Karácsonyi karikák

35 dkg lisztet 1/2 csomag V.-sütőporral elkeverünk, és hozzágyúrunk 15 dkg zsírt, 1 citrom levét, és reszelt héját, 2 egész tojást, 14 dkg cukrot, és késhegynyi V.-vanillincukrot. A jól összedolgozott tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsavágóval kiszúrjuk. A korongocskák széle felé gyűszűvel, vagy egész kis alakú kiszúróval lyukat szúrunk ki. Az így elkészült tésztakarikákat zsírozott, lisztezett tepsibe téve, tojás sárgájával jól megkenjük, és nagy szemű kristálycukorral megszórjuk. Szép sárgára sütjük.

Karácsonyi keksz
(Egy tepsire való adaghoz) 12,5 dkg Grahamliszt (teljes őrlésű búzaliszt), egy evőkanál porcukor, egy evőkanál vaníliás cukor, egy csipetnyi só, 7,5 dkg margarin, 2,5 dkg tejföl, némi liszt a munkafelületre, sütőpapír (vagy helyette liszt és zsiradék a tepsi bekenéséhez), egy tojássárgája a kekszek tetejére (el is maradhat, helyette cukros víz is megteszi), a díszítéshez mogyoró, dió, díszítőcukorkák.

A tészta valamennyi hozzávalóját alaposan összegyúrjuk, vagy konyhai robotgéppel összedolgozzuk. A tésztát műanyag fóliába csomagoljuk, majd egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 180°C-ra állítjuk be. A tepsit előkészítjük a sütéshez. 

A tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd különféle formákkal kis kekszeket szaggatunk belőle. Fontos, hogy a tészta hideg legyen! Egy tojássárgáját összekeverünk egy kanál vízzel, majd bekenjük a kekszek tetejét. Erre kerülnek a díszítések: mandula, dió, mogyoró, színes díszítőcukorkák. Kb. 13 percig sütjük, akkor jó, ha a színe már aranybarna.

Tipp: ha a kekszeket jól záródó fémdobozban tároljuk, sokáig frissek maradnak, s nedvességgel sem szívják tele magukat.

Narancsos gyűrűk
A tésztához: 15 dkg sütőmargarin, 10 dkg mandula, 3 dkg étkezési keményítő, 15 dkg finomliszt, 1 db tojás, 1 db narancs reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg kristálycukor. A mázhoz: 0,5 dl narancslé, 15 dkg porcukor.

A mandulát pár percre forró vízbe tesszük, leszűrjük és lehéjazzuk. Sütőben megszárítjuk (kb. 10 perc) és durvára vágjuk. Habosra keverjük a margarint, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat és addig keverjük, amíg sima masszát kapunk. Hozzáadjuk a tojást, és jól összekeverjük. A lisztet az étkezési keményítővel és a mandulával együtt lassan, a keverőgép legalacsonyabb fokozatán, elkeverjük. A tésztával megtöltünk egy nyomózsákot, amelyre csillag formájú kinyomót helyezünk és a sütőpapírral kibélelt sütőlemezre gyűrűket nyomunk. Előmelegített sütőben 180 °C-nál 13 percig sütjük. A gyűrűket kiveszzük a sütőből és hagyjuk kihűlni. A kihűlt gyűrűket bekenjük a cukormázzal, amelyet porcukorból és narancsléből készítetünk úgy, hogy addig kevertük, ameddig sima masszát nem kaptunk. Hagyjuk, hogy a máz megkeményedjen. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.

Norvég Barna Sütemény
A tésztához: 12,5 dkg sütőmargarin, 4 dkg darabolt mandula, 1-1 csipet őrölt szegfűszeg és szerecsendió, 1-1 teáskanál őrölt fahéj és kardámom, 5 dkg darált mandula, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, fél teáskanál sütőpor, 1 db tojás, 10 dkg sötét szirup, 10 dkg barna cukor. A díszítéshez: 20 dkg porcukor, 1 db tojásfehérje, néhány csepp sárga és piros ételfesték.

A margarint, a cukrot, a szirupot és a tojást egy tálba habosra keverjük. Mindkét lisztfajtát, a sütőport, a darált mandulát, a fahéjat, a kardamont, a szegfűszeget és a szerecsendiót összekeverjük és hozzáadjuk a cukros keverékhez. Az egészet sima tésztává gyúrjuk össze. A manduladarabkákat a liszttel beszórt nyújtódeszkára szórjuk, amelyen a tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerint karácsonyfa, csillag, szív vagy egyéb formákat szúrunk ki belőle. A süteményt sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük, 200 °C-ra előmelegített sütőben, 8-10 percig sütjük. A süteményt lehúzzuk a sütőlapról, és rácson hagyjuk kihűlni. A porcukrot és a tojásfehérjét sima mázzá keverjük, és ételfestékkel színezzük. A mázat műanyag tasakba töltjük, amelynek egyik sarkát levágjuk. A mázzal megfestjük a sütemény széleit, majd száradni hagyjuk.

Pingvinfigurák
A mézes tésztához: 20 dkg sütőmargarin, fél adag keserűmandula aroma, 1 db tojássárgája, 10 dkg darált mandula, 2 teáskanál mézessütemény fűszerkeverék, 1 teáskanál sütőpor, 40 dkg finomliszt, 12,5 dkg barna cukor, 20 dkg méz. A díszítéshez: 1 db habcsók tortaalap vagy csomagolt habcsók, fehér cukorgyöngy, 10 dkg cukormáz, sárga és piros színű ételfesték, fél tojásfehérje, 1 teáskanál citromlé, 10 dkg porcukor.

A margarint, a mézet és a cukrot egy lábasban állandó keverés mellett egy kissé felmelegítjük, amíg a cukor feloldódik, majd egy keverőtálba öntjük. A lisztet, a sütőport, a fűszerkeveréket és a mandulát összekeverjük. A tojássárgáját, a lisztkeveréket és a mandulaaromát egymás után a keverőtálba tesszük, kézi mixerrel összekeverjük, majd kézzel sima tésztát gyúrunk az összetevőkből. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A tésztából egy nagyobb darabot sütőpapírra teszünk és kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Sablont készítünk: a pingvinek formáját megrajzoljuk egy papírlapra. A sablon után kivágjuk a tésztából. A sütőlapra sütőpapírt helyezünk, és erre fektetjük a pingvineket. Előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 10—12 percig sütjük. A porcukrot a citromlével és a tojásfehérjével felverjük, amíg egy sűrű öntetet kapunk. Az öntetet két részre osztjuk és sárga, illetve piros színű ételfestékkel külön-külön megszínezzük. A cukormázat vízfürdőben megolvasztjuk. A mézeskalács figurákat hűtőrácsra fektetjük, ecsettel megrajzoljuk a csőrüket, szárnyukat, lábukat, majd cukorgyöngyszemekkel díszítjük őket. A jéghegyalaphoz a habcsókot egy éles késsel összevágjuk vagy kézzel eltördeljük, cukormázzal a tálhoz erősítjük és erre ragasztjuk a figurákat.

Tipp: A figurák sütéséhez használjunk két sütőlapot. 

Hitzingi Aprósütemény
15 dkg sütőmargarin, 5 dkg darabolt mandula, 1 darab tojás, 1 csipet só, 12,5 dkg kristálycukor, 2 evőkanál kakaópor, 25 dkg finomliszt.

A lisztet, a kakaót, a cukrot, a sót, a margarint és a tojást egy tálba tesszük. Kézzel vagy robotgéppel sima és lágy tésztává gyúrjuk. A manduladarabokat durvára vágjuk, hozzáadjuk a tésztához és elkeverjük. A tésztát kb. 4 cm vastag tekerccsé formáljuk és fóliába göngyöljük. Egy éjszakára a hűtőbe vagy 2 órára a mélyhűtőbe helyezzük és hagyjuk megdermedni. A tésztatekercset kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. A szeleteket sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük, 175-200 °C- ra előmelegített sütőben 7-9 percig sütjük. A süteményeket rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp: 
Ez a tészta könnyen nyújtható. Ily módon formákat is kiszúrhatunk belőle, amelyeket tortabevonóval bevonhatunk. Különösen tetszetős, ha a sötét tortabevonóra fehér tortabevonóból pöttyöket nyomunk.

Vajas aprósütemény
(kb. 70 darab süti elkészítéséhez) 25 dkg vaj, 36 dkg Graham liszt, 20 dkg barna cukor, két tojás, egy teáskanál fahéj, egy kávéskanál sütőpor, egy kevés tej az aprósütemény bekenéséhez, mandula és kandírozott gyümölcsdarabok a díszítéshez.

A hideg vajat mogyorónyi darabokra morzsolva keverjük a liszthez, majd a tojások a cukor és a fahéj hozzáadásával gyúrjuk az egészet sima tésztává. Pihentessük egész éjszaka. Másnap dolgozzuk bele a tésztába a sütőport, majd nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra. Egyszerű formák segítségével szaggassunk belőle kicsi kekszeket és rakosgassuk őket kizsírozott tepsibe. Kenjük be mindegyiknek a tetejét tejjel, szórjunk rá némi mandulát és kandírozott gyümölcsdarabokat. 
Előmelegített sütőben, 200 fokon 12 percig kell sütni. Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni.

Karácsonyi sütemény 1.
Vaj 14 dkg, zsír 10 dkg, cukor 15 dkg, citromhéj 1/2 db, liszt 35 dkg, mandula 5 dkg.

A vajat, zsírt és a cukrot habosra keverjük, adunk bele fél citrom reszelt héját, kis vaníliát, és a 35 dkg liszttel összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, hosszúra vágott mandulával meghintjük, szeletekre vágjuk, és szép világosra megsütjük.

Karácsonyi sütemény 2.
25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás, 20 dkg darált dió, 25 dkg liszt, 3 kiskanál sütőpor, 25 dkg porcukor, 2 kávéskanál őrölt kávé, 3 evőkanál konyak, 2-3 evőkanál víz, dióbél a díszítéshez, sötét csokimáz, bonbon, cukorka, marcipán, baracklekvár.

Sütési idő: 15-20 perc 200 fokon

A margarint habosra keverjük, majd a cukrot a vaníliás cukrot, sót és a tojást hozzáadjuk. Beletesszük az őrölt diót, majd apránként a sütőporral elkevert lisztet. Egy tepsit kizsírozunk, a tésztát rásimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.  Időközben a porcukorból, őrölt kávéból, a konyakból és a vízből mázat kavarunk. A kész süteményt még forrón négyzetekre vagy háromszögekre vágjuk. A háromszögekre vagy dióbelet ragasztunk, vagy bevonjuk cukormázzal.

Felmelegítjük a sötét csokoládét. Egy keveset nyomózacskóba teszünk belőle és csíkokat nyomunk vele a még nedves mázra. Gyufaszállal vonalat húzunk a csúcs irányába, mellette pedig lefelé. A "fenyőfákat" apró cukorkákkal díszítjük. 

A "csomagocskákhoz" a négyzet alakú tésztákat felmelegített lekvárral, majd cukormázzal vonjuk be és megszárítjuk. A marcipánmasszát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és a "csomagocskákat" átkötjük vele.

Vaníliás csók
12 dkg margarin, 12 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 2 tojás, 25 dkg liszt, 1/2 sütőpor, citromhéj, 10 dkg darált dió, porcukor, étcsoki a díszítéshez.

1. A margarint, a porcukrot, vaníliás cukrot, habverővel krémesre keverjük, a tojásokat is egyenként hozzáadjuk, majd a liszttel és a sütőporral, a dióval, citromhéjjal simára keverjük.

2. A tésztát csillagcsöves nyomózsákba, vagy csücskénél kilyukasztott tiszta zacskóba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe halmokat nyomunk (kiskanállal is működik).

3. Előmelegített sütőben közepes lángon 10-12 percig sütjük.

4. A megsült kekszekre felolvasztott étcsokit csurgathatunk, vagy porcukorba forgathatjuk őket.

5. Ha a csoki megdermedt, tegyük a fémdobozba.

Csigakeksz (tojás nélkül)
28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 28 dkg cukor, 2 egész tojás, 1 citrom héja, kevés őrölt ánizs, vaníliás cukor, ét-tortabevonó.

1. Az anyagokat összegyúrjuk, kis pereceket formálunk, tojásfehérjével megkenjük, s enyhe hőségnél megsütjük.

2. Ha kisült, gőzben felolvasztott csokiba mártjuk.

3. Éles késsel fél centi vastag szeletekre vágjuk, a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és közepes lángon sütjük. (10-12 perc alatt megsülnek.) 

Citromos figurák
(40 darabhoz) A gyömbéreshez: 5,5 dl (kb. 35 dkg) finomliszt, 1 csapott kiskanál őrölt gyömbér, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, fél kiskanál őrölt fahéj, fél kiskanál őrölt szegfűszeg, 0,5 dl olvasztott margarin, 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor, 1 dl méz, 1 tojás. A citromoshoz: 4 dl (kb. 25 dkg) finomliszt, 1 púpozott kiskanál sütőpor, fél mokkáskanál só, 1,5 dl olvasztott vaj, 1-1 púpozott kiskanál reszelt citrom- és narancshéj (lehet mandarin is), 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor, 0,5 dl (kb. 7 dkg) porcukor, 1 tojás. A nyújtáshoz: liszt. A tepsi kikenéséhez: 2-3 dkg vaj. A mázhoz: 1 tojásfehérje, 10 dkg finom porcukor, 2-3 dkg rizsliszt vagy étkezési keményítő, ételszínezék. A díszítéshez: tej, színes cukorkák, kókuszreszelék, pirított, szeletelt mandula, csokoládé, mazsola stb.

A gyömbéres változathoz a lisztet, a gyömbért, a szódabikarbónát, a fahéjat meg a szegfűszeget összekeverjük. Az olvasztott margarint kézi habverővel habosra verjük, a cukrot hozzáadjuk, és addig keverjük, míg utóbbi elolvad benne. Először a mézzel meg a tojással, majd a fűszeres liszttel dolgozzuk össze. 3 részre osztjuk, egyenként cipóvá formáljuk és folpackba csomagolva, legkevesebb 4 órára behűtjük, de akár 2 napig is tárolhatjuk, mielőtt hozzálátnánk. A citromos tésztát ugyanígy készítjük el. Sütéskor egy tésztacipót lisztezett nyújtólapon kb. 4 milliméter vastagságúra ellapítunk. Különféle, lisztbe mártott kiszúrókkal csinos kis formákat készítünk belőle, és kivajazott tepsire (sütőlapra) rakosgatjuk. Előmelegített sütőben közepesnél kisebb lánggal (150-160 °C) kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük. 1-2 percnyi pihentetés után lapátkanállal tálcára átszedjük, így hagyjuk kihűlni. A többi tésztával hasonlóan járunk el. A tojásfehérjét a rizsliszttel és a porcukorral elkeverjük úgy, hogy sűrű tejfölhöz hasonló állagú legyen. Ennek 2/3-át félretesszük, a többit pedig, a festéket cseppenként hozzáadva, megszínezzük. A fehér mázból 5-6 evőkanálnyit kiveszünk, pár csepp tejjel lágyítjuk, majd ecsettel néhány sült kekszre kenjük, és dermedni hagyjuk. A többi mázat kis lyukú, simacsöves habzsákba töltjük. Akinek nincs ilyen, a masszát töltse nejlonzacskóba, és a csücskét vágja le: kész is a házi habzsák. A mázat ízlés szerint a kekszekre nyomjuk-pöttyözzük. Ha valaki nem akar bajlódni a habzsákkal, a mázat a süteményekre kiskanállal is rácsurgat hatja. A tésztát szeletelt mandulával, színes cukorkákkal stb. is díszíthetjük, de előtte vékonyan kenjük meg mázzal, hogy ezek ráragadjanak. 2-3 órán át, száradni hagyjuk. Fémdobozokban 2 hétig is eláll. 

Citromos kókuszkarika
12dkg kókuszreszelék, 1 citrom, 7 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 25 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 evőkanál kristálycukor, 1 tojásfehérje.

Serpenyőben 10 dkg kókuszreszeléket zsiradék nélkül aranybarnára pirítunk, majd kihűtjük. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A porcukrot a kókuszreszelékkel, a tojássárgájával, a liszttel, a vajjal, 3 evőkanál citromlével és héjjal összedolgozzuk. Ezt a tésztát vastag csövű nyomózsákba töltjük és két sütőpapírral kibélelt tepsire 5-6 cm átmérőjű köröket nyomunk. Előmelegített sütőben (175 fokon) 18 percig sütjük.

A cukrot a maradék kókuszreszelékkel összekeverjük, a még forró karikákat megkenjük tojásfehérjével, megforgatjuk a kókuszreszelékben, kihűtjük.(Fémdobozba tesszük.)