Ünnepi puncs
Fekete tea, 5 evőkanál méz, 0,5 dl gyömbérszirup, 3 dl rum

A teát 1 liter vízzel leforrázzuk. Egy külön edényben a rumot, a mézet és a gyömbérszirupot felforrósítjuk, majd az egészet a teához öntjük. Citrom vagy narancskarikával díszített pohárban kínáljuk.

Teapuncs
1 csomag Puncs fűszerkeverék (Kotányi, Knorr), fél liter vörösbor, 2 filter teafű, rum, cukor, narancslé tetszőleges mennyiségben

Válasszunk készen kapható Puncs keveréket, így nem kell időt vesztegetnünk a különböző fűszerek beszerzésével. A fél liter vörösbort melegítsük fel fél liter vízzel, borítsuk bele a fűszerkeveréket, majd lógassunk a mixbe két filter feketeteát. Bolondítsuk meg cukorral, rummal, naranccsal – a mennyiségekkel improvizáljunk szabadon. Tipp: a gyerekek sem maradnak ki a jóból, ha a bort narancslével helyettesítjük.

Tejpuncs
3 cl rum, 3 cl brandy, 2 kávéskanál porcukor, tej

A tejet felmelegítjük, beleöntjük a rumot, a brandyt és porcukorral ízesítjük.

Karácsonyi alkoholmentes puncs 1
3 csésze almalé, 3 csésze narancs juice, 6 csésze fekete ribizlilé vagy áfonyalé, 3/4 csésze juhar szirup vagy méz, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, szerecsendió

Az alapanyagokat összekeverni, jól lehűteni, narancs szeletekkel díszíteni

Karácsonyi alkoholmentes puncs 2
2 csésze víz, 1 csésze cukor, 4 csésze fekete ribizli, 2 csésze narancslé, 1 csésze citromlé, 2 csésze ananaszlé, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, narancshéj, 2 liter gyömbér ital

A gyömbéren kívül, a hozzávalókat összeönteni, felforralni, utána leszűrni, lehűteni, majd szervírozáskor felönteni a gyömbérrel. Narancs szeletekkel, koktél cseresznyével lehet díszíteni.

Tojásos puncs vagy baltimore-i Egg-nogg
12 főre: 10 tojás - fehérje, sárgája különválasztva, 2 l tej, 375 ml whisky, konyak vagy rum, 200 gr cukor

A tojások sárgáját a cukorral alaposan kikeverjük, egészen míg kifehéredik. A fehérjét kicsit felverjük, majd elkeverjük a tejjel, és melegíteni kezdjük. Folyamatos keverés közben a választott alkoholos italt, whisky-t, rumot vagy éppen konyakot, kicsi adagonként adjuk a tejhez, míg el nem fogy. A forró italhoz a cukros sárgájából készített krémet is lassan hozzáadjuk, de, ha már a sárgája benne van, nem főzzük tovább az italt. Az amerikaiak megszórják frissen reszelt szerecsendióval. Aki jobban kedveli a szokásos karácsonyi fűszereket, fahéjat használjon. Tipp: Hozzáadott vaníliával, vaníliás cukorral kellemes krémes ízt kapunk

Karácsonyi Egg Nogg
3 cl brandy, 3 cl rum, 1 kiskanál cukorszirup, 1 tojás, szerecsendió, tej.

Rázzuk össze alaposan egy shaker-ben (jég és tej nélkül) a hozzávalókat, szűrjük az italt pohárba, majd öntsük fel forró tejjel. A tetejére reszeljünk szerecsendiót.

Egg-Nogg
4 tojás, 4 csapott evőkanál porcukor, 8 evőkanál konyak, 8 evőkanál tejszín, 6 dl tej, 1 csipet reszelt szerecsendió vagy fahéj

A tojások sárgáját, a porcukrot, a tejet és a konyakot turmixgépbe rakjuk, és fél percig turmixoluk, majd összeforgatjuk a tojások fehérjéből vert kemény habbal, poharakba töltjük (ez 4 adag), és csipetnyi szerecsendióval megszórjuk. Azonnal tálaljuk. Megjegyzés: de csak jégbehűtött hozzávalókkal dolgozz!

Karácsonyi puncs
1,2 liter almabor vagy almalé, 1 db fahéjrúd, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 0,5 dl méz, 3 evőkanál friss citromlé, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 4,5 dl ananászlé, fahéjrudak

Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy fahéjrúddal, majd állítsuk takarékra a lángot. Fedjük le, és lassú tűzön még öt percig főzzük. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a fahéjrudak kivételével, majd még további öt percig főzzük. Puncsos tálban kínáljuk. Mindenki kapjon egy fahéj rudat is, azzal kavargathatja az italát.

Karácsonyi hideg teapuncs
3 csésze erős tea, 1 csésze citromlé, 4 csésze narancslé, 2 csésze grenadin, vagy málnaszörp, 1 csésze tört ananász, 2 liter szóda

A szóda kivételével az alapanyagokat összekeverni, majd szervírozáskor felönteni a szódával.

Teakoktél (puncs)
2 dkg tea, 1 liter víz, 2 tojássárgája, 10 dkg cukor

A teát kannába tesszük, a vízzel leforrázzuk, 5 perc múlva leszűrjük. A tojások sárgáját a cukorral elkeverjük, hozzákeverjük forrón a tea felét, tűzre tesszük, és sűrűsödésig óvatosan főzzük. A tea másik felével elkeverjük, és jól lehűtve, koktélos poharakban tálaljuk.

Flambírozott puncs
1 citrom, 25 dkg cukor, 5 dl rum, 5 dl erős tea

Mély tálban összekeverjük a felszeletelt citromot és a cukrot. Ráöntjük a forró teát, és jól összekeverjük. A rumot megmelegítjük, és egy karika citromon keresztül lassan a teába öntjük. Meggyújtjuk, és lángolva kínáljuk. Amikor a láng kialudt, ismét összekeverjük.

Téli puncs
4 teáskanál fekete tea, 8-8 cl vörösbor és ribizliszörp, 5 dkg cukor, 2 darabka fahéj, karambolaszeletek

A fél liter vízzel elkészítjük a teát. Hozzáadjuk a bort, a szörpöt, a cukrot meg a fahéjat, összeforraljuk, majd kissé kihűtjük. A puncsot poharakba töltjük, és karambola szeletekkel díszítjük.

Forró almáspite puncs
(4-6 személyre) 4 csésze (kb. 1 liter) száraz almabor, fél csésze (12 cl) Calvados, fél csésze (12 cl) sötét rum, fél csésze (12 dkg) mazsola, 4-5 db 5 cm-es fahéjrúd, 16 szegfűszeg, alma a magháza nélkül, félbevágva és szeletelve.

 

Pohár: egy kétliteres hőálló kancsó vagy puncsostál, 4-6 hőálló pohár 
Elkészítés: A mazsolát a rummal a tálba tesszük, és két órán át, áztatjuk. Belekeverjük a többi alapanyagot. Áttöltjük egy lábasba, és nagyon lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Melegen kínáljuk. Tegyünk mindegyik pohárba mazsolát, fahéjrudat, szegfűszeget és almaszeleteket. Ha a puncsba friss tejszínt is keverünk, igazi almáspite íze lesz! 

 

Forró banánpuncs
(8 személyre) 2 érett banán, 2 csésze (50 cl) kókusztej, 1 csésze (25 cl) friss tejszín, 12 cl Créme de Bananes, 6 cl arany rum

Pohár: egy 1,5 literes hőálló puncsostál, 8 goblet
Díszítés: 3 karika banán koktélpálcikán, reszelt szerecsendióval megszórva. 
Elkészítés:Jobban mutatnak a poharak, ha a szélüket bevonjuk sárgára színezett kókuszreszelékkel. A banánt földaraboljuk, és a többi alapanyaggal együtt turmixgépbe tesszük. Erős fokozaton rövid ideig turmixoljuk. A keveréket áttesszük egy lábasba, és kis lángon nagyon lassan melegítjük. Ne forraljuk. 

Melegen kínáljuk. Hidegen is nagyon finom! 

Hálaadásnapi tál
(8-10 személyre) 3 csésze (75 cl) áfonyalé, 3 csésze (75 cl) rosé bor, 2 csésze (50 cl) narancslé, 15 cl brandy, 12 cl Chambord málnalikőr, 6 cl Crémede Framboise, jég.

Pohár: egy 3 literes puncsostál, 10 borospohár
Díszítés: friss málna és narancscikkek, narancshéj-csíkok 
Elkészítés:
A puncsostálat egyharmadáig megtöltjük jéggel és ráöntjük az alapanyagokat. 
Jól összekeverjük, és tálalás előtt 30 percig állni hagyjuk. Friss gyümölccsel és - héjjal díszítjük. Különleges hatást érhetünk el, ha a puncs tetejére két-három virágot is teszünk. Fedjük le, és lassú tűzön még öt percig főzzük. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a fahéjrudak kivételével, majd még további öt percig főzzük. Puncsos tálban kínáljuk. Mindenki kapjon egy fahéj rudat is, azzal kavargathatja az italát. 16 (kb. 1 dl-es) adag lesz belőle. 

Őszi krémpuncs
(6-8 személyre) 3 csésze (75 cl) vagy 1 üveg (750 ml) szilvabor vagy bármilyen más gyümölcsbor, 2-3 csésze (50-75 cl) szeder ízű ásványvíz vagy szódavíz, 9 cl Créme de Cassis, 9 cl Créme de Frambise, 9 cl Poire William likőr, jég.

Pohár: egy 2-3 literes puncsostál, 8 talpas goblet
Díszítés: különféle gyümölcsök, például szeder, málna, körte, szilva
Elkészítés:Az alapanyagokat a jég kivételével összekeverjük a tálban. Legalább 15 percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Hozzáadjuk a jeget és a gyümölcsöket, majd tálaljuk. Minden pohárba bőségesen tegyünk gyümölcsöt.