Tojáslikőr 1
5 tojássárgája, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliáscukor, 2,5 dl tejszín, 1/8 l tej, 1/8 l tisztaszesz

A sárgáját habosra keverem a cukrokkal. Hozzáadom a tejszínt, a tejet és az alkoholt. Jól elkeverem, és üvegekbe töltöm. A üvegeket jól ledugaszolva 2 hónapig nem bántom.

Tojáslikőr 2
5 tojássárgája, kb. 15 dkg porcukor (ízlés szerint), egy vaníliarúd vagy egy csomag vaníliás cukor, 6 dl tej 2,5 dl tiszta alkohol (90 fokos) vagy 2 dl tiszta alkohol és fél dl konyak

A tojások sárgáját keverje simára a vaníliarúd kikapart belével, vagy a vaníliáscukorral és a porcukorral. A felforralt és lehűtött tejet és az alkoholt apránként adagolja hozzá. Karácsonyig pihentesse hűvös helyen, és 2-3 naponként rázza össze. Jól behűtve likőrös pohárban, vagy konyakos pohárban, tejszínhabbal díszítve kínálja.

Tojáslikőr Gyerekeknek 1
1 liter tej, 4 egész tojás, kb. 10 dkg porcukor (ízlés szerint), 2 csomag vaníliáscukor, őrölt szerecsendió a díszítéshez

(Alkoholmentes tojáslikőr, fogyasztás előtt maximum 1 nappal készítendő!) Keverje simára a lazán felvert tojásokat, a tejet és a porcukrot egy főzőedényben. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön főzze öt percig. Vegye le az edényt a tűzről, és öntse bele a vaníliáscukrot is és jól keverje el. Ezután hűtse le. Szervírozza melegen, szerecsendióval díszítve.

Tojáslikőr gyerekeknek 2
1 liter tej, 4 egész tojás, kb. 10 dkg porcukor (ízlés szerint), 2 csomag vaníliás cukor, őrölt szerecsendió a díszítéshez

Alkoholmentes tojáslikőr, mely fogyasztás előtt maximum 1 nappal készítendő! Keverje simára a lazán felvert tojásokat, a tejet és a porcukrot egy főzőedényben. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön főzze öt percig. Vegye le az edényt a tűzről, és öntse bele a vaníliáscukrot is, és jól keverje el. Ezután hűtse le. Szervírozza melegen, szerecsendióval díszítve, vagy tegye a masszát turmixgépbe és adjon hozzá egy csésze tört jeget. Mixelje habosra, a tetejét díszítse szerecsendióval.

Narancslikőr 1
1 nagy narancs, szegfűszeg, 1 liter 40 fokos pálinka, 40 dkg cukor

A narancsot megmossuk, kefével kissé megsúroljuk, majd szegfűszeggel körben megtűzdeljük. A pálinkát befőttesüvegbe öntjük, föléakasztjuk a narancsot úgy, hogy ne érjen bele a pálinkába. Lefedjük, és világos, meleg helyen 2 hónapig állni hagyjuk. Belekeverjük a cukrot, és ismét 2 hónapig hagyjuk pihenni. Közben a narancs átveszi a pálinka aromáját, és viszont, a pálinkába is bekerül a fűszeres narancsaroma. 4 hónap múlva fogyasztható. Variáció Szegfűszeg helyett elkészíthetjük úgy is, hogy vaníliarudat apróra tördelünk, és azt tesszük állni a pálinkába.

Narancslikőr 2
10 narancs sárga héja, 1/2 liter finom szesz, 3/4 kiló cukrot, 2 dl. víz

10 narancs sárga héját vékonyan levágjuk és 1 literes üvegbe tesszük. Ráöntünk 1/2 liter finom szeszt. 2 hétig meleg helyen, vagy napon hagyjuk állni, időnként fölrázzuk. 3/4 kiló cukrot sűrűre főzünk 2 deci vízzel. A héjakat a szesszel, szitára öntjük és egy merőkanál, forró vízzel leöblítjük egyszer, hogy ez a víz is a szeszbe csepegjen. A lehűlt sűrű cukrot összekeverjük a narancslével, illetve a szesszel és tovább éppen úgy járunk el, mint az előbbieknél. Ha gyenge volna a likőr, akkor még egy kevés szeszt tehetünk hozzá, ha nagyon erős, akkor forró vízzel gyengítsük.

Narancslikőr 3
60 dkg méz, 1 liter víz, 1,5 liter konyak, 4 narancs, 4 szegfűszeg, késhegynyi csersav

Meghámozok 3 narancsot, megtisztítom a fehérjétől, összevágom, és nagy üvegbe teszem a negyedik (egész) naranccsal együtt és ráöntöm a konyakot. 10 napig állni hagyom. A mézet, vizet, csersavat sziruppá főzöm, lehabozom, lehűtöm és hozzáöntöm a narancshoz. Beleteszem a szegfűszeget és letakarva még 10 napig állni hagyom. Ezután ülepítem, és üvegekbe töltöm.

Fűszeres Mézlikőr
1 liter méz, 7 dl vodka, 1 csomag mézes fűszerkeverék, 1 pici gyömbér

A hozzávalókat egy nagy üvegbe teszem. Lezárás után jól összerázom, majd hagyom állni 2-3 hétig. Utána sűrű gézen leszűröm legalább kétszer, és egy szép üvegbe töltöm.

Medvefogó mézlikőr
1/2 kg) mézet, 1/2 liter 96%-os alkoholban, 1/2 liter felforralt vízzel

Különösen Keleten kedvelik. Egy font (kb. 1/2 kg) mézet feloldunk 1/2 liter 96%-os alkoholban, erősen elkeverjük 1/2 liter felforralt vízzel. Nem szabad a mézet először a vízben oldani, mert akkor annak finom olajai nem oldódnak fel teljesen. Az oldat meg zavaros, ezért vastag szűrőpapíron átszűrjük. A tölcsért be kell fedni, hogy az illatanyagok, és az alkohol feleslegesen el ne párologjon, majd a palackot teletöltjük, jól bedugaszoljuk, és pincében érleljük legalább 3 hónapig. A kész likőr 34% alkoholt tartalmaz.

Mézlikőr
1/2 kg méz, 1/2 l 96 %-os tisztaszesz

A mézet feloldom az alkoholban és elkeverem fél liter felforralt és lehűtött vízzel. A sorrendet nem szabad felcserélni! A likőrt vastag szűrőpapíron átszűröm, majd legalább 3 hónapig érlelem. A kész likőr 34 %-os alkoholtartalmú.

Csokoládélikőr 1
1 dl tej, 35 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 3 dl szesz, 1 vaníliarúd, 4-5 dkg kakaópor

A tej felét a cukor felével, a vaníliarúddal felforraljuk. A tojások sárgáját a cukor másik felével és a kakaóval simára keverjük. A felforralt és kihűtött tejet apránként a kakaós masszához adjuk, majd mikor teljesen kihűlt, hozzáadjuk a szeszt. Sötét üvegbe töltjük, és 1-2 hétig minden nap jól felrázzuk. Hűtőben tároljuk. Megjegyzés: A tejet nem kell teljesen kihűteni, csak annyira, hogy ne csapja ki a tojást. 70%-os alkoholt lehet hígítani picit, kb. 1-1,5 dl vízzel. Ha tiszta szeszt veszel hozzá, akkor elég belőle 1 dl, és azt kiegészíteni vízzel 3-3,5 dl-ig. Kell neki az 1-2 hét állás és rázogatás, mert frissen fogyasztva nagyon alkoholízű még.

Csokoládélikőr 2
2 dl víz, 15 dkg cukor, 3 evőkanál kakaó, 2,5 dl rum, sűrített tej

A vizet a cukorral és a kakaóval összefőzzük. Ha kihűlt, sűrített tejet nyomunk bele, és hozzáadjuk a rumot.

Csokoládélikőr 3
4 dl tiszta szesz, 2 csomag tortadara, 40 dkg cukor, 1/2 liter víz

A tortadarát, a cukrot és a vizet összefőzzük. Ha kihűlt, összeöntjük a szesszel.

Borlikőr 1
Fél liter testes vörösbor, 40 dkg cukor, 2,5 dl rum, 1 vaníliarúd

Hosszában kettéhasítom a vaníliát és a többi hozzávalóval együtt jól záródó üvegbe teszem. Egy hónapig nem bántom, időnként felrázom. Leszűröm és még 2-3 hétig hagyom érni.

Borlikőr 2
1 l vörösbor, 50 dkg cukor, 1/3 rumaroma, 1/3 cherry aroma, 1/3 meggy aroma, 3 dl szesz

A vörösbort a cukorral felforraljuk és lehűtjük. Az aromakeveréket a szeszben feloldjuk és a borral elkeverjük.

Kókuszlikőr
4 dl tiszta szesz, 50-60 dkg cukor, 1,5 liter tej, 10 dkg kókuszreszelék, 2 csomag vaníliacukor

A tejet felforraljuk, és ezt követően a kókuszreszelékkel 1 órán át lassú tűzön főzzük. A tűzről levéve a cukrot és a vaníliacukrot belekeverjük. Ha kihűlt, átszúrjuk, és az alkohollal összekeverjük.

Banánlikőr
1/2 kg banán, cukor, 250 ml tiszta szesz, 1 dl víz, rumeszencia, fél citrom leve

1/2 kg banánt felszeletelünk és egy zománcos edényben cukorral lerétegezzük, 3 nap után szitán áttörjük, s a szitán még átengedünk 1 dl vizet. Majd ehhez a léhez hozzáteszünk 250 ml szeszt, pár csepp rumeszenciát, fél citrom levét és egy evőkanál karamellt. Alaposan összekeverjük és 10-15 napot érni hagyjuk, majd leszűrjük.

Diólikőr
30 dkg négyfele vágott zöld dió, 2 dkg egész fahéj, 1 dkg szegfűszeg, 30-40 dkg cukor, 1 liter gyümölcspálinka

A hozzávalókat csavaros üvegbe rakjuk és ráöntjük a pálinkát. Négy hétre napos helyre állítjuk, s minden nap megrázogatjuk. A végén leszűrjük.

Ánizslikőr
1 dkg csillagánizs, 50 dkg cukor, 5 dl gyógyszertárban kapható alkohol

Az ánizst a szeszben egy-két napig állni hagyjuk, majd a cukrot 0,5 liter vízhez adva felforralunk, hozzáadjuk az alkoholhoz, és befőttesüvegben 2 napig érleljük, majd leszűrjük.

Vanílialikőr
2-3 evőkanálnyi friss mentalevél, 1 rúd vanília, 2 dl 96%-os patikában kapható alkohol, 25 dkg kristálycukor

A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és a megmosott mentalevéllel egy nagy befőttes üvegbe tesszük. Ráöntjük az alkoholt, lezárjuk, és néhány napig érleljük. 3-4 nap után 1/4 liter vízből és a cukorból szirupot főzünk; forralás után még 15-20 percig főzzük, majd a fűszerezett alkoholhoz adjuk. Légmentesen lezárjuk, és 1 hét után átszűrjük egy díszesebb üvegbe. Elkészítési idő: 20-40 perc (3-4 napig érleljük. A kész italt 1 hét után átszűrjük! )

Tárkonylikőr
1 csokor friss tárkony, 5 dl pálinka, 1 liter víz, 1 kg cukor

A tárkonyt megmossuk, leszárítjuk. A pálinkát ráöntjük, és lefedve, sötét helyen 1 hónapig állni hagyjuk. A cukorral és a vízzel szirupot főzünk, majd ezt a pálinkához keverjük. Beleteszünk 1 friss tárkonyágat, és lefedjük. Néhány hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és jégkásával kínáljuk. Érlelés: 2 hónap.

Köménylikőr
2 dkg köménymag, 5 dl almavodka, 40 dkg cukor, 2 dl víz

A köménymagot mozsárban finomra törjük, és  beleszórjuk a vodkába. 10 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A cukorból és a vízből szirupot főzünk, kihűtjük, majd összeöntjük a köményes vodkával.

Gyömbérlikőr
10 dkg friss gyömbérgyökér, 150-175 g barna kandiscukor, 1/4 liter tiszta alkohol, 3,5 dl víz, 1 fél citrom héja és leve

A felaprított gyömbért a citrom héjával együtt 15 percig a 3,5 dl vízben gyenge tűzön főzzük. Ezután hozzáadjuk a kandis cukrot és a citrom levét, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ekkor az egészet gézen vagy szűrőn átszűrjük, majd a tiszta léhez hozzáadjuk az alkoholt. Legalább egy hétig állni hagyjuk, ha szükséges még egyszer átszűrjük, hogy szép tiszta legyen a likőr.

Krémlikőr
35 dkg cukor, 5 tojás sárgája (alaposan kikeverve a cukorral), 2 dl tejszín fél liter forralt tej, 4 db mandula vagy mogyoró aroma, 2-3 dl pálinka vagy vodka

A cukrot és a tojássárgáját keverjük ki, ehhez adjuk hozzá a tejet forrón és leszűrve, aztán a tejszínt. Még melegen adjuk hozzá az aromát és a pálinkát. Érési idő: 1-2 hét

Sörlikőr
1/2 l barna sör, 20 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 1/4 l alkohol

A sört a cukorral és a vaníliával felfőzzük, hűlni hagyjuk. Az alkoholt hozzákeverjük, és legalább 1 hónapig érleljük.

Meggylikőr
1,5 kg meggy, 1 kg cukorból és 1 liter vízből készült szirup, 1 rúd vanília, 3 g fahéj, 5 szegfűszeg, 4 szem keserűmandula, fél liter finomszesz

A meggyet kimagozom és egy bőszájú üvegbe teszem. Felöntöm a lehűlt cukorsziruppal, beleteszem a vaníliát, a fűszereket, illetve a mandulát és az alkoholt. Jól elkeverem és 3 hétre lefedve kirakom a napra. Ezután leszűröm, üvegekbe rakom és jól ledugaszolom.

Bodzalikőr
1 liternyi bodzabogyó, 2 liter víz, 1 kg cukor, 1 rúd vanília, 6 szegfűszeg, kevés szerecsendió, 1 citrom, fél liter tisztaszesz

A bodzát a vízzel és a cukorral fél órán át főzöm. A levét leszűröm, hozzáadom a fűszereket és a citromlevet, majd újabb órán át főzöm. Ezután újra leszűröm és elkeverem a finomszesszel. Üvegekbe töltöm.