mikulás, mikulás rendelés, télapó krampusz házhoz, mikulásműsor gyerekműsor mikulásprogram
mikuláslátogatás, ajándék ötletek receptek versek dalok üzenet rajz kép a mikulásnak, könyvajánló
A sört felforralom, majd hozzáadom a cukrot, a sót és a fahéjat. A tojást kevés vízzel felverem és állandóan kevergetve belekeverek egy keveset a forró sörből. Az egészet elkeverem a felmelegített sörrel, majd hozzáadom a vajat és a rumot.
A sört egy lábasba töltöm, majd a tejet, a cukrot és a tojást felverve hozzákeverem. Kevergetve felforralom.
A tojást a rummal felverem. A sört a cukorral felhevítem és állandó keverés közben a tojáshabhoz keverem.
A 10 l vizet felforraljuk. A forrásban lévő vízben, elkeverjük a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre). Elzárjuk a tüzet és a nedűt tetszés szerint fűszerezzük, illetve gyümölcsözzük (a hozzávalóknál felsoroltakból lehet választani...). Megvárjuk míg a lé kézmelegre hűl (min. 1 óra), ekkor megpirítjuk a kenyeret, amelyre (szintén langyos állapotban) rákenjük az élesztőt. Az élesztős pirítóst a nedű felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban). Ennek elteltével eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt, majd palackozzuk (lehetőleg ne üvegbe, mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt). 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni, valamint a palackból a keletkező gázokat kiengedni). Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hűteni a mézsört. Legfeljebb fél évig tároljuk, szóval mielébb meg kell inni! (minél nagyobb a cukor/méz tartalma annál tovább áll el).