Sült bárány padlizsánnal, mentaszósszal
4 személyre: 8 bárányborda tisztítva, 3 ek. olívaolaj, 2 nagyobb padlizsán vastag szeletekre vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 6 nagyobb paradicsom, meghámozva, vastag szeletekre vágva, só, bors, A mentaszószhoz:, 2 ek. aprított friss mentalevél, 7,5 dl natúr joghurt, frissen õrölt bors

A padlizsánszeleteket sózzuk be, majd hagyjuk állni 20 percig. Egy serpenyõben hevítsük fel az olajat, majd magas hõmérsékleten hirtelen pirítsuk meg benne a báránybordákat. Amikor megpirultak, vegyük lejjebb a lángot és süssük még 5 percig, úgy, hogy megpuhuljanak. Vegyük ki a serpenyõbõl, majd csepegtessük le. A maradék olajban a fokhagymával együtt pirítsuk meg a padlizsánszeleteket. A padlizsán felszívja az olajat, ha szükséges pótoljuk! Vegyük ki a kész padlizsánt a serpenyõbõl, majd az olajos serpenyõben pirítsuk meg kissé a paradicsomszeleteket is, amit sóval és borssal ízesítünk. Helyezzük a pirított zöldségeket egy tányérra, tegyük a tetejükre a bárányt és díszítsük citromszeletekkel, mentaággal. A mentaszósz elkészítése egyszerű: csak keverjük össze az apróra vágott mentát, a joghurtot és az õrölt borsot, majd tegyük kis tálkákban a hús mellé.

Joghurtos báránysült
6-8 személyre: 1 db 1,5-2 kg-os kicsontozott báránycomb, 3-4 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rozmaring, 1 evőkanál kakukkfű, 1 citrom leve, frissen őrölt fekete bors, 3 dl joghurt, menta, metélőhagyma, A pecsenyeléhez:, 2 evőkanál liszt, 3 dl húsleves vagy bor, só, frissen őrölt fekete bors

A bárányhúst bevagdossuk, megtűzdeljük megtisztított, szeletekre vágott fokhagymával. Megolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne a finomra vágott rozmaringot, kakukkfüvet, megkenjük vele a bárányhúst, meglocsoljuk citromlével. Minden fél kilóra húsz-huszonöt percet számítva roston megsütjük, közben olívaolajjal meg-meglocsoljuk. Kivesszük, tálra tesszük, melegen tartjuk. A rost alá tett serpenyőből kiöntjük a forró zsírt, belekeverjük a lisztet, egy percig melegítjük, megsózzuk, megszórjuk az őrölt borssal, felforraljuk, melegen tartjuk. A joghurtot, a megtisztított, szétnyomott fokhagymát, a metélőhagymát és a mentát jól elkeverjük, fűszerezzük. A combot felszeleteljük, s a pecsenyelével és a mártással meglocsolva egyben sült burgonyával, párolt zöldbabbal, vegyes salátával tálaljuk.