Selymes édesburgonya-püré
1 kg édesburgonya, 1 dl tejszín, 1 dl tej, 7 dkg vaj, só, frissen õrölt bors

A fóliába csomagolt, villával megszurkált édesburgonyát sütõlapon süssük puhára (45-60 perc), vagy sütõben süssük addig, amíg már könnyen át tudjuk szúrni egy hústüvel. Ha elkészült, hámozzuk meg és villával vagy turmixgépben törjük péppé. A pépesítés közben fokozatosan adjuk hozzá a tejet, a tejszínt, majd a vajat is. Keverjük egészen selymesre. Tippek: Egy kis szerecsendióval vagy fokhagymával karakteresebbé tehetjük.

Gesztenyés krokett
80 dkg burgonya, 3 tojássárgája, 10 + 5 dkg zsemlemorzsa, 1 csipet szerecsendió, 15 dkg natúr gesztenyepüré

A burgonyát héjában puhára főzzük, meghámozzuk, még melegen nagyon pépesre áttörjük, majd kiterítjük és megvárjuk, hogy kihűljön. Amikor kihűlt, összekeverjük a tojássárgájával, 10 dkg zsemlemorzsával, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A burgonyamasszából lepényeket formálunk, a gesztenyéből kis gombócot teszünk mindegyik közepébe, gombóccá gyúrjuk. Megforgatjuk a maradék zsemlemorzsában, és bő, forró olajban kisütjük. Töltött pulykamellel, önmagában, vagy salátával kínáljuk.

Majonézes burgonya
4 személyre: 75 dkg burgona (pl. nagyszemű újburgonya), 1 csokor petrezselyem, 1 nagy lilahagyma, 30 dkg majonéz, só

A megtisztított burgonyát egészben, sós vízben megfõzzük, hagyjuk kihülni, és tetszés szerint karikára vagy kockára vágjuk. Az apróra vágjuk a petrezselymet, és nagyon vékony karikákra a hagymát. A burgonyára szórjuk a petrezselymet, a hagymát, és hozzáadjuk a majonézt, ezután óvatosan, de alaposan összeforgatjuk, tálaláskor borssal hintjük meg.