Vaníliás Kifli 1
20 dkg sütőmargarin, 2 db vaníliarúd, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg darált mandula, 1 csipet só, 7,5 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg finomliszt.

 

A lisztet, a vaníliáscukrot, a porcukrot, a sót, a mandulát és a margarint elkeverjük, és sima tésztává gyúrjuk. A tésztából ujjvastagságú rudakat formálunk, amelyeket kb. 5 cm hosszú darabokra vágunk és kifliszerűen megformázunk. A kifliket sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük és 175-200 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 10 percig sütjük. A cukrot a vaníliarúdból kikapart vaníliapéppel összekeverjük. A kiflit közvetlenül a sütés után levesszük a sütőpapírról és még forrón a cukorkeverékbe forgatjuk.

Tipp: A vaníliapép akkor oszlik el legjobban, ha a cukorral együtt átszitáljuk. Természetesen készen kapható vaníliás cukrot is felhasználhatunk.

 

Vaníliakifli 2
(kb. 100 darabhoz) 280 g liszt, 1 db tojás, 210 g hideg vaj, 100 g darált mandula, 70 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 evőkanál tejszín, 1 rúd vanília, só, a hempergetéshez (szóráshoz) porcukor

Összegyúrjuk a lisztet, a porcukrot, sót és a darált mandulát a vajjal, majd a tojással. Szükség szerint 1-2 kanál tejszínnel lazítjuk. Vaníliás cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével ízesítjük. A tésztát műanyag zacskóba, 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Lisztezett deszkán kisujjnyi vastag hengerekké sodorjuk, 5-6 cm-es darabokra vágjuk. A rudacskákat meghajlítjuk és sütőpapírral kibélelt sütőlapra fektetjük. 180 C° fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Porcukorban meghempergetjük, ha kihűl még egyszer meghempergetjük és úgy kínáljuk

Vaníliás Kiflik 3
A tésztához: 20 dkg sütőmargarin, 15 dkg darált mandula, 1 db vaníliarúd vagy 2 csomag vaníliás cukor. fél csomag sütőpor, egy csipet só, 12,5 dkg kristálycukor, 2 db tojássárgája, 25 dkg finomliszt. A kiflik meghintéséhez: 4 evőkanál díszítő szórócukor (vanília ízű).

A lisztet a nyújtódeszkára szitáljuk. A tojássárgákat, a cukrot, a sót, a sütőport és a lekapart vaníliarudat (vagy vaníliáscukrot) egy tálba tesszük. A darált mandulát rászórjuk, a margarint rámorzsoljuk. A keveréket a liszthez adjuk, és kézzel meggyúrjuk a tésztát. Ezután legalább egy órára hűtőbe tesszük. A tésztát kb. 2 cm vastagságú rúdformára nyújtjuk, szeletekre vágjuk és kifliket formázunk a szeletekből. A sütőlapra sütőpapírt helyezünk, és erre fektetjük a kifliket. Előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 12 percig sütjük.3. A szórócukorral még melegen meghintjük a kifliket

Valódi Pozsonyi Patkó
112 deka liszt, 35 deka sertés- zsír, 64 deka porcukor, 3deka élesztő, fél liter tej, 50 deka feltört dió, 50 deka darált mák, 2 deka fahéj, 3 citrom, 2 narancs, só.

A nyújtódeszkán a 112 deka liszt és 3deka élesztő (amit előbb tejben kelni hagyunk, parányi só és langyos tejjel kemény rétestésztává gyúrunk. 4 részre osztjuk, egy-egy rész cipóba formázzuk, és fél óráig kelni hagyjuk. 30 deka cukrot 4 deci vízzel sziruppá főzünk, 1 deka fahéj, 1 citrom, 2 narancs héját reszelve, a tűzön pörköljük. Kevés tejjel és zsemlyemorzsával sűrítjük, és hidegre tesszük. A fenti tésztát késvastagságra kinyújtjuk, a töltelékkel megtöltjük, patkóformára alakítjuk, ha megkeltek, megkent papiroson tojássárgával megkenve kisütjük. 

Diós és Mákos kiflicskék
A kelt tésztához: 150 g liszt, 150 g étkezési keményítő, 4 g szárított élesztő, 1/8 liter tej, 50 g vaj, 30 g méz vagy cukor, 1 tojás, 1 csipetnyi só. A töltelékhez: 1/8 liter tej, 150 g darált dió vagy mák, 30 g méz vagy cukor, kevés reszelt citromhéj. A díszítéshez: 1 tojássárgája, mák vagy dió.

A lisztből, az ékezési keményítőből, az élesztőből, a langyos tejből, a vajból, a mézből, a tojássárgájából és a csipetnyi sóból laza tésztát keverünk. Jól átdolgozzuk, majd kendővel befedve 20 percig kelni hagyjuk. A töltelékhez felforraljuk a tejet, hozzákeverjük a mézet vagy cukrot, a mákot vagy diót és a reszelt citromhéjat, majd még egyszer felforraljuk az egészet. A tésztát 10 egyforma darabra osztjuk, golyókat formálunk, majd kinyújtjuk őket. Mindegyikre adunk a töltelékből. Majd összesodorjuk, és kiflikké formázzuk. Kizsírozott sütőlapra tesszük, megkenjük tojássárgájával, és 20 percig állni hagyjuk. Még egyszer megkenjük, mákkal vagy apróra vágott dióval megszórjuk és 190 fokon kb. 12 percig sütjük. 

Örmény diós kifli
25 dkg olvasztott vaj/margarin, 50 dkg finomliszt, 1/2 vizespohár cukor (1 dl), 1/2 pohárka (kb. 1/2 dl) rum, esetleg a liszttől függően egy picinkével több, 25 dkg darált dió, 2 csipetnyi szódabikarbóna + vaníliás porcukor a "hempergetéshez"

Az összes hozzávalót beleöntjük egy mély tálba, s összegyúrjuk, amennyire sikerül. Nehezen formálható, törékeny massza lesz az eredmény, de ez ne szegje kedvét senkinek, mert miközben picike, fél kisujjnyi kifliket formálunk belőle, a kéz-melegtől "kezesebbé" válik a kezelhetetlennek tűnő tésztaszerűség.
Amikor végeztünk a több száz kifli megformázásával, s elhelyezésükkel, a sütőpapírral bélelt tepsikben - ne tegyük túl közel egymáshoz a kiflicskéket! -, már küldhetjük is őket az előmelegített, jó forró sütőbe, ahol éppen csak addig sütögetjük a kifliket, amíg jól megdagadnak, s szép, halvány zsemleszínűvé válnak. Akkor hopp, már ki is lehet venni a rumtól enyhén illatozó sütiket, s még azon melegében meg kell őkelméket hempergetni jó vaníliás porcukorban.
Frissiben még nem igazán finom ez az örmény kifli, de amint kihűlt! Amint kihűlt, el kell dugni legalább a felét, hogy maradjon arra az alkalomra is, ami miatt megsütöttük.
(Ha van kedve valakinek cifrázni, szépíteni, akkor a kiflik egyik felét mártsa meg forró, rumos csokimártásban, de ez esetben nem kell előtte vaníliás cukorban megforgatni a sütiket, hanem utólag, egyenként, a csoki megszáradása után.
Műanyag v. fémdobozban tárolva hosszú ideig is friss, élvezhető marad ez az édesség.
Elkészítési idő: összeállítás kb. 2 perc, formázás kb. 1/2 - 3/4 óra, sütés tepsinként 5-8 perc.

Mandulás-fenyőmagos kiflicskék
(kb. 40 darabhoz) 15 dkg hámozott mandula, 12 dkg porcukor, 1 tojásfehérje. A tetejére: tojásfehérje 10 dkg, fenyőmag. A hintéshez: porcukor.

A mandulát nagyon finomra daráljuk, majd a porcukorral és a tojásfehérjével összekeverjük. A tésztából rudat formálunk, amit vékony szeletekre vágunk. A szeletkékből kifliket alakítunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket. A tetejüket felvert tojásfehérjével megkenegetjük, a fenyőmaggal megszórjuk. 150°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Mielőtt tálra raknánk, porcukorral meghintjük.
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc

Rumos Félholdak
A tésztához: 25 dkg sütőmargarin, 25 dkg finomliszt, 25 dkg kakaópor, 6 db tojás, 25 dkg porcukor. A mázhoz: 25 dkg porcukor, 1 dl rum.

A tojásokat szétválasztjuk sárgájára és fehérjére. A fehérjékből a cukorral kemény habot verünk. A sárgáját elkeverjük a kakaóporral, a liszttel és a fehérjehab felével, jól összekeverjük, és vigyázva hozzákeverjük a tojásfehérje másik felét. A tésztát betöltjük a sütőpapírral kibélel tepsibe és előmelegített sütőben 200 °C-nál 25 percig (hőlégkeveréses sütőben 180 °C-nál 25 percig) sütjük. A még meleg megsült tésztára kenjük a rumból és porcukorból kevert mázat. Hagyjuk, hogy kihűljön. A félholdakat egy 4-cm átmérőjű pohárral vágjuk ki. Először egy teljes kört vágunk ki, utána csak félkört, így kapjuk meg a sütemény jellegzetes félhold formáját. Ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral is.