tea, 2 EK cukor, csipetnyi fahéj, 1 csomag vaníliáscukor

A tejet felforralom, majd 5 percre beleteszem a teát. Cukorral, fahéjjal és vaniliáscukorral ízesítem. Azonnal fogyasztandó, különben löttyé válik.

Karamellás tej
20 dkg barnacukor, 10 dkg mogyoró, 1 liter tej

Melegítsük fel a tejet. Daráljuk meg a mogyorót és a barnacukorral együtt serpenyőben pirítsuk barnára, majd keverjük a tejhez.

Forró karamellás tej
8 dkg cukor, fél liter tej, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál barna cukor, késhegynyi fahéj

Egy lábasban a cukrot karamellizálom, felöntöm a tejjel és a tejszínnel, hozzákeverem a barna cukrot és a fahéjat, és habverővel addig keverem, míg a karamell fel nem oldódik. Bögrékbe töltöm és a tetejét kevés fahéjjal megszórva forrón tálalom.

Kókuszos tej
1 liter tej, 10 dkg kókuszreszelék, édesítő, 2 dl tejszín

Egy tálba beleszórjuk a kókuszreszeléket, ráöntjük a tejet, ázni hagyjuk. Néha megkevergetjük, ha ízlelésre már jó kókusz ízű, édesítőszerrel még utána ízesíthetünk. Habszifonba tesszük a tejszínt, pár csepp édesítőveé ízesítjük. A kókusztejet poharakba töltjük, és tejszínrózsát nyomunk a tetejére. Kevés mandulatörmelékkel díszítjük. (csak hűtés után díszítjük tejszínnel!)