Csokoládécsillag
A tésztához: 15 dkg sütőmargarin, 1-2 evőkanál tej, 1 db tojássárgája, 1 csipet só, 10 dkg kristálycukor, 3 dkg kakaópor, 20 dkg finomliszt. A forma kikenéséhez: sütőmargarin. A mázhoz: 20 dkg étcsokoládés tortabevonó, 7,5 dkg fehér tortabevonó.

Elkészítése:
A lisztet, a kakaót, a margarint, a cukrot, a sót, a tojássárgáját és a tejet kézi keverővel vagy robotgéppel simára keverjük. Kézzel cipót formálunk belőle, fóliába göngyöljük, és 30 percre hűtőbe tesszük. Margarinnal kikenünk egy sütőlapot. A tésztát kb. 5mm vastagra nyújtjuk, és különböző vastagságú csillagokat formázunk ki belőle, amelyeket a sütőlapra helyezzük és a 200 °C- ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütünk. A kész csillagokat rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni. A tortabevonót meleg vízfürdőben felolvasztjuk, hagyjuk kihűlni, majd ismét felforrósítjuk, és simára keverjük. A csillagokat az étcsokoládés tortabevonóba mártjuk és hagyjuk megdermedni. A fehér tortabevonót megolvasztjuk, tasakba töltjük, levágjuk a tasak egyik sarkát és a csillagokat fehér csokimázzal díszítjük.

Tipp:
Jó tanács: A sütemény még tetszetősebb lesz, ha a csillagokat egy villa segítségével teljesen belemerítjük a mázba, majd rácsra helyezve hagyjuk megdermedni.

Fahéjas csillagocskák 1
(kb. 75 db süteményhez) 2 tojásfehérje, 20 dkg besűrűsödött méz, egy evőkanálnyi fahéj, egy késhegynyi őrölt szegfűszeg, 35 dkg darált mandula.

Verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd adagoljuk hozzá apránként a mézet. Tegyünk félre belőle öt evőkanálnyit, a többit fűszerezzük fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, azután keverjük bele a mandulát és gyúrjuk az egészet kemény tésztává. Folpack fólia közé téve nyújtsuk ki a tésztát, különben nagyon ragadna. Öt centiméter átmérőjű tésztaformával, szaggassuk ki a csillagocskákat, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 12 percig. Utána vonjuk be a süteményeket a félretett tojás-méz keverékkel.

Fahéjas csillagok 2
0,5 kg hámozatlan mandula, 4 tojásfehérje, 1 csipet só, 35 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé, 2 teáskanál fahéj

Daráljuk finomra a mandulát. Verjünk kemény habot a tojásfehérjéből, sóból, cukorból, és citromléből. Egy csészényit tegyünk félre a mázhoz. 35 dkg mandulát és fahéjat összekeverünk. Beledolgozzuk a habba. A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és mázzal bevonjuk. A csillagokat kiszaggatjuk, közben a formát mindig porcukorba mártjuk, hogy a csillagok elváljanak egymástól. Időnként megtisztíthatjuk a formát. A sütőlapot kivajazzuk, és rátesszük a csillagokat. A maradék tésztát darált mandulával összekeverjük, kinyújtjuk, megkenjük a mázzal és kiszaggatjuk. Addig ismételjük, amíg van maradék tésztánk. A fahéjas csillagokat éjszakára száradni hagyjuk, majd kisütjük.

Fahéjas csillag 3
(kb. 60 darabhoz) 5 tojásfehérje, 450 g porcukor, 500g őrölt mandula, 1 teáskanál őrölt fahéj, 20 ml cseresznyepálinka, porcukor a tészta kinyújtásához.

A tojásfehérjét elektromos habverővel nagyon kemény habbá verjük közben fokozatosan beleszórjuk a porcukrot. Körülbelül 1 csészényi habot félreteszünk. A sütőt 160 °C fokra felmelegítjük. Összekeverjük a mandulát a fahéjjal, majd a felét a cseresznyepálinkával együtt óvatosan (a keverőt legalacsonyabb fokozatra állítva) a tojáshabba keverjük,
és végül a maradék mandulás keveréket is belegyúrjuk. A massza alig legyen ragacsos. Porcukorral vékonyan meghintett nyújtódeszkán a tésztát adagonként körülbelül 5 mm vastagra nyújtjuk, és megkenjük a félretett habbal. Különböző méretű csillagokat szúrunk ki belőle, és sütőpapírral bélelt lemezre rakva 10-15 percig sütjük. 

Mézes csillagok
Tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 mokkáskanál mézes sütemény fűszerkeverék, 3 dkg margarin, 2 tojás, 2 evőkanál méz. Kenéshez: 2 diónyi margarin, 1 tojás. Díszítéshez: porcukor, citromlé, ételfesték, színes cukorkák, mandula.

A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, a porcukrot, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojást, a mézet és egynemű tésztába gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és néhány órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és csillag alakú formával kiszúrjuk. Margarinnal kikent sütőlemezre rakjuk nem túl szorosan egymás mellé, felvert tojással megkenjük és 180 C-ra előmelegített sütőben negyedóra alatt mogyoróbarnára sütjük. Gázsütőben kétszerre tudjuk kisütni. A sütőlemezen hagyjuk hűlni, majd tompa késsel alányúlva leszedjük.

Porcukorból, citromléből ételszínezékkel cukormázakat készítünk. Színezhetjük sárgára, pirosra vagy tetszőleges színűre és még mielőtt megszáradna a máz, szórjuk meg színes cukorkákkal. Nem szükséges minden csillagot cukormázzal díszíteni. Sütés előtt tehetünk rá mandulaszemeket.

Elkészítési idő: 50 perc + pihentetés

Jó tanács: Kenőtoll vagy konyhai ecset segítségével vigyük fel a cukormázat. Vékony vonalat úgy tudunk rajzolni, hogy zsírpapírból kis tölcséreket készítünk, beletöltjük a mázat, picit kicsípjük a végét, és már rajzolhatunk is vele. A mézest akár két héttel karácsony előtt is elkészíthetjük, így biztosan megpuhul az ünnepekre.

Pudingos csillagocskák
A töltelékhez : 12 dkg sütőmargarin, porcukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 2 db tojássárgája, 2 dl tej. A tésztához: 15 dkg sütőmargarin, 25 dkg finomliszt, 1 darab tojás, 2 evőkanál tejszín, 15 dkg csokoládédara, 10 dkg darált dió, 15 dkg cukor.

A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a darált diót, csokoládéport, a földarabolt margarint és a rumot. Belekeverjük a tojást és a tejszínt is, és sima tésztává gyúrjuk. A tésztát 30 percre hideg helyre tesszük pihenni, aztán 3 mm vastagra nyújtjuk, és csillagocskákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 7 percig sütjük 170 °C fokon. pudingport összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tej 1/3 részét, és simára keverjük. A tej kétharmad részét fölmelegítjük, amikor meleg, hozzáadjuk a kikevert puding masszát, és melegítés közben addig kevergetjük, amíg a krém be nem sűrűsödik. A masszát lehűtjük, majd hozzáadjuk a rummal habosra kevert margarinhoz. A krémet jól kidolgozzuk, egy kiskanálnyit kenünk belőle egy csillagocskára, majd egy másikkal összenyomjuk. A kész süteményt porcukorba forgatjuk.

Tipp: Jól záródó fémdobozban akár három hétig is tárolhatjuk a süteményt. A jó zárás biztosításához a tető alá tegyünk fóliát.

Marcipános csillagok
A tésztához: 300 g liszt, 200 g kristálycukor, 10 dkg vaj, csipetnyi só, 150 g marcipánmassza, 1 dl tej. A masszához: 1 tojásfehérje, 2 csomag vaníliás cukor, 50 g darált pisztácia, 50 g marcipánmassza, vagdalt pisztácia.

Keverjük össze egy tálban a lisztet a cukorral, a feldarabolt vajjal, a marcipánmasszával, tegyünk bele egy csipetnyi sót és gyúrjuk az egészet tésztává. Ha a tészta túl kemény önthetünk hozzá egy kevés tejet. A kész tésztát tegyük egy órára a hűtőszekrénybe. A kész tésztát lisztes gyúródeszkán nyújtsuk ki, majd vágjuk ki a csillagokat vágóformával. A masszához verjük habbá a tojásfehérjét, majd lassan adagolva keverjük bele a marcipánmasszát, a cukrot és a darált pisztáciát.

A csillagokat helyezzük alufóliával kibélelt tepsibe, és nyomjunk mindegyik tetejére egy kis adag masszát. Díszítésnek szórjuk meg az apróra vagdalt pisztáciával, végül süssük 10-15 percig 170 fokon, előmelegített sütőben.

Karácsonyi csillag
(kb. 25 db) 200 g liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 80 g cukor, 1 tojás sárgája, 100 g vaj, 4 evőkanál sárgabarack lekvár, kb. 200 g porcukor, 1-1 evőkanál citrom- és céklalé és mangó-szirup

A lisztből, a cukorból, a vaníliás cukorból, a tojássárgájából és a vajból összegyúrt tésztából cipót formálunk, és 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd azonos mennyiségű sima és csóvás csillagot szúrunk ki. A csillagokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk, kb. 8 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A simára kevert lekvárral összeragasztunk egy-egy kicsi és egy-egycsóvás csillagot.
Átszitáljuk a porcukrot, háromfelé osztjuk és az egyik részt citromlével, a másikat pedig mangó-sziruppal festjük meg. A csillagokat bevonjuk különböző színű mázzal, és hagyjuk megszáradni.