mikulás, mikulás rendelés, télapó krampusz házhoz, mikulásműsor gyerekműsor mikulásprogram
mikuláslátogatás, ajándék ötletek receptek versek dalok üzenet rajz kép a mikulásnak, könyvajánló
A káposztáról vegyünk le 4 levelet, a többit vágjuk finomra. A leveleket főzzük 3-4 percig forró, sós, vízben, majd mártsuk hidegbe, és csöpögtessük le. A főzővízben a darabolt káposztát főzzük 6 percig, majd csöpögtessük le. Az olajban pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, a szalonnát; adjuk hozzá az édesköményt, a húslevest, és forraljuk fel. Tegyük bele a főtt káposztát, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a vajat. A levelekkel béleljünk ki négy tálkát úgy, hogy túllógjanak a peremen. Töltsük meg a csészéket a káposztás keverékkel, szorosan hajtsuk rájuk a levélszéleket. A csészéket állítsuk bele egy tepsi forró vízbe, fedjük le a tepsit alufóliával, és melegítsük át sütőben.
A töltelékhez a húst a zabpehellyel, a tojással, a tejszínnel és a fűszerekkel jól összekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy a pehely egy kissé megdagadjon. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töltelékbõl gombócokat formálunk. A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. Egy mély lábasban a megtisztított, felaprított hagymával összekeverjük, a pirospaprikával, a majoránnával, a zúzott fokhagymával és a borssal fűszerezzük. A tetején szép sorban elrendezzük a töltelékeket, és annyi vizet (5-6 dl) öntünk rá, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd az edényt félig letakarva egyenletes tűzön kb. 50 perc alatt puhára fõzzük. Idõközben az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem lehet, mert akkor a töltelék összetörik. Az elfõvõ levet folyamatosan pótoljuk. Amíg a káposzta fõ, az olajból és a lisztbõl vékony, zsemleszínű rántást készítünk. A kész töltelékeket a lábasból kivesszük. Az apró káposztát a rántással besűrítjük (fölaprított kaporral is fűszerezhetjük), s néhány percig fõzzük, a töltelékeket visszahelyezzük. Szerző Hargitai György Tippek: Zabpehely helyett rozspehellyel, árpapehellyel vagy búzapehellyel is készíthetjük.
Egy sor füstölt szalonna a fazék aljára. Rá a füstölt csülök csontja (húsát lefaragtuk). Egy sor töltelék, egy sor apró káposzta, egy sor oldalas, egy sor füstölt hús darabkák. Ezt addig rétegezzük, amíg a készlet tart. Tetejére apró káposzta kerüljön. A sorközöket meghintjük kevés piros paprikával, szemes borssal, és 1-2 cseresznyepaprikát is teszünk bele. Töltelék: A darált húsba a rizs, tojás, reszelt hagyma, tört fokhagyma, őrölt bors, stb. - káposzta levelekbe göngyöljük. Külön nem szabad sózni, mert a csülök sós! Főzés előtt 3/4-ig feltöltjük vízzel és lassú tűzön kb. 2 és fél - 3 óráig főzzük. Időnként rázogatjuk, keverni nem szabad!
A darált pulykamellet összegyúrjuk a tojással, az egyik felaprított hagymával, a nyers rizzsel, 2 kávéskanál fűszerpaprikával, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával. A savanyúkáposzta-levelek vastagabb ereit kivágjuk és beletekerjük a tölteléket. Ezután a másik finomra vágott hagymát olajban átfuttatjuk, a tűzrõl levéve meghintjük 1 kávéskanál fűszerpaprikával, majd berántjuk és beletesszük az apró káposzta felét. Miután egy kicsit megdinsztelõdött belehelyezzük a töltelékeket, a füstölt oldalast, közé elosztva a maradék apró káposzta felét, 3-4 babérlevelet, majd apró káposztával takarjuk. Felengedjük annyi vízzel vagy csontlével, hogy ellepje, megsózzuk és összeforraljuk, és lefedve, lassú tűzön, 1 órán keresztül fõzzük. Tálaláskor az apró káposztára tesszük a töltelékeket és a tetejét tejföllel vagy kefírrel meglocsoljuk. Szerző Dr. Szikszai Mária. EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK: Magas illóolaj- és tejsavtartalma miatt a savanyú káposzta fogyasztását fekély- és epebetegeknek nem javasoljuk. Ha a káposzta egyébként nem okoz panaszt, az ételt édes káposztával és füstölt hús nélkül készítve fogyaszthatják. Szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, valamint fogyókúra esetén füstölt hús nélkül fõzzük, és ne sűrítsük az ételt. Tálaláskor tejföl helyett kefírrel locsoljuk meg. Magas nátriumtartalma miatt a savanyú káposzta fogyasztása szív- és érrendszeri beteg estén csak feltételesen javasolt. A levelek átmosásával ugyan csökkenthetõ a sótartalom, de így más értékes hatóanyagot is elveszítünk. Szigorú sómegszorítás esetén édeskáposztával készítsék az ételt.
A csíkokra vágott császárhúst megpirítjuk, a zsírján megfuttatjuk a felszeletelt hagymát és zöldpaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott, kicsontozott csülköt és a lapockát a paradicsommal. Víz hozzáadásával 25 percig pároljuk. Beletesszük a káposztát a forró vízben megmosott rizst a pritamint, a leveskockát. Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1-1 evőkanál édes és erős paprikával, 3 babérlevéllel, 1-1 késhegynyivel a többi fűszerekből. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az ételt. Felforraljuk. Letakarva 15 percig takarékon főzzük. Levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk. Fogyasztás előtt a sütőben, egy vajjal kikent tűzálló tálban átforrósítjuk. Tálalás: a tűzálló tálban rakjuk az asztalra. Kis tálkában tejfölt és friss, fehérkenyeret kínálunk hozzá.
Előkészítése: nagy vasfazekat (vagy beáztatott cserépedényt) az olajjal kikenek, és a lisztel meghintem. A töltelékhez a dagadót megdarálom, összekeverem a nyers, megmosott és kissé lecsurgatott rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és lereszelt hagymával, sóval, borssal, majd szorosan becsomagolom a vastag ereitől megtisztított savanyú káposztalevélbe.
Elkészítése: az apró káposzta egyharmad részét elterítem a fazék alján, erre ráteszem a megmosott és feldarabolt kocsonyahúst, valamint az előzőleg 1 éjszakán át vízben vagy tejben áztatott, darabokra vágott füstült oldalast. Erre a következő réteg savanyú káposztát terítem. Megsózom, meghintem borssal, majd beborítom a megtöltött savanyú káposzta levelekkel. Erre nyers, felszeletelt lapockát helyezek, végül beborítom a maradék aprókáposztával. Megsózom, meghintem borssal, és 5 dl tejföllel nyakon öntöm. Az edényt lefedem, és forró sütőbe teszem. Legalább 3 órán keresztül sütöm közepes lángon. Tálaláskor a tányérján ki-ki megtejfölözi.