Adventi Naptár
A tésztához: 5 dkg sütőmargarin, 1 teáskanál ánizsmag, 1 csomag mézes fűszerkeverék, 10 dkg darabolt dióbél, 35 dkg finomliszt, 2 evőkanál rum, fél csomag szalakáli, 10 dkg barna cukor, 25 dkg méz. A forma kikenéséhez: sütőmargarin. A díszítéshez: zöld és piros ételfesték, 1 db tojásfehérje, 25 dkg porcukor.

A mézet, a cukrot és a margarint egy edényben addig melegítjük, amíg a margarin és a cukor megolvad. Kézmelegre hűtjük. Egy tálban összekeverjük a lisztet a dióval, a mézes fűszerkeverékkel, az ánizsmaggal és a szalakálival. A tésztát zárható edénybe vagy fóliával letakart tálba tesszük, és legalább 3 napig állni hagyjuk. A tésztát átgyúrjuk, és fólián kinyújtjuk, majd áthúzzuk a sütőlapra. A kés tompa élével 24 mezőt rajzolunk be. A 21-től 24-ig terjedő mezőket a fotó szerint csillagformával alakítjuk ki a tésztában. A tésztát 200 °C- ra előmelegített sütőben, kb. 15 percig sütjük. Átszitáljuk a porcukrot, majd a felvert tojásfehérjével és néhány csepp vízzel csomómentes mázzá keverjük. A mázat háromfelé osztjuk: egyik részét pirosra, másik részét zöldre színezzük, míg a harmadik része fehér marad. A három különböző színű mázat kis műanyag tasakokba töltjük, ezek sarkait levágjuk, és az előrajzolt vonalakat megfestjük. A csillagokat fehérrel kitöltjük, és a számokat felfestjük.

Gyermeksüti
25 dkg sütőmargarin, 2 db tojás, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 12,5 dkg kristálycukor, 50 dkg finomliszt, 3 evőkanál kakaópor.

A lisztet, a margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot egy csipet sóval és a tojásokkal omlós tésztává gyúrjuk. A tésztát elfelezzük, egyik felét a kakaóval összegyúrjuk, mindkét tésztát fóliába göngyöljük, és 30 percre hűtőbe tesszük. Mindkét tésztát kinyújtjuk. Ha a gyermekeket is bevonjuk a sütemény készítésébe, akkor nagy süteményformákat használjunk. Egyszerűbb formákat szabad kézzel is kivághatunk. A sötét és világos tésztát tetszés szerint kombinálhatjuk. A plasztikus formákat hangsúlyozhatjuk fokhagymanyomóval készített díszítésekkel is. A süteményt sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük és 200 °C- ra előmelegített sütőben, kb. 12 percig sütjük.

Csipkesüti Zabpehellyel
20 dkg sütőmargarin, 2 db tojás, 3 evőkanál finomliszt, 1evőkanál méz, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 17,5 dkg zabpehely, 20 dkg barna cukor.

A margarint egy serpenyőben felolvasztjuk, a cukrot hozzáadjuk, és jól elkeverjük. A zabpelyhet egy tálba tesszük. A margarin-cukor keveréket a zabpehelyre öntjük, jól elkeverjük, és egy éjszakára állni hagyjuk. Vaníliás cukrot, sót, mézet, és lisztet adunk hozzá. Felverjük a tojást, hozzáadjuk és sima tésztává keverjük. Enyhén púpozott teáskanálnyi tészta-halmocskát helyezünk egymástól 6 cm távolságra a sütőpapírral kibélelt sütőlapra. A 200-225 °C- ra előmelegített sütőben 6-8 percig sütjük, amíg a sütemények szétterülnek és szélük aranybarna nem lesz.

Ropogós csokitallér
(Kb. 60 db) Tészta: 2 tojásfehérje, 10 dkg reszelt tejcsokoládé, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 késhegynyi fahéj, 20 dkg darált mogyoró. Bevonat: félédes bevonó-csokoládé

Elkészítés: A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A többi hozzávalót elkeverjük a reszelt csokoládéval. A keveréket fokozatosan a felvert habhoz adjuk, és sima tésztává keverjük. A gyúródeszkát meghintjük cukorral, rátesszük a tésztát, és rudat formálunk belőle. Hideg helyen 2 órát pihentetjük. A rúdból vágott szeleteket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A kész tallérokat a sütőlemezről levéve hűtjük ki.
Bevonat: megolvasztjuk a csokoládét, a tallérokat félig belemártjuk, majd rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

Moszkauer
20 dkg darált dió, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tejszín, 5 dkg apróra vágott aszalt, cukrozott gyümölcs (narancshéj, mazsola, szilva).

Összekeverjük a hozzávalókat, majd gőzfürdőn forrásig hevítjük, miközben kevergetjük, majd hűlni hagyjuk. Zsírozott, lisztezett lemezen kis halmokat rakunk, amiket lelapítgatunk. 210 fokos gőzmentes sütőben 8 perc alatt készre sütjük. Gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar barnul, hiszen ez az édesség néhány milliméter vastagságú. Miután kihűltek a lapocskák, felolvasztunk egy kevés csokoládét, étolajat teszünk hozzá, és a lapocskákat egyenként belemártogatjuk úgy, hogy a sütőlappal érintkezett felületét tesszük bele a csokiba, majd megfordítva zsírpapírra helyezzük. Kihűlés után tálalható.

Sárgarépás Minisüti
40 dkg sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 4 evőkanál kukoricaolaj, fél citrom, 20 dkg liszt, 1 tasak szárított élesztő, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 dkg cukor só, 3 evőkanál hámozott mandula, őrölt bors.

 A répákat kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben 5 percig főzzük, majd hideg víz alá tarjuk, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és papírtörlőn megszárítjuk. A felforrósított olajban megfuttatjuk a felaprított hagymát, majd kiszedjük a zsiradékból, és leitatjuk. 18 dkg lisztet összeszitálunk az élesztővel, egy másik tálban a vajat összekeverjük a cukorral, 1 kávéskanál sóval, borssal, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, végül belekeverjük a lisztet. A répakockákat, a sült hagymát és a citrom reszelt héját átforgatjuk a maradék lisztben, aztán beledolgozzuk a tésztába. A jól eldolgozott tésztából sütőpapír-kosárkákba kanalazunk annyit, hogy csak a forma háromnegyedéig érjen, megszórjuk darabolt mandulával, és sütőpapírral letakart sütőlapra tesszük. Forró sütőbe toljuk, és 10-15 percig sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk.
Nem muszáj kis formákban sütni, de ha tortaformába tesszük, hosszabb, legalább 40 perc sütési idővel kell számolni, és csak akkor lehet felszeletelni a süteményt, amikor már kihűlt.

Karácsonyi csemege
3,5 dl mézes Graham keksz morzsa (kb. 30 kekszből), 1/2 teáskanál só, 1 evőkanál konyak vagy áfonyaszörp, 2 evőkanál habosított méz (1 tojásfehérjével melegen felvert méz), 2 evőkanál lágy vaj vagy margarin, 2 dl félédes tört csokoládé. Töltelék: 2 dl kimagozott, finomra metélt datolya, 1 dl mazsola, felaprítva, 1 dl finomra felaprított kandírozott cseresznye, 2 dl durván felaprított dió, 2 evőkanál habosított méz, 2 evőkanál konyak vagy áfonyaszörp, 0,5 dl felezett, kandírozott cseresznye a díszítéshez.

Keverjük össze a Graham keksz morzsát a sóval. Adjuk hozzá a konyakot, és a habosított mézet. Egy mártásos edényben lassú tűzön olvasszuk meg a vajat és a csokoládédarabkákat. Finoman dolgozzuk bele a Graham morzsás keverékbe. Az így kapott keverék felét nyomkodjuk be egy kivajazott 20 x 20 x 5 cm-es tepsibe. 

A töltelékhez tegyük az előkészített gyümölcsöket a konyakkal, és a habosított mézzel együtt egy mártásos edénybe. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig melegítsük, míg a keverék egészen fel nem forrósodik. Vegyük le a tűzről, és azon melegében forgassuk bele a diót. Az így elkészített gyümölcsös keveréket kenjük rá a Graham morzsás alapra, majd fedjük be a morzsás keverék maradék felével. A felső részt jó erősen nyomkodjuk rá a töltelékre. A hűtőben hűtsük le, borítsuk ki a tepsiből, majd egy éles késsel vágjuk fel "falatnyi" kockákra. A kockákat a félbevágott kandírozott cseresznyével díszítsük. A falatkák hűtőben tartva ropogósak maradnak. Kb. 30 kocka lesz az eredmény. 

Házi kocka Aszalt Gyümölcsel
20 dkg sütőmargarin, fahéj, 1 db citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor, 0,5 dl tej, 25 dkg aszalt gyümölcs (alma, füge, körte, sárgabarack, szilva), 30 dkg finomliszt, 2 db tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, őrölt szegfűszeg.

A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejet, egy csipet őrölt szegfűszeget, a fahéjat és jól összekeverjük. A liszttel elkeverjük a sütőport, hozzáadjuk a margarin masszát, a reszelt citrom héját, a kisebb darabokra vágott aszalt gyümölcsöket és összekeverjük. Az elkészített tésztát margarinnal kikent tepsibe öntjük és előremelegített sütőben 180 °C-on 35 percig (hőlégkeveréses sütőben 170 °C-on 30 percig) sütjük. Még melegen kockákra vágjuk, és ízlés szerint megszórjuk porcukorral.

Kapucíner Szelet
A tésztához: 10 dkg sütőmargarin, 4 evőkanál finomliszt, 1 csomag sütőpor, 6 evőkanál kristálycukor, 6 db tojás A tepsi kikenéséhez: 2 dkg sütőmargarin, 1-2 evőkanál finomliszt, A krémhez: 25 dkg sütőmargarin, 2 evőkanál keserű kakaópor, 25 dkg porcukor, 3 dl tej, 1 csomag főzni való tejszínízű pudingpor. A bevonáshoz: 15 dkg tortabevonó csokoládé.

A tésztához a tojássárgáját a cukorral és az olvasztott margarinnal jól felhabosítjuk, a sütőporral összekevert lisztet hozzáadjuk, végül óvatos mozdulatokkal a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Margarinnal kikent, belisztezett kb. 25x30 centis tepsibe simítjuk és közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb.20 percig sütjük. A krémhez a tejszínes pudingport a tejben - cukor nélkül - sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint a cukorral kikeverjük, majd a hideg krémmel összekeverjük. A felét a piskótára kenjük. A másik felét a kakaóval sötétre színezzük, a világos krém tetejére kenjük. Egy kicsit dermedni hagyjuk, végül az egészet olvasztott csokoládéval, tortabevonóval vagy csokimázzal bevonjuk.

Kávés Tekercs
A tésztához: 2 dl lefőzött kávé (cukor nélkül), 1 evőkanál rum, 6 dkg kakaópor, 0 dkg háztartási keksz, 3 dkg porcukor. A krémhez: 15 dkg sütőmargarin, 3 dkg kókuszreszelék, 9 dkg folyékony méz, 1 csomag vaníliás cukor, 6 dkg porcukor.

A háztartási kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, kakaót, rumot és összekeverjük. A kávét a kekszhez öntjük, és tésztává gyúrjuk. A tésztát sodrófával, egy kristálycukorral megszórt alufólián téglalap alakúra nyújtjuk. A margarint, a vaníliás cukorral és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mézet és a kókuszreszeléket. Összekeverjük, megkenjük vele a tésztát. A fólia segítségével feltekerjük, és lehűtjük.

Kókuszcsiga
A tésztához: 25 dkg sütőmargarin, 12 dkg porcukor, 50 dkg finomliszt, 3 db tojássárgája, 1 csomag szalakáli (élelmiszerboltokban kapható), 1 dl tej. A töltelékhez: 30 dkg kókuszreszelék, 25 dkg porcukor, 3 db tojásfehérje.

A tejet kis lábasban meglangyosítjuk és elkeverjük benne a szalalkálit. A lisztet a puha (szobahőmérsékletű) margarinnal, a tojások sárgájával és a porcukorral mély tálban összegyúrjuk, a tejes szalalkálit hozzáadjuk. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd kanalanként a porcukrot és a kókuszreszeléket is hozzákeverjük. A tésztát 4 egyforma cipóra osztjuk, és meglisztezett gyúródeszkán egyenként kinyújtjuk, hogy 3 milliméter vastag téglalapokat kapjunk. Ezután a kókuszos töltelékkel megkenjük, és föltekerjük. A tekercseket éles késsel 1 cm vastagon felszeleteljük, és az így kapott kis csigákat margarinnal kikent, kilisztezett tepsire fektetjük. A sütőt a közepesnél kisebb hőfokra melegítjük (kb. 150 °C). A sütemény kb. 15 perc alatt sül meg szép rózsaszínűre, de vigyázzunk, nehogy megégjen!

Nagymama gesztenyés tekercse
25 dkg keksz, 18 dkg margarin, 10 dkg cukor, 0,5 dl rum, 1 evőkanál kókuszreszelék, 1 kiskanál kakaó. A krémhez: 25 dkg gesztenyepüré, 12 dkg margarin, 10 dkg cukor, 0,2 dl rum, 1 kiskanál kókuszreszelék. A tetejére: 7 dkg tortabevonó étcsokoládé.

A kekszet ledaráljuk, összedolgozzuk a margarinnal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel és a kakaóval, majd félretesszük. Elkészítjük a krémet: a gesztenyepürét burgonyanyomón átnyomjuk, és jól összedolgozzuk a margarinnal, a cukorral, a rummal és a kókuszreszelékkel. Bevizezünk egy tiszta konyharuhát és kiterítjük. Rátesszük a kekszes massza felét, és vízbe mártott késsel 20x15 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a gesztenyetöltelék felét. 

Ezután a konyharuha segítségével feltekerjük.

Ugyanúgy készítjük el a másik tekercset is. Rövid hűtés után olvasztott csokoládéval bevonjuk, és a hűtőben jól megdermesztjük. Hosszú ideig eláll.

Különleges desszert: Gesztenyés krémes
(kb. 16 darabhoz) 1 adag mélyhűtött leveles vajas tészta, 30 dkg gesztenyemassza, 3 evőkanál rum + a babapiskótára, 1 tasak hidegen készíthető vanília krém, 3 dl tej, 5 dkg vaj, 1 doboz babapiskóta, tojás a kenéshez, porcukor a szóráshoz.

Előkészítés: A leveles vajas tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, hozzáadjuk a rumot. A vaníliakrémet a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük a tejjel, és jól lehűtjük.
Elkészítés:
1. A vajat habosra keverjük, hozzátesszük a gesztenyét, és jól összedolgozzuk.
2. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A deszkát megszórjuk liszttel, rátesszük a felengedett vajas tésztát, ezt is meglisztezzük, és akkora téglalapot nyújtunk belőle, ami a tűzhelyünk tepsijébe belefér.
3. A tepsit vízzel megkenjük, kettévágjuk a kinyújtott tésztalapot, és egymás mellé ráfektetjük a tepsire. Villával megszurkáljuk, tojással megkenjük, és kb. 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Amikor kivesszük a sütőből az egyik lapot, négyzetekre vágjuk, (ez lesz a sütemény teteje), és a tésztát kihűtjük.
4. Az egész lapot megkenjük a gesztenyemasszával, kirakjuk a babapiskótával, kicsit belenyomkodjuk, és megcsepegtetjük rummal. A tetejére simítjuk a vanília krémet, rárakjuk egymás mellé a négyzeteket, óvatosan lenyomkodjuk, és 1-2 órára behűtjük.
5. Amikor a hűtőből kivesszük, megszórjuk porcukorral, és meleg vízbe mártott késsel a tetején lévő négyzeteknek megfelelően felszeleteljük. 

Gesztenyekosár
(kb. 80 db) Tészta: 40 dkg liszt, 30 dkg margarin, 20 dkg dió, 20 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor, 1 egész tojás, pici só, 1 mokkáskanál fahéj. Krém: 3 csomag gesztenye massza, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 jamaikai rum aroma. Csokimáz: 2 tábla tortabevonó csokoládé, 9 dkg vaj, 6 kávéskanál porcukor. Sütőpor nem kell a tésztához!

A tésztához valókat összegyúrjuk, és 2 órára hűtőbe tesszük. Kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk a kis kosárka nagyságú körökre, és a kosárkába illesztve kb. 15 perc alatt megsütjük. Miután megsültek, kiszedjük a kosárkából, és újratöltve azokat, újabb adagot sütünk, amíg a tészta tart.

Kihűtjük a formákat, majd megtöltjük a krémmel, amihez a hozzávalókat habosra keverjük. Mikor megtöltöttük a formákat, a tetejüket szépen elsimítjuk, és egyenként a csokoládémázba mártjuk a gesztenyés felületet. A csokimázhoz a hozzávalókat vízgőzben feloldjuk, és addig tartjuk ebben a vízben az edényt, amíg a kosárkákat mártogatjuk, hogy meleg maradjon. Ha hideg helyen mártogatjuk, kb. 10 mp múlva vékony, roppanós máz lesz a gesztenyén.

Kókuszos Kocka
A masszához: 10 dkg sütőmargarin, reszelt citromhéj, 20 dkg finomra őrölt kókuszreszelék, 4 evőkanál rum, 20 dkg kristálycukor, 1 dl víz, 30 dkg keksz. A bevonathoz: 8 dkg sütőmargarin, 20 dkg csokoládé.

A vizet felforraljuk, a cukorral és a sziruppal leöntjük a darált kekszet. A habosra kikevert margarinhoz hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a rumot, a reszelt citromhéjat és a beáztatott kekszet, majd alaposan összekeverjük. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, a papírt vékonyan megkenjük margarinnal, és a kekszes masszát egyenletesen szétterítjük rajta. A masszát bevonjuk az olvasztott csokoládéval, lehűtjük és kockákra vagy négyszögekre vágva kínáljuk.

Poharas Sütemény
A tésztához: 15 dkg sütőmargarin, 5 dkg csokoládéreszelék, 15 dkg mazsola (1,5 pohár), 2 teáskanál sütőpor, 37,5 dkg finomliszt (4 pohár), egy csipet só, 3 evőkanál citromlé, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg kristálycukor (1 pohár), 4 db tojás, 1,5 dl joghurt. A forma kikenéséhez: sütőmargarin. A díszítéshez: 3 dkg csokoládéreszelék, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál tojásfehérje.

A margarint megolvasztjuk. A joghurtot egy tálba öntjük. (Az üres poharat a továbbiakban mérőedényként használhatjuk.) A tojásokat a cukorral és a vaníliáscukorral felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. Az olvasztott margarint állandó keverés mellett lassan hozzáadagoljuk. A reszelt citromhéjat, a citromlevet és a sót a joghurttal összekeverjük, és a margarinos masszához adjuk. Ezután a lisztben elvegyítjük a sütőport, a mazsolával és a csokoládéreszelékkel együtt belekeverjük a joghurtos masszába. A sütőformát kikenjük margarinnal, a tésztát beleöntjük, tetejét lesimítjuk, majd előmelegített sütőben, 175-200 °C-on 40-50 percig sütjük. Sütés után a tésztát

hűtőrácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, a porcukrot hozzászórjuk és elkeverjük. A cukormázat egy kanál segítségével vastagon a tésztára kenjük, majd megszórjuk csokoládéreszelékkel és megszárítjuk.

Kókuszos- Mézes Kocka
A tésztához: 3 dkg sütőmargarin, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 28 dkg finomliszt, 1 db tojás, 3 evőkanál méz, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg porcukor. A forma kikenéséhez és a tepsi meghintéséhez: sütőmargarin, finomliszt. A csokoládémázhoz: 33 dkg sütőmargarin, 15-18 evőkanál tej, 6 evőkanál kakaópor, 30 dkg porcukor. A díszítéshez: 15-20 dkg kókuszreszelék.

A margarint megolvasztjuk. A porcukrot, a vaníliáscukrot, a mézet, a tojást, a reszelt citromhéjat és az olvasztott margarint összekeverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük és a tejjel váltakozva a cukros margarinhoz adjuk, jól eldolgozzuk. A tepsit kikenjük margarinnal, kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 180 °C-on 20-25 percig sütjük. Elkészítjük a csokoládémázat. A margarint felolvasztjuk, a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót, a rumot és a tejet, egy lábasba öntjük, és állandó keverés mellett felforraljuk. A tűzről levéve kicsit lehűtjük. A kész tésztát még melegen kb. 4x4 cm-es kockákra vágjuk, a csokoládémázba mártjuk, majd megforgatjuk a kókuszreszelékben.

Baseli csemege
(kb. 60 darab) 25 dkg méz, 10 dkg reszelt alma, 25 dkg reszelt mandula, 30 dkg Graham liszt, késhegynyi sütőpor, 7 dkg kandírozott citromhéj, 7 dkg apróra vágott mazsola, szerecsendió, gyömbér, őrölt szegfűszeg, egy teáskanál fahéj, 3 evőkanál citromlé, 4 evőkanál sűrített tej, 5 dkg pucolt és csíkokra vágott mandula a díszítéshez.

Melegítsük meg a mézet, majd keverjük hozzá a reszelt almát. Szórjuk bele a darált mandulát, keverjük össze alaposan az egészet, majd vegyük le a lángról. Dolgozzuk össze a liszttel, a sütőporral, az aprított, kandírozott citromhéjjal, és mazsolával, a fűszerekkel és a citromlével. Nyújtsuk ki lisztezett deszkán a tésztát egy cm. vastagságúra, vágjuk fel kicsi kockákra, majd hagyjuk állni egész éjszaka. Másnap kenjük be a kockákat sűrített tejjel, majd szórjuk meg manduladarabkákkal. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. huszonöt percig süssük.

Elkészítési idő: 40-60 perc (A tésztát egy éjszakán át pihentetni kell! )

Angyalok Palacsintája
(4 palacsintához) 250 ml puha krémsajt, 60 ml barna cukor, 180 ml vágott datolya (lehet helyette füge is), 60 ml cherry, díszítésnek cseresznyebefőtt.

A krémsajtot, cukrot és a datolyát összekeverjük. Megtöltjük vele a palacsintákat, négybe hajtjuk őket. Rakjuk egy serpenyőbe őket, öntsük le cherryvel, flambírozzuk, cseresznyével díszítjük, forrón tálaljuk.

Mogyorós gyertyácskák
(4 db-hoz) 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 1 kiskanál kakaópor, 4 evőkanál liszt, 10 dkg mogyorókrém (Nutella). Máz: 1 citrom leve, 8-10 dkg porcukor. Díszítés: 2 aszalt füge, 4 szem hámozott mandula. Tálalás: Vegyesgyümölcs-befőtt vagy gyümölcssaláta.

A tojássárgáját a cukorral és a kakaóporral habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, végül a tojásfehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kisujjnyi vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 15-16 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve lisztezett deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és a tésztát hűlni hagyjuk. Ezután 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis korongokat vágunk ki belőle, és egyenként mogyorókrémmel megkenve 6-8 db-ot egymás tetejére rakosgatunk.

A mázhoz a citromlevet annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejfölsűrűségű masszát kapjunk. Ebből 1-2 evőkanálnyit a "gyertyák" tetejét olya módon simítunk el, hogy akárcsak a viasz, körben lecsorogjon róla. Aszalt fügéből és mandulából "lángot" formálunk a tetejére. Befőttel vagy gyümölcssalátával kínáljuk, amit pár csepp rummal, vagy illatos likőrrel kicsit megbolondítunk.

Brownies
A tésztához: 10 dkg félédes csokoládé, 10 dkg dióbél, 12,5 dkg cukor, 10 dkg puha vaj, 10 dkg liszt, 6 tojássárgája, 6 tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor. A mázhoz: 20 dkg csokoládé bevonó-massza. A díszítéshez: kandírozott cseresznye, zöld pisztácia, dióbél vagy csokoládéreszelék.

A csokoládét kis darabokra törjük, és kislábasban, forró vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A dióbelet durvára aprítjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük. 

Ezután hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a durvára vágott diót. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, és a krémhez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. Az egész masszát simára dolgozzuk. A sütőt, elő kell melegíteni 180 °C-ra (gázsütőben 3-as fokozat), a tésztát egy 20-szor 30-as sütőlemezre kenjük, amit kizsíroztunk, vagy kibéleltünk sütőpapírral, és kb. 45 percig sütjük. Ha megsült a tészta, kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A süteményt bevonjuk a felolvasztott tortabevonóval, és feldíszítjük tetszés szerint. A tésztát kockára vágva tálaljuk. A brownie-kat jól záródó dobozban tároljuk, illetve csomagoljuk be alufóliába, mert egyébként könnyen kiszáradnak.

Diós párnácskák
A tésztához: 22 dkg margarin, 22 dkg liszt, 7 db tojássárgája. A töltelékhez: 25 dkg darált dió, 22 dkg porcukor, 7 db tojásfehérje, fahéj ízlés szerint.

A fenti anyagokat gyorsan összegyúrjuk, 3-4 órára hűtőbe tesszük. Legjobb, ha egy egész éjszakát hűtőben áll. Huszonöt egyenlő részre osztjuk, letakarva újra hűtőbe tesszük. Ezután elkészítjük a tölteléket. A diót, porcukrot, a 7 db tojás felvert habját lazán összekeverjük. Egy sütőlemezt kivajazunk. A cipócskákat egyenként kinyújtjuk (kb. 10-12 cm átmérőjűre) kör alakúra, nagyon vékonyra! A fahéjas, diós, cukros tölteléket nyomózsákkal a kör közepére nyomjuk, majd a tésztácskákat félbehajtjuk, a széleket szorosan egymásra nyomkodjuk. 180°C-os sütőben aranysárgára sütjük. Tálalás előtt megszórjuk vaníliás cukorral.

Elkészítési idő: 45 perc

Hideg, ünnepi (Karácsonyi) Nesselrode* szelet
0,5 dl felezett, mélyhűtött (maraschino) cseresznye felolvasztva, és lecsepegtetve, megszárítva, 2 evőkanál konyak, 1,5 dl tej, 1 dl méz, 2 db tojás jól meghabarva, 1 db kb. 24 cm átmérőjű, kivájt Graham tortalap, 1/8 teáskanál tejsodó, 1 dl vegyes kandírozott gyümölcs, narancs- és citromhéj, 1 dl apróra vágott dió, 1 dl apróra zúzott csokoládétörmelék, 3 dl felvert tejszínhab.

Tegyük a cseresznyéket és a konyakot egy kis edénybe, és több órán át, hagyjuk állni, még jobb, ha egész éjszaka pihentetjük. Keverjük össze a tejet, a mézet, a habart tojásokat és a sót. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük a keveréket, míg az forrni nem kezd, és enyhén meg nem sűrűsödik. Öntsük aztán egy közepes méretű tálba, és alaposan hűtsük le. Keverjük bele a cseresznyét, a kandírozott gyümölcsöket, a diót, a csokoládédarabkákat és a behűtött tejsodót. Finoman adjuk hozzá a tejszínhabot is. 

Öntsük az egészet a kivájt Graham tortalapba. Fagyasszuk addig, amíg össze nem áll. Ezután burkoljuk alumínium vagy műanyag fóliába, és tegyük vissza a mélyhűtőbe. Fagyott állapotban kínáljuk. Elvileg 8-10 adag lesz belőle, de úgy fogyasszuk, ahogy azt a derékbőségünk diktálja. 

Karácsonyi copf
2 csomag mirelit leveles tészta, 10 dkg vegyes kandírozott gyümölcs, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 5 dkg vaj, 3 dkg kristálycukor, 15 dkg porcukor, egy csipetnyi fahéj, zsiradék a tepsihez.

Előkészítés: A töltelékhez a mazsolát, a mandulát és a kandírozott gyümölcsöt apróra vágjuk, majd fahéjjal és kristálycukorral jól összekeverjük. A felengedett levelestésztát belisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és felolvasztott vajjal bekenjük. Két egyenlő nagy részre vágjuk és elosztjuk rajta a tölteléket. Ezután mindkét tésztalapot szorosan összecsavarjuk, és hosszában félbevágjuk. Két-két csíkot a vágott felületükkel kifordítva, a nem vágott felületükkel egymás mellé helyezünk a gyúródeszkára és "copfot" csavarunk belőle. A tésztavégeket jól összenyomkodjuk. A "copfokat" enyhén bezsírozott tepsire fektetjük, és addig hagyjuk kelni, míg 1/3-ával megemelkednek.
Elkészítés: A "copfokat" előmelegített sütőben, 200 Celsius fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ez alatt a porcukrot citromlével, és szükség szerinti mennyiségű vízzel összekeverve mázat készítünk. A "copfokat" a sütőből kivéve bekenjük egy kevés felmelegített citrommázzal, ezután rácson kihűtjük.

Nagymama szelet
1 tojás, 3 dkg zsír, 3 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 15 dkg cukor, 45 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütő-por, 1.5 kg alma, 25 dkg dióbél, 30 dkg baracklekvár, porcukor, vaníliás porcukor.

A tojást a zsírral, mézzel, tejjel és cukorral jénai tálban, vízgőzön állandóan keverve (kb. 10 percig) felmelegítjük. Hozzáöntjük a sütőporral elkevert liszthez, és gyorsan összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tepsi hátoldalára fektetjük, és közép meleg sütőben 10-15 percig sütjük. Az egyik lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, rátesszük az alma-tölteléket, erre a második tésztalapot, és tiszta ruhával letakarjuk. Kb. 20 perc múlva szeleteljük.  Az almatöltelék készítése: a reszelt almát megpároljuk. Mi-előtt levesszük a tűzről, belekeverjük a darált diót. Vaníliás cukorral ízesítjük. Ha szükséges, még cukrot is adhatunk hozzá. Melegen kenjük a tésztalapok közé.

Gyufa süti
Tészta: 15 dkg lágy margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 1 tasak vanília cukor, fél üvegcse vanília aroma, 1 tojás, 15 dkg liszt, 3 dkg étkezési keményítő. Máz: 10 dkg porcukor, 3-4 evőkanál víz, fél tasak erdei gyümölcs- vagy eperízű zselépor.

Tészta: A margarint vagy vajat egy keverőedényben egy konyhai robotgéppel habosra keverjük. A cukrot, a vanília cukrot és az aromát hozzákeverjük, és addig keverjük, amíg egy sűrű masszát nem kapunk. A tojást kb. fél percig keverjük bele. A lisztet elkeverjük a keményítővel, és a masszába szitáljuk.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk, egyesével habzsákba töltjük. Egy, kb. 0,7 cm átmérőjű nyomófejjel 7 cm hosszú csíkokat húzunk a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Alsó vagy felső sütés kb. 200 fok előmelegítve, sütési idő 6 perc. A süteményt a sütőpapírral együtt lehúzzuk a sütőlemezről.
Máz: A porcukrot és a vizet egy nagy tálban sűrű mázzá keverjük. A zseléport egy edénybe öntjük. A süteményt "fejükkel" kb. fél cm mélyen a mázba mártjuk, az alját letöröljük, majd egyből a zseléporba mártjuk. Kb. 30 percig állni hagyjuk.

Karácsonyi Csodasüti
Piskótához: 2 tojás, 2 evőkanál porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál liszt, fél csapott teáskanál sütőpor, 1 evőkanál kakaópor Töltelékhez: 50 g mogyorókrém, 200 ml hideg habtejszín, 1 tasak instant zselatin fix, 1 tasak vaníliás cukor, 1 evőkanál őrölt mogyoró.

A tojásokat keverőedénybe ütjük, konyhai robotgéppel a legmagasabb fokozaton
1 percig habosra keverjük. A vaníliás cukorral elkevert porcukrot 1 perc alatt beleszórjuk, és tésztát további 2 percig habosítjuk. A lisztet a sütőporral, a kakaóporral beleszitáljuk, és rövid ideig a legkisebb fokozaton elkeverjük. A tésztát kapcsos sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük és elsimítjuk. A sütőformát a középső állásba helyezett sütőrácsra tesszük, és a süteményt megsütjük 180 fokos előmelegített sütőben. Sütési idő kb. 10 perc.
A sütőformát kinyitjuk, levesszük a piskótáról, amit sütőrácson hagyunk kihűlni. Ezután a sütőforma alját és a sütőpapírt levesszük, és a piskótát 12 szeletre vágjuk. A töltelékhez a tejszínt az instant zselatin fix-szel kemény habbá verjük, és a vaníliás cukorral elkeverjük. A mogyorókrémet lágyan a tejszínhez keverjük, úgy hogy márványos mintázatot kapjunk. A tölteléket teáskanál segítségével a tortaszeletek széles felére helyezzük. A tortacsúcsokat visszahajtjuk, a krémre nyomjuk, és az őrölt mogyoróval megszórjuk. 1 órára a hűtőbe tesszük, és tálalásig ott tároljuk.

Mézes Zserbó
2 egész tojás, 3 dkg margarin, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál méz, 3 kanál tej, 15 dkg cukor.

Mindezt egy edényben összemelegítjük és melegen 55 dkg liszttel összegyúrjuk. Három részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk és a tepsi hátán megsütjük. Jó, ha előtte a tésztát pihentetjük 1/2 órát! 

Krém: 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg margarin. Habosra keverjük, 1/2 liter tejben 4 evőkanál grízt megfőzünk, ha kihűlt belekeverünk 1-2 kanál rumot vagy rum aromát, ezt jól összedolgozzuk és megkenjük a lapot.

Máz: 3 evőkanál víz, 5 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó. Ezeket összefőzzük, ha kicsit meghűlt, belekeverünk 5 dkg margarint.

Caramell charlotte rumos csokoládéval
A vékony piskótához: 3 db tojás, 6 dkg liszt, 6 dkg kristálycukor. A töltéshez: 1 evőkanál sárgabarackíz, 2 kanál kristálycukorból karamell, pudingporból tejjel összefőzött sárgakrém, 2 dl tejszín keményre fölvert habja, 1 dkg zselatin, friss citromfű vagy mentalevél (esetleg friss eper), 4 cl édes likőr, 2 dl hideg csokoládémártás.

A fölsorolt anyagokból sütőpapíron vékony piskótalapot készítünk, amit hosszában félbe vágunk, és a barackízzel megkenve, mini piskótatekerccsé szorosan összegöngyölünk, majd lehűtjük. A tejből, a pudingporból a karamellalap hozzáadásával hagyományos krémet főzünk, amit a likőrrel ízesítünk, és csomómentessé, hűlésig keverünk. Lazán hozzákeverjük a tejszínhabot és egy leheletnyi olvasztott zselatint. Az őzgerincformát a vékonyra szeletelt piskótaroládokkal egyenletesen beburkoljuk, majd hozzáadjuk a kész karamellpudingot, és hűtőben jól összeérleljük. Tálalásnál a formából kiborítjuk, daraboljuk, és rumos csokoládéöntettel körbelocsolva tálaljuk, friss zöldfűszerekkel, esetleg csokoládéráccsal díszítjük.
Elkészítési idő: 3/4 óra