Karácsonyi káposzta
fél fej káposzta, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 4 szelet füstölt szalonna, 1 teáskanál édesköménymag, 1,5 dl csirkehúsleves, só, őrölt feketebors, 2,5 dkg vaj.

A káposztáról vegyünk le 4 levelet, a többit vágjuk finomra. A leveleket főzzük 3-4 percig forró, sós, vízben, majd mártsuk hidegbe, és csöpögtessük le. A főzővízben a darabolt káposztát főzzük 6 percig, majd csöpögtessük le. Az olajban pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, a szalonnát; adjuk hozzá az édesköményt, a húslevest, és forraljuk fel. Tegyük bele a főtt káposztát, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a vajat. A levelekkel béleljünk ki négy tálkát úgy, hogy túllógjanak a peremen. Töltsük meg a csészéket a káposztás keverékkel, szorosan hajtsuk rájuk a levélszéleket. A csészéket állítsuk bele egy tepsi forró vízbe, fedjük le a tepsit alufóliával, és melegítsük át sütőben.

Töltött káposzta reform módra
1 kg vágott savanyú káposzta és 8-10 savanyú káposztalevél 1 közepes vöröshagyma 1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika 1 mokkáskanálnyi majoránna 1 mokkáskanál õrölt fekete bors 2 gerezd fokhagyma 3 evõkanál olaj 1 púpozott evõkanál zabpehelyliszt A töltelékhez: 240 dkg darált sertéshús vagy pulyka felsõcomb 6 evõkanál zabpehely 1 tojás 1-1,5 dl tejszín vagy tejföl kb. 1 csapott kiskanál só 1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika 1 mokkáskanálnyi majoránna fél mokkáskanál õrölt fekete bors 1 gerezd zúzott fokhagyma

A töltelékhez a húst a zabpehellyel, a tojással, a tejszínnel és a fűszerekkel jól összekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy a pehely egy kissé megdagadjon. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töltelékbõl gombócokat formálunk. A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. Egy mély lábasban a megtisztított, felaprított hagymával összekeverjük, a pirospaprikával, a majoránnával, a zúzott fokhagymával és a borssal fűszerezzük. A tetején szép sorban elrendezzük a töltelékeket, és annyi vizet (5-6 dl) öntünk rá, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd az edényt félig letakarva egyenletes tűzön kb. 50 perc alatt puhára fõzzük. Idõközben az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem lehet, mert akkor a töltelék összetörik. Az elfõvõ levet folyamatosan pótoljuk. Amíg a káposzta fõ, az olajból és a lisztbõl vékony, zsemleszínű rántást készítünk. A kész töltelékeket a lábasból kivesszük. Az apró káposztát a rántással besűrítjük (fölaprított kaporral is fűszerezhetjük), s néhány percig fõzzük, a töltelékeket visszahelyezzük. Szerző Hargitai György Tippek: Zabpehely helyett rozspehellyel, árpapehellyel vagy búzapehellyel is készíthetjük.

Erdélyi töltöttkáposzta
60 dkg darálthús, 1 kg oldalas (nem füstölt), 1 jókora füstölt csülök, 1,5 kg apró savanyú káposzta, kb. 10 savanyú levél, 8 dkg rizs, 1 fej hagyma, 2 tojás, fűszerek ( egész bors, őrölt bors, piros paprika, töltelék fűszerkeverék, fokhagyma, majoránna, vegeta, piros arany, cseresznyepaprika krém), tejföl

Egy sor füstölt szalonna a fazék aljára. Rá a füstölt csülök csontja (húsát lefaragtuk). Egy sor töltelék, egy sor apró káposzta, egy sor oldalas, egy sor füstölt hús darabkák. Ezt addig rétegezzük, amíg a készlet tart. Tetejére apró káposzta kerüljön. A sorközöket meghintjük kevés piros paprikával, szemes borssal, és 1-2 cseresznyepaprikát is teszünk bele. Töltelék: A darált húsba a rizs, tojás, reszelt hagyma, tört fokhagyma, őrölt bors, stb. - káposzta levelekbe göngyöljük. Külön nem szabad sózni, mert a csülök sós! Főzés előtt 3/4-ig feltöltjük vízzel és lassú tűzön kb. 2 és fél - 3 óráig főzzük. Időnként rázogatjuk, keverni nem szabad!

Pulykamellel készült töltöttkáposzta
4 személyre: 1/2 kg darált pulykamell, 1 dl rizs, 8-10 savanyúkáposzta-levél, 3/4 kg savanyú káposzta, 15 dkg füstölt oldalas, 1 db tojás, 2 közepes vöröshagyma, 2 evõkanál étolaj, egy kanál liszt a rántáshoz, csökkentett zsírtartalmú tejföl, vagy kefír, 4 gerezd zúzott fokhagyma, diétás só, õrölt feketebors, fűszerpaprika

A darált pulykamellet összegyúrjuk a tojással, az egyik felaprított hagymával, a nyers rizzsel, 2 kávéskanál fűszerpaprikával, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával. A savanyúkáposzta-levelek vastagabb ereit kivágjuk és beletekerjük a tölteléket. Ezután a másik finomra vágott hagymát olajban átfuttatjuk, a tűzrõl levéve meghintjük 1 kávéskanál fűszerpaprikával, majd berántjuk és beletesszük az apró káposzta felét. Miután egy kicsit megdinsztelõdött belehelyezzük a töltelékeket, a füstölt oldalast, közé elosztva a maradék apró káposzta felét, 3-4 babérlevelet, majd apró káposztával takarjuk. Felengedjük annyi vízzel vagy csontlével, hogy ellepje, megsózzuk és összeforraljuk, és lefedve, lassú tűzön, 1 órán keresztül fõzzük. Tálaláskor az apró káposztára tesszük a töltelékeket és a tetejét tejföllel vagy kefírrel meglocsoljuk. Szerző Dr. Szikszai Mária. EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK: Magas illóolaj- és tejsavtartalma miatt a savanyú káposzta fogyasztását fekély- és epebetegeknek nem javasoljuk. Ha a káposzta egyébként nem okoz panaszt, az ételt édes káposztával és füstölt hús nélkül készítve fogyaszthatják. Szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, valamint fogyókúra esetén füstölt hús nélkül fõzzük, és ne sűrítsük az ételt. Tálaláskor tejföl helyett kefírrel locsoljuk meg. Magas nátriumtartalma miatt a savanyú káposzta fogyasztása szív- és érrendszeri beteg estén csak feltételesen javasolt. A levelek átmosásával ugyan csökkenthetõ a sótartalom, de így más értékes hatóanyagot is elveszítünk. Szigorú sómegszorítás esetén édeskáposztával készítsék az ételt.

Székelykáposzta
1 kg kicsontozott csülök, 30 dkg sertés lapocka, 2 kg savanyú káposzta, 1 nagyobb hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 doboz pritamin, 2 dl tejföl, 10 dkg császárhús, 15 dkg rizs, só, őrölt pirospaprika, 3 babérlevél, bors, szurokfű, majoránna, kömény, 1 marhahúsleves kocka.

A csíkokra vágott császárhúst megpirítjuk, a zsírján megfuttatjuk a felszeletelt hagymát és zöldpaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott, kicsontozott csülköt és a lapockát a paradicsommal. Víz hozzáadásával 25 percig pároljuk. Beletesszük a káposztát a forró vízben megmosott rizst a pritamint, a leveskockát. Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1-1 evőkanál édes és erős paprikával, 3 babérlevéllel, 1-1 késhegynyivel a többi fűszerekből. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az ételt. Felforraljuk. Letakarva 15 percig takarékon főzzük. Levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk. Fogyasztás előtt a sütőben, egy vajjal kikent tűzálló tálban átforrósítjuk. Tálalás: a tűzálló tálban rakjuk az asztalra. Kis tálkában tejfölt és friss, fehérkenyeret kínálunk hozzá.

Eredeti erdélyi töltött káposzta
50 dkg lapocka, 50 dkg kocsonyahús (nyers sertésfül, farok, fejhús), 50dkg nyers füstölt oldalas, 50 dkg dagadó, 3 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 2 kg savanyú, aprókáposzta, 10 db savanyú káposzta levél, 10dkg rizs, 1 kisfej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 8 dl tejföl, őrölt fekete bors, só.

Előkészítése: nagy vasfazekat (vagy beáztatott cserépedényt) az olajjal kikenek, és a lisztel meghintem. A töltelékhez a dagadót megdarálom, összekeverem a nyers, megmosott és kissé lecsurgatott rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és lereszelt hagymával, sóval, borssal, majd szorosan becsomagolom a vastag ereitől megtisztított savanyú káposztalevélbe.

Elkészítése: az apró káposzta egyharmad részét elterítem a fazék alján, erre ráteszem a megmosott és feldarabolt kocsonyahúst, valamint az előzőleg 1 éjszakán át vízben vagy tejben áztatott, darabokra vágott füstült oldalast. Erre a következő réteg savanyú káposztát terítem. Megsózom, meghintem borssal, majd beborítom a megtöltött savanyú káposzta levelekkel. Erre nyers, felszeletelt lapockát helyezek, végül beborítom a maradék aprókáposztával. Megsózom, meghintem borssal, és 5 dl tejföllel nyakon öntöm. Az edényt lefedem, és forró sütőbe teszem. Legalább 3 órán keresztül sütöm közepes lángon. Tálaláskor a tányérján ki-ki megtejfölözi.