Borjúrolád aszalt gyümölcsökkel
4 vékony szelet (kb. 12 dkg-osak) borjúhús, 10 kis fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 4 szilva (aszalt, kimagozott), 4 szárított füge, 4 aszalt sárgabarack, 2,5 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál olaj, 1 vékony szelet füstölt sonka, 2 dl erőleves (leveskockából), 1 citrom, 1 babérlevél, csipetnyi szerecsendió, fél kávéskanál fahéj, őrölt bors, só

Az aszalt gyümölcsöket finomra vágjuk, kis tálba tesszük, ráöntünk másfél dl bort, belekeverjük a fahéjat meg a szerecsendiót, és 30 percre félretesszük. A hússzeleteket kiveregetjük, és sodrófával jól ellapítjuk. A beáztatott aszalt gyümölcsöket leszűrjük, lecsöpögtetjük, és egyenletesen elosztjuk a hússzeleteken. Mindegyiket megszórjuk apróra vágott sonkával, majd a húsokat feltekerjük, a végeiket bedugjuk, és cérnával összekötözzük a roládokat. Nagy serpenyőben, forró olajban a húsok minden oldalát elősütjük, majd hozzáadjuk az egész hagymákat, a felkockázott sárgarépát, és 2 percig kevergetve pároljuk. Meglocsoljuk a maradék borral, a gyümölcsök áztatólevével, az erőlevessel, a citrom levével, majd hozzáöntjük a mézet, beletesszük a babérlevelet, lefedjük, és 40 percig kislángon főzzük.

Borjúkaraj mézes-diós mártásban
60 dkg apró szemű burgonya, 4 szelet csontos borjúkaraj, 15 dkg dióbél, 5 ek olívaolaj, 2 ek méz, 4 ek vörösborecet, 2 ek szójaszósz

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk. A diót kissé összevagdaljuk. A burgonyát annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük, de figyeljünk oda, hogy ne főjön szét. Az olívaolajat mélyebb serpenyőben felforrósítjuk, és erős lángon megsütjük benne a hússzeletek mindkét oldalát. Kivesszük, melegen tartjuk. A sütésből visszamaradt olajba beletesszük a mézet, összekeverjük, és kis lángon hagyjuk karamellizálódni. Beletesszük a diót, meglocsoljuk az ecettel és a szójaszósszal, megsózzuk, borsozzuk, egyszer felforraljuk. Hozzáadjuk a leszűrt burgonyát, óvatosan összekeverjük. Tálaláskor a hússzeleteket a diómártásban átmelegített burgonyával kínáljuk, a visszamaradt mártást rákanalazzuk.

Borjú pástétom
50 dkg borjúhús (lehet a fiatal, nem zsíros sertés), 40 dkg máj (borjú vagy sertés), 25 dkg tokaszalonna (esetleg nyers császár szalonna), 6 dkg szalonna, 5 dkg friss gomba (vagy 1 dkg szárított gomba), 10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa,petrezselyem,zeller, hagyma), 1 száraz zsemle, 3 tojás, 1-2 babérlevél, szegfűbors, bors, szerecsendió, gyömbér, zsír.

A húst, szalonnát, zöldséget, gombákat, fűszereket 1,5 órán keresztül lassan  főzzük (közben sózzuk). Vége felé beletesszük a szalonnákat és főzzük még fél órát. Mikor a hús teljesen puha, lehűtjük és levesszük a csontokról.

A májat szeleteljük és főzzük (a megmaradt felforralt lében) kb. 20 percet.

A zsemlét áztassuk szintén a megmaradt lében.

A húst, májat, zsemlét, zöldségeket ledaráljuk legalább kétszer.

Beletesszük a tojásokat, fűszereket és alaposan kikeverjük egyenletes, puha masszára.

A sütőformát kikenjük a zsírral, az aljára rakjunk vékony szalonna szeleteket. A pástétomot rakjuk a formába (3/4 magásságig). Lefedjük és klasszikus recept szerint - pároljuk (kb. 1 óra), de én próbáltam sütni és nagyon finom lett. 

Sütés előtt, jó lesz, ha a tetejét lekenjük a felvert tojással (esetleg kis tejföllel, mézzel, vajjal), és a forma oldalaira (zsírral lekent) szórjunk kis zsemlemorzsát.  Hosszúkás, keskeny formákat alkalmazzunk a sütéshez, pároláshoz - gömbölyű, pudingos alakú. Végén - lehűtve, szeletelve tálaljuk hideg szósszal (majonéz, ketchup,).

Pástétomhoz lehet használni csirke, liba, kacsa húst is.