Martini 1
3,5 l víz, 1,5 kg cukor, 0,5 kg rizs, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 1 mokkáskanál szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál borsikafű, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál kurkuma, 5 szem szegfűszeg, 5 szem szegfűbors, 2,5 dkg élesztő, 1 citrom leve

3, 5 l vizet fel kell forralni 1. 5 kg cukorral, majd szobahőmérsékletűre visszahűteni. Ezután kell összekeverni a többi hozzávalóval. A keveréket egy állandó hőmérsékletű helyre kell állítani. Jól le kell fedni, és egy akkora edénybe kell tenni, amibe kényelmesen belefér, hogy ne legyen tele! Hat hét után lehet először megbolygatni, viszont akkor hetente egy-egy alkalommal és legalább összesen kétszer-háromszor le kell szűrni. Az utolsó szűrést gézlapon végezzük.

Martini 2
1/2 kg rizs, 1,5 kg cukor, 2 db citrom, 2-3 szem szegfűszeg, 2 dkg élesztő, 1 csomag mazsola, 1 rúd vanília

3,5 liter vizet összefőzünk 1,5 kg cukorral szirupnak. Beletesszük a rizst egy dunsztos üvegbe és ráöntjük a kihűlt szirupot. Beletesszük a többi adalékanyagot. Lekötjük egy nejlon darabbal. Tetejét megszurkáljuk, és 1 hónapig állni hagyjuk. Letisztulás után lefejtjük, még 1-2 napig ülepítjük, és ismét szűrjük.