Dél-ausztriai mézpálinka
1 liter Treberschnaps (törkölypálinka), 3 evőkanál erdei virágméz, 1 kis darab citromhéj (csak a sárga része)

Három hónapig érlelődik, hűvös helyen. Az edényt naponta erősen fel kell rázni!

Karácsonyi mézes pálinka
4,5 dl házipálinka, fél dl méz, mézes süteményekbe való fűszerek (darabka fahéj, pár szem szegfűszeg, gyömbér, reszelt citromhéj, ánizs, stb., de lehet beletenni a bolti mézeskalács fűszerkeveréket is)

Az ízlés szerint fűszerezett, mézzel kevert pálinkát rázza össze 2-3 naponta Karácsonyig, közben tárolja sötét, hűvös helyen. Fogyasztás előtt szűrje át. A nagy ünnepi ebédek és vacsorák előtt kiváló étvágygerjesztő. 1-2 hét, mire beérik.

Fahéjas körte pálinkában
5 db 500 g-os üveghez: 30 db kis kemény húsú körte, 2 citrom, 40 dkg kristálycukor, 5 rúd fahéj, 1 l száraz törkölypálinka

Hámozzuk meg a gyümölcsöt anélkül, hogy a szárukat levennénk, és mártsuk a tálba, amelyet a citromok levével savanyított vízzel töltöttünk meg. A köztes időben tegyük a cukrot a főzőedénybe, engedjük fel vízzel, adjuk hozzá a fahéjat, majd lassú tűzön kezdjük el melegíteni. A forrástól számítva addig forraljuk az egészet, amíg a szirup sűrűsödni kezd. A szűrőkanál segítségével emeljük át a körtéket a citromos vízből a szirupba, amelyben addig főzzük őket, míg megpuhulnak. Fontos, hogy maradjanak egyben, és roppanós puha legyen a húsuk. Vegyük ki a körtéket a szirupból, csöpögtessük le őket egy tányéron, végül tegyük a gyümölcsöt nagyobb űrtartalmú, légmentesen záródó üvegekbe. Öntsük a pálinkát a szirupba, keverjük össze, majd töltsük szét az üvegekbe, mindegyikbe egy-egy rúd fahéjat téve. Zárjuk le az üvegeket, és hagyjuk ezt a finomságot sötét, hűvös helyen 2 hónapig pihenni.

Narancspálinka
25 dkg cukor, 2-2 db citrom és narancs, víz, 2 liter pálinka

Negyed kiló cukorral dörzsöljünk le két citromnak és két narancsnak a héját, azután tegyük a cukrot a lábasba és öntsünk a cukorra csak épen annyi vizet, a mennyit felvesz. A narancs és citrom levét csavarjuk bele a cukros vízbe, tegyük aztán láng-tűzre forrni. Mikor erősen kezd a cukor főni, öntsünk bele két liter pálinkát, és ezt főzzük fel a cukorral, negyed óráig. Negyed óra múlva vegyük el a tűztől, öntsük üvegbe, egy hétig rázzuk fel minden nap, azután szűrjük át sűrű ruhán, és újra tegyük tiszta üvegbe.