Narancsos koszorú
(állítólag 20 szelethez) 200 g lágy vaj, 170 g cukor, 3 tojás, 1 csipet só, 1-1 teáskanál reszelt citrom- és narancshéj, 3 evőkanál citromlé, 180 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, 8 evőkanál narancslé, zsemlemorzsa a formához. A mázhoz: 120 g porcukor, 30 g kockára vágott cukrozott narancshéj (én a reszelt héjat szoktam cukorral keverni).

A vajat, a cukrot és a sót habosra keverjük, a tojásokat egyenként hozzáadjuk. Belekeverjük a reszelt citrom- és narancshéjat, valamint 2 evőkanál citromlevet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd 7 evőkanál narancslevet és a vajas keveréket váltakozva belekeverjük. 

A tésztának akkor megfelelő az állaga, ha erősen rátapad a belemártott kanálra. A sütőformát kivajazzuk, zsemlemorzsával beszórjuk, a tésztát beleöntjük és elsimítjuk. A süteményt az előmelegített sütő közepén (villanysütő 175 C, gázsütő: 2-3. fokozat) világosra sütjük (kb. 45 perc). Akkor sült meg, ha egy tűt mélyen beleszúrunk, s az nem ragad. 10 percig hűlni hagyjuk.

A mázhoz a porcukrot 1-1 evőkanál citrom- és narancslével elkeverjük. A süteményt egy rácsra borítjuk, még melegen ráöntjük a mázat, és megszórjuk a cukrozott narancshéjjal. Hűvös helyen, egy ráborított tál alatt akár egy hétig is eláll, nálunk nem éri meg a másnapot. 

Fagyasztva 6 hónapig tartható.

Csokoládés koszorúk
14 deka finomra őrölt héjas mandula, 14 deka porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 szelet csokoládé, 2 tojásfehérje, esetleg ostya.

(Karácsonyi édesség)
14 deka finomra őrölt héjas mandulát, 14 deka porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 4 szelet csokoládét 2 tojásfehérje keményre vert habját elkeverünk. Formázózsákból koszorúkat nyomunk ostyára vagy lisztezett vajas sütőbádogra, lassú tűznél szárítjuk.

Burgenlandi koszorú
(kb. 65 db-hoz) 275 g liszt, 250 g hideg vaj, 50 g porcukor, 3 tojássárgája A díszítéshez: 3 tojásfehérje, 250 g cukor, 3-4 evőkanál sárgabarack lekvár, kevés citromlé.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a porcukorral és a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk az egészet. Fóliába csomagolva 1 órán át, pihentetjük a hűtőszekrényben.

Azután lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és 5,5 cm-es köröket szúrunk ki  a tésztából. A lapokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk.

180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük a sütőt. A tojásfehérjét a hozzáadott cukorral vízgőz fölött kemény habbá verjük. A csillagvégű nyomózsákba töltött masszából a lapocskák külső peremére szorosan egymás mellé pöttyöket nyomunk. A koszorúkat 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük.  Hagyjuk kihűlni.

A lekvárt kevés citromlével felmelegítjük, szitán átsimítjuk és a koszorúk közepébe töltjük. Hagyjuk megszáradni.

Adventi mákos/diós koszorú
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 csomag Instant élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) mandula aroma, mazsola, ízlés szerint. A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 csomag Vanillincukor, 0,5 dl étolaj.

Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt baba- piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.

Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát.

Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. A tésztát készíthetjük kelttészta alapporból is a csomagoláson található leírás alapján.

Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 percig sütjük.

Díszítés: Marcipánízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.

Adventi koszorú
16 szem egész mandula, 2 dl tejszín, 1 evőkanál szilvalekvár, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 16 kis gombóc kapuccino fagylalt, 16 dk karácsonyi aprósütemény.

Előkészítés: A mandulát forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. A tejszínt kemény habbá verjük.
Elkészítés: A szilvalekvárt és a fahéjat összekeverjük, és a tejszínhabba forgatjuk. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és négy tányérra - az adventi koszorúhoz hasonlóan - nagy kört nyomunk. A habra, mint nagy gyertyát, ráültetjük a fagylaltgombócokat. Mindegyikbe, mint a gyertyaláng, egy-egy szem mandulát szúrunk. A koszorúnkat aprósüteményekkel (vaníliás kifli, linzerkarika, stb.) díszítjük. Azonnal tálaljuk.

Marcipánkoszorú
A tésztához: 8 dkg sütőmargarin, egy csipetnyi só, 1 db tojás, 37,5 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő (fél csomag), 4 evőkanál kristálycukor, 1,25 dl tej. A töltelékhez: 4 evőkanál sárgabarackdzsem, 10 dkg barna cukor, 15 dkg mandulabél, 15 dkg nyers marcipánmassza. A nyújtáshoz: finomliszt. A lekenéshez: 1 db tojássárgája. A tepsi kikenéséhez: sütőmargarin.

A tejet meglangyosítjuk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, majd az élesztőt belemorzsoljuk, letakarva, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, csipetnyit sózzuk, majd a tojással, a maradék cukorral, a fölolvasztott, de nem forró margarinnal és a tejes élesztővel sima, hólyagos, az edény falától elváló tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk és meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a töltelékét. Ehhez a mandulát a marcipánnal együtt darálón ledaráljuk. Ezután a barna cukorral és 2 evőkanál dzsemmel összekeverjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd meglisztezett gyúrólapon kb. 40 x 50 cm-es téglalappá nyújtjuk. A marcipánmasszát egyenletesen elkenegetjük rajta, majd ügyesen felcsavarjuk, akár a bejglit szokás. Ezután ujjnyi távolságban a tésztát mélyen bevágjuk, nagyjából úgy, mintha fel akarnánk szeletelni, csak nem vágjuk végig. Óvatosan margarinnal kikent tepsire emeljük, koszorú formájúra hajlítjuk, a tészták találkozásánál tojássárgájával lekenjük, így rögzítjük. A szeleteket kicsit elfektetjük, azaz egymásra döntjük úgy, hogy félig takarják egymást. A maradék 2 evőkanálnyi dzsemmel lekenjük. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190°C, légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 30 percen át sütjük, hűlni hagyjuk.

Marcipánkoszorú2
8 dkg olvasztott sütőmargarin, 8 dkg olvasztott sütőmargarin, 1 db tojás, egy csipet só, 37,5 dkg finomliszt, 1,25 dl langyos tej, 7,5 dkg kristálycukor, fél csomag élesztő. A töltelékhez: 1 db tojássárgája a kenéshez, 4 evőkanál sárgabarackdzsem, 15 dkg nyers marcipánmassza, 10 dkg barna cukor, 15 dkg aprított mandula. A sütőlap kikenéséhez: sütőmargarin.

A tejet meglangyosítjuk, 1 teáskanál cukrot adunk hozzá és belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk, meleg helyre tesszük, amíg az élesztő feljön a tetejére. A lisztet a maradék cukorral, a sóval, a megolvasztott margarinnal és a tojással egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és sima, hólyagos tésztát dagasztunk. Letakarjuk, és 30 percig kelesztjük, amíg a térfogata kétszeresre nő. A mandulát a cukorral, a marcipánnal és két evőkanál dzsemmel összekeverjük. Az élesztős tésztát átgyúrjuk, és egy 40x50 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A marcipános masszával megkenjük, és a hosszabb oldalával feltekerjük. A tészta szélét megkenjük tojássárgájával és így rögzítjük. A tekercset 2 cm-enként mélyen bevágjuk, és az így kapott szeleteket egyszerűen csak egymásra fektetjük. A tekercset margarinnal kikent sütőlapra fektetjük, és a végeket összenyomva egy koszorút formázunk. A maradék dzsemet megmelegítjük, megkenjük vele a fonatot és előmelegített sütőben, 175-200 °C-on, 30-35 percig sütjük.