Mikulástorta
A diós piskótához: 6 tojás, 6-6 evőkanál porcukor és liszt, fél tasak sütőpor, 10 dkg darált dió, reszelt citromhéj, fahéj. A diókrémhez, díszítéshez: 20-20 dkg vaj és porcukor, 15-15 dkg darált dió és durvára vágott dió, rumaroma, 1 piros marcipánrúd.

A tojássárgákat és a cukrot jól összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a fahéjjal, a citromhéjjal és a dióval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fakanállal a cukros tojássárgákat lassan belekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, óvatosan, de alaposan elkeverjük, tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez a cukrot és a vajat jól kikeverjük, darált dióval és rumaromával ízesítjük.

A kihűlt tortalapot három lapra vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Vékony réteggel a külsejét is bekenjük, majd hűtőbe tesszük. A marcipánmasszát átgyúrjuk, 3 milliméter vastagra kinyújtjuk, és Mikulás alakú kiszúróval kis

Mikulásokat formázunk belőle. Tálalás előtt a torta oldalát durvára vágott dióval beszórjuk, a tetejét piros piarcipán Mikulásokkal díszítjük.

Tejszínes karácsonyi csokoládétorta
1 kerek csokoládés piskótalap, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5.5 dl tejszín, 4 dkg kakaó, 4 dkg étcsokoládé, 10 dkg erdei gyümölcsíz, 5 cl rum.

A lisztből, vajból és porcukorból linzertésztát gyúrunk. Lemérünk belőle 20 dkg- ot, és kerek tortalapot sütünk belőle, a többiből pedig, kinyújtva, kis csillagokat szúrunk ki és megsütjük. A kettévágott piskótalap egyik felét megkenjük a gyümölcsíz felével, és ráragasztjuk a kihűlt linzerlapot. A kakaót és a csokoládét egy nagyobb edényben vízgőz fölött felolvasztjuk, előbb keveset hozzáadunk a felvert tejszínhabból, és simára keverjük. Beletesszük a maradék gyümölcsízt, a rumot és a többi tejszínhabot, és az egészet jól összekeverjük. Ha van otthon fém tortakarikánk, rátesszük a gyümölcsízzel összeragasztott két tortalapra, s rátöltjük a csokoládés tejszíntölteléket úgy, hogy az a karika háromnegyedéig érjen. Ráhelyezzük a piskótalap másik felét. Erre töltjük a maradék tejszínkrémet, a tetejét egyenesre simítjuk, és hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen. A hűtőből kiemelve, a karikát levesszük róla, szeletenként egy-egy, porcukorral meghintett linzercsillaggal díszítjük, a közepét pedig kakaóporral szórjuk meg. 

Fahéjas torta
25 dkg liszt, 22,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 12,5 dkg vaj + a formához, 3 tojás, 2,5 dl tejszín, 20 dkg darált mandula, 4 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg cukrozott narancshéj (oranzsát), 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál porcukor.

Előkészítés: Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Elkészítés: A lisztet összedolgozzuk 7,5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. A formába nyomkodjuk úgy, hogy 2-3 cm magas pereme is legyen.

Az előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütjük. Miközben a tészta sül, habosra keverjük a tojásokat a tejszínnel, a maradék cukorral. Beledolgozzuk a mandulát, a zsemlemorzsát, a cukrozott narancshéjat és a fahéjat. A masszát az elősütött tésztára öntjük, és további kb. 45 percig sütjük (tűpróba). Hagyjuk kihűlni.

Papírból kisebb csillag alakú sablonokat vágunk ki, a tortára tesszük, és a tortát megszórjuk porcukorral. Óvatosan levesszük a sablont, így a csillagok helye szépen kirajzolódik.

Háromlapos Mozart-Torta
20 dkg marcipánmassza, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, néhány csepp keserűmandula-aroma, só, 4 tojás, 30 dkg liszt, 3 teáskanál sütőpor, 5 evőkanál tej, 20 dkg mogyorós nugát, 15 dkg ét tortabevonó, 650 gr tejszín, 40 dkg vörösáfonya dzsem vagy ribizlilekvár, 1 zacskó habfixáló A díszítéshez: Mozart golyó és vörös áfonya vagy mirelit ribizli.

A durvára lereszelt marcipánt a puha vajjal, a cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, az aromával és csipetnyi sóval krémesre keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és a tejjel váltogatva, hozzáadjuk a sütőporral elvegyített lisztet. Margarinnal kikent 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 fokon 45-50 percig sütjük. A nugátot 5 dkg tortabevonóval együtt felaprítjuk. A tejszínből 250 g-ot kimérünk. Felforraljuk, majd félrehúzzuk, és megolvasztjuk benne a felaprított nugátot és bevonót. Gondosan elmosott, szárazra törölt keverőtálba öntjük, és legalább 1,5 órára a hűtőbe tesszük. A tortalapot keresztben háromfelé vágjuk. A magas karimába foglalt alsó lapot az áfonyadzsemmel megkenjük, és rátesszük a második lapot. Robotgép habverőjével az áthűlt, de még lágy nugátkrémet felverjük, és a tortalapra kenjük. A habfixálót a másik zacskó vaníliás cukorral összekeverjük. A maradék tejszínből 250 gr-ot kemény habbá verünk, és közben beleszórjuk a cukros fixálót. Óvatosan a nugátkrémes rétegre simítjuk, majd ráhelyezzük a harmadik tortalapot. Kb. 2 órára hűtőbe állítjuk. A maradék bevonót felaprítjuk, forró vízfürdőben megolvasztjuk, és márvány- vagy porcelánlapra simítva hűtőbe tesszük. Miután megszilárdult, forgácsokat faragunk belőle, majd visszatesszük a hűtőbe. A maradék tejszínt is felverjük, és a tortát a karima eltávolítása után a habbal bevonjuk. Végül csokoládéforgácsokkal, félbevágott Mozart golyókkal és áfonyával díszítjük.

Almás linzertorta
10 dkg vaj (kizárólag teavaj lehet), 15 dkg kristálycukor, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj, friss gyömbér, 20 dkg liszt, kb. 40 dkg alma, 1 tojás, pici tej, fél citrom leve.

A lisztet, cukrot, tojást, sütőport és a vajat összegyúrjuk. Ha túl kemény a tészta, kevés tejjel lágyítjuk. Legalább fél órára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, az almát meghámozzuk, és vékony negyedes szeletekre vágjuk. A vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük. A citromlével meglocsoljuk. Ha nem találjuk elég édesnek, még utána lehet cukrozni. Kevés friss gyömbért reszelünk bele, és az egészet jól átforgatjuk. Aki szereti, és igazán különlegeset akar felszolgálni, tehet bele néhány szem félbevágott aszalt szilvát.

Egy gyümölcstortaformát kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. A tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagra, háromnegyed részével kibéleljük a formát úgy, hogy a peremét is befedje. Villával megszurkáljuk, majd rátesszük az almatölteléket. A maradék tésztából csíkokat vágunk, és a tetejére helyezzük rács alakban. Egy tojássárgáját kissé megcukrozunk, egy kiskanál étolajat belekeverünk, és ezzel kenjük meg a rácsot. A sütő legkisebb fokozatán 45- 50 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni, ezután tortaként szeleteljük. 

Csokoládés Trüffel torta
Kakaós piskóta: 2 tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál liszt, 1/2 evőkanál kakaópor

A hozzávalókból hagyományos módon kakaós piskótát készítünk, és egy kapcsos tortaformában megsütjük. Amikor kihűlt a következő krémet töltjük a tetejére:

Trüffel krém: 3 tojás, 1/2 kg gesztenye massza, 1/2 kg étcsokoládé (ne tortabevonó legyen!), 1/2 liter tejszín

A csokoládét a tojások sárgájával gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk. Közben a gesztenye masszát áttörjük és belekeverjük az olvasztott csokoládét, majd a felvert tejszínhabot és a 3 tojás felvert habját.

A krémet a piskóta tetejére töltjük és kb. 2-3 órára hűtőbe tesszük. Ennyi idő elteltével a krém megköt, ekkor a tortakarimát levesszük, az oldalát tortadarával, a tetejét pedig először porcukorral majd kakaóporral megszórjuk. 

Egyszerűn lehet díszíteni, ha kartonpapírból formákat vágunk ki (pl. hóember, fenyőfa) és a kakaó szórása előtt ezeket a tortára helyezzük. 

Ha szereti a család (nálunk a gyerekek utálják) a krémbe jól lecsöpögtetett  rumos meggyet is lehet keverni.

Ha csak a krémet készíted el, akkor miután megkeményedett golyókat is lehet belőle formálni olvasztott csokiba, vagy csoki reszelékbe forgatni de ezt már Trüffel golyóknak hívják. Ennek a közepébe is jó a rumos meggy.

Fenyőfatorta
A tésztához: 4 tojás, 4-4 evőkanál cukor és liszt, fél mokkáskanál sütőpor, vaj. A töltelékhez, díszítéshez: 15-15 dkg vaj és porcukor, rumaroma, 10-10 dkg finomra darált mogyoró és durvára vágott mogyoró, 1 rúd zöld marcipán, színes cukorkák és gyöngyök.

A tojássárgákat alaposan elkeverjük a cukorral, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Habverővel verve a fehérjehabhoz adjuk a cukrozott tojássárgáját, majd fakanállal kevergetve lassan beleszórjuk a sütőporos lisztet. Kivajazott fenyő alakú formába öntjük a masszát, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. A kihűlt piskótát két lapra vágjuk. A krémhez a cukrot a vajjal jól kikeverjük, közben darált mogyoróval és rumaromával íresítjük. A kihűlt tortalapokat megtöltjük mogyorókrémmel, és vékonyan a külsejét is bekenjük, majd a durvára vágott mogyoróval a széleit bevonjuk. A marcipánt átgyúrjuk, kinyújtjuk, és a fenyőforma mentén körbevágjuk, majd a torta tetejére illesztjük. A tetejét színes cukorkákkal, gyöngyökkel díszítjük.

Gríztorta
1 dl vaj, 2 dl cukor, 2 dl tej, 2 dl gríz, 4 dl liszt, 1 tojás, fél csomag sütőpor, reszelt citromhéj, vaníliás cukor, mazsola.

A vajat, cukrot, tojást kikeverem, hozzáadom a többi hozzávalót, jól elkeverem. Mikrohullámú sütőben 500w-on 12 percig sütöm, utána még 5 percig nem veszem ki a mikróból. Kivajazott tálban kell a sütőbe tenni.

Karácsonyi mézes torta
A tésztához: 80 dkg liszt, 2 db tojás, 30 dkg kristálycukor, 4 evőkanál. tej, 6 dkg vaj, 6 evőkanál méz, szegfűszeg A krémhez: 1 liter tej, 6 evőkanál liszt, 40 dkg margarin, 40 dkg kristálycukor. Díszítéshez: marcipán és cukrozott gyümölcs.

A tojást, cukrot, tejet, vajat, a mézet és az őrölt szegfűszeget vízgőzön habosra keverjük, majd a gőzről levéve hozzáadjuk a lisztet, és tésztává gyúrjuk. A tésztából 6 darab torta nagyságú lapot nyújtunk, kisütjük, és ha kihűlt, krémmel rétegesre töltjük. A krémhez a lisztet a cukorral és egy kevés hideg tejjel csomómentesre elkeverjük. A többi tejet felforraljuk, és ha forr, a lisztes keveréket hozzáöntjük, és felfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Ezután lehűtjük, majd 40 dkg vajjal habosra keverjük.

A tetejét a saját krémjével lekenjük, cukrozott gyümölccsel, vagy karácsonyi marcipándísszel díszítjük.

Hagyományos Karácsonyi torta (Angol)
275 g currants, 175 g sultanas, 175 g raisins, 3 evőkanál konyak, 225 g liszt, 1/4t k. szerecsendió, 1/2 teáskanál kevert fűszer, 225 g vaj, 225 g cukor, 4 tojás, 50 g apróra vágott mandula, 1 teáskanál juharszirup, 1 citrom és 1 narancs héja, 100 g szárított sárgabarack apróra vágva, 50 g kevert cukrozott gyümölcshéj apróra vágva, 100 g cukrozott cseresznye, beáztatva, megszárítva és negyedelve. Befejezéshez: konyak a töltögetésre, 25 cm tálca, 675 g mandula paszta, 675 g fondant, zöld ételfesték, szalag, gyertya, stb.

A tortát előző nap kezdjük készíteni. A gyümölcsöket tálba mérjük, hozzákeverjük a konyakot, és éjszakára lefedve állni hagyjuk.

A lisztet, fűszereket, vajat, cukrot, tojást, mandulát, szirupot, citrom- és narancshéjat tálba öntjük. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket. Beletöltjük egy 20 cm átmérőjű tortaformába, és egy kanál hátával leütögetjük. A tetejét sütőpapírral befedjük.

140 C-ra előmelegített sütőben 4½-4¾ órát sütjük, vagy tűpróbáig. A formában hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, szurkáljuk meg egy vékony nyárssal és töltsünk rá egy kevés konyakot. A tökéletesen hideg tortát csomagoljuk be sütőpapírba, és tartsuk három hónapig hideg helyen. Esetenként töltsünk rá még konyakot.

Karácsonyi torta 1.
12 tojás, 30 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg darált dió, 3 dkg darás liszt.

A tojás sárgáját, porcukorral és vaníliás cukrot fél óráig keverjük. Azután hozzá adjuk a darált diót, a lisztet és végül a keményre vert tojáshabot. A tésztát két egyforma részre osztjuk, és két egyforma, kikent, kilisztezett tortaformában külön-külön sütjük, lassan mérsékelt tűzön.

A teljesen kihűlt két tortát kettévágjuk, megtöltjük, és a lapokat egymásra rakjuk. A tortába így három réteg krém készül. A tetejét és az oldalát rummázzal vonjuk be, és díszítjük.

Krém: 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 14 dkg őrölt dió, rum, ízlés szerint. A porcukrot a vajjal jól összekeverjük, azután beletesszük az őrölt diót és a rumot.

Rummáz: 26 dkg porcukor, 2 kanál, forró víz, 2 kanál rum, 1 kávéskanál olaj. A porcukorra öntjük a forró vizet, a rumot és az olajat, és sűrű mázzá keverjük.

Karácsonyi torta 2.
A linzer tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg (1csomag) Vaníliaízű porcukor, 1 mokkáskanál sütőpor, 1/2 csomag Vanillincukor, 1-2 evőkanál víz. A pozsonyi tésztához: 10 dkg liszt, 4 dkg margarin, 1 evőkanál Vaníliaízű porcukor, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 csomag Instant élesztő, 0,3 dl tej, 1 db tojás sárgája, 1 késhegynyi kristálycukor, csipet só. A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kis- kanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0.5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 csomag Vanillincukor, 0,5 dl étolaj, 30-40 dkg kinyomott reszelt alma, 1 evőkanál langyos méz, 5 dkg durvára vágott dió.

Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt babapiskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.

A linzer tésztához a porcukrot a vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, a lisztet, és a többi nyersanyagot, majd lazán összegyúrjuk. Félretesszük pihenni, és ez alatt elkészítjük a pozsonyi tésztát. A margarint, a porcukrot, a tojás sárgáját keverőedényben keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és a tejjel, kristálycukorral megfutatott élesztőt, valamint a többi nyersanyagot, majd lazán összegyúrjuk és kb. 15 percig pihentetjük. A linzer tészta 2/3-át egy közepes, vagy nagyobb tortaforma alján egyenletesen elterítjük, majd azt 3-4 percig 150 C fokos sütőben félnyersre sütjük és félretesszük. A megmaradt linzertészta 1/3-át a pozsonyi tésztával lazán összegyúrjuk. A máktölteléket tesszük először a félig sült lapra, majd egyenletesen elterítjük. Az összegyúrt tészta felét szintén egyenletesen ráterítjük a máktöltelékre. A diótöltelék következik, amire a kinyomkodott reszelt almát terítjük. Lezárjuk a tortát a megmaradt tésztával, majd azt 150 C fokos sütőben 20 percig sütjük. 

Eztán az 1 evőkanál langyos mézzel megkenjük, tetejét durvára vágott dióval megszórjuk és még 5-8 percig sütjük. 

A kihűlő langyos torta oldalát a megmaradt vágott dióval panírozzuk.

Nagymama dióstortája

Habosra keverünk 3 tojássárgáját 10 deka puha vajjal vagy margarinnal, késhegynyi szódabikarbónával meg 12 deka cukorral. Hozzáadunk 10 deka őrölt diót, végül felváltva 12 deka lisztet meg a tojások kemény habbá vert fehérjét. Kizsírozott hosszúkás formába öntjük, és a forró sütőben úgy sütjük, akár a piskótát. Deszkára borítva még melegen megkenjük narancsízzel, és tetejét meg az oldalát sűrűn kirakjuk ép diószemekkel.

Narancstorta
1 egész tojás, 7 tojás sárgája, 20 dkg cukor - ezt habosra keverni.

2 evőkanál zsemlemorzsát, 15 dkg. darált mandulát, 2 evőkanál lisztet, 1 narancs levét és reszelt héját, majd a 7 tojás fehérjét kemény habbá verjük és ezt is hozzáadjuk.

Kizsírozott és lisztezett kör alakú formában megsütjük.

Krém: 4 tojás sárgája, 25 dkg. cukor, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tej, 2 db. narancs reszelt héja és leve. Ezeket gőz fölött sűrűre főzzük, ha kihűlt 20 dkg habosra kevert margarint adunk hozzá

/Jó 1-2 nappal előbb elkészíteni /

Tejszínes karácsonyi csokoládétorta
7 egész tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg dió, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa. A diókrémhez: 20 dkg cukor, 1 dl tej, 10 dkg dió, 1 evőkanál liszt, vanília vagy citromhéj, 15 dkg vaj, 1-2 kanál rum. A díszítéshez: 5 dkg durvára vagdalt dió, 12 fél dió.

A tojásfehérjéket habbá felverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. A masszát kizsírozott, kilisztezett kerek formába téve megsütjük. Ha kihűlt, három részre vágjuk.
A diókrém: a cukrot a tejjel felfőzzük, hozzáadjuk a darált diót, amiben egy kanál lisztet elkevertünk, vaníliával vagy citromhéjjal ízesítjük, és félig kihűtjük. A vajjal jó habosra keverjük, és 1-2 kanál rummal ízesítjük. A kihűlt lapokat megtöltjük a krémmel, s a tetejét meg az oldalát is bevonjuk vele. Az oldalára tapasztjuk a vagdalt diót, és ha maradt krém, nyomócsővel halmokat nyomunk a tetejére, amikre fél diószemeket ültetünk.

Karácsonyi Diótorta Liszt Nélkül
A tésztához: 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 26 dkg darált dió, 8 db tojás, 25 dkg kristálycukor. A forma kikenéséhez: sütőmargarin, A krémhez: 35 dkg sütőmargarin, 3 evőkanál kakaópor, 2 db tojássárgája, 1 db tojás, 25 dkg porcukor. A díszítéshez: 16 szem meggy, 2-3 evőkanál tortadara.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük. A zsemlemorzsát a vaníliáscukorral és a darált dióval összekeverjük, a sárgájakrémhez adjuk, ezután a fehérjét lazán hozzákeverjük. A formát kibéleljük sütőpapírral, oldalát kikenjük margarinnal, majd beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 15-20 percig sütjük. Ha a teteje már megsült, még a sütési idő lejárta előtt tanácsos sütőpapírral lefedni, nehogy megégjen. Ha a tészta kihűlt, három lapra vágjuk szét. A porcukrot a tojással, a tojássárgájával és a kakaóval gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, a kikevert margarinhoz adjuk. A lapokat megkenjük a krémmel, egymásra tesszük, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk. A tetejét tortadarával és meggyszemekkel díszítjük.

Hódarával Díszített Csillagtorta
A tésztához: 8 dkg sütőmargarin, 5 dkg darált mogyoró, 5 dkg étkezési keményítő, fél teáskanál sütőpor, 10 dkg finomliszt, egy csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 18 dkg kristálycukor, 4 db tojás. A töltelékhez: 12,5 dkg rumos mazsola, 4 levél zselatin, 1,5 dl tejszín, 10 dkg gyümölcskeverék (az idénynek megfelelő), 3 dl joghurt, 8 dkg porcukor, 25 dkg mascarpone sajt vagy sovány túró, A díszítéshez: 2 csomag habcsók, 1 teáskanál kakaópor, 2 dl tejszín, 1 teáskanál díszítő szórócukor. A forma kikenéséhez: sütőmargarin.

A margarint megolvasztjuk, a tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliáscukorral és három evőkanál meleg vízzel sűrű krémmé felhabosítjuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá felverjük és egyharmadát a sárgájakrémhez adjuk. A lisztet és a sütőport az étkezési keményítővel összekeverjük, a krémre szórjuk, majd végül a darált mogyorót hozzátesszük, és lazán összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a maradék fehérjehabot. A sütőformát kikenjük margarinnal és megtöltjük a tésztával. Előmelegített sütőben, 175 °C-on kb. 30-40 percig sütjük. Ha langyosra kihűlt, kiborítjuk a formából és kettévágjuk. A mascarponesajtot (vagy sovány túrót), a joghurtot, a porcukrot és az aprított vegyes gyümölcsöket összekeverjük, hozzáadjuk a feloldott zselatint, majd hozzákeverjük a felvert tejszínt.

Sztracsatella habos
1 szögletes, hosszúkás piskótalap (készen vásárolt vagy 4 tojásból készített), 1 liter tej, 2 zacskó vaníliás pudingpor, 3 dl tejszín, 5 dkg étcsokoládé, 1 narancs, 2 evőkanál narancsszörp, 2 evőkanál zselatinpor, ízlés szerint porcukor, a tetejére díszítő csokoládélapocskák vagy - reszelék.

Előkészítése: szögletes tepsiben elterítem a félujjnyi vastagnál nem vastagabb piskótát. (Ha kettőbe vágják az amúgy vastag szögletes piskótát, a tészta a mélyhűtőben eltehető.) Beteszem a hűtőszekrénybe, hogy ne száradjon. A tejszínből kemény habot verek. A frissen kicsavart narancslével összekeverem a szörpöt és a zselatint, majd folyósra melegítem.

Elkészítése: a pudingot az előírásnak megfelelően elkészítem. A forró pudingba belereszelem a megmosott narancs sárga héját, de ügyelek arra, hogy a fehér részből ne kerüljön bele egyetlen darabka se. Ha már nem forró, hozzáadom a zselatint, valamint az apró darabokra tört étcsokoládét. Ezután óvatosan beleforgatom a cukor nélkül keményre vert tejszínhabot. Az egészet belesimítom a tepsibe, a piskóta tetejére. Fél napra beteszem a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt éles késsel kockákra vágom, és a tetejét feldíszítem a csoki-lapocskákkal vagy reszelt, elforgácsolt csokoládéval, esetleg tejszínhabbal.

Kiwis- banános gyümölcstorta
1 gyümölcstortalap, 1 főzős vaníliapuding, 1/2 l tej, 3 evőkanál cukor + 1 vaníliás cukor, 1 banán, 3 kivi, színtelen tortabevonó zselé.

Elkészítés:
1. Elkészítjük a pudingot, a cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük. Ráöntjük a tortalapra.

2. A gyümölcsöket rákarikázzuk.

3. Ha nem fogyasztjuk el azonnal, tegyünk rá tortabevonó zselét, a rajta szereplő utasítások szerint készítsük el, egyenletesen öntsük a tortára, így nem barnulnak meg a gyümölcsök.

Almatorta
A töltelékhez: 5 alma, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl citromlé, 1/4 l tej, 1 dl tejszín, só, 1/2 dl Calvados vagy rum, 1 vaníliarúd, 2 tojássárgája, 1 dl tej, 30 g finomliszt. A tésztához: 8 tojás, 20 dkg cukor, 30 dkg darált mogyoró, 5 dkg étkezési keményítő. A bevonathoz és a díszítéshez: 40 dkg marcipánmassza, 15 g porcukor, 10 dkg sárga, piros marcipán. (A marcipánt színezhetjük ételfestékkel is.)

Elektromos habverővel verjük 2-3 percig a tojásokat lassan adagolva a cukrot. Keverjük a mogyorót és az étkezési keményítőt a felvert tojásokhoz. Öntsük bele a tésztát egy kivajazott, kilisztezett sütőformába, majd 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 1 órán át.

Az almákat vágjuk apró darabokra, 10 dkg cukor, a vaníliás cukor és a citromlé hozzáadásával pároljuk 5-6 percig, végül keverjünk bele egy kis Calvados-t vagy rumot.

Egy edényben melegítsünk tejet, tegyünk bele egy kis cukrot, egy csipet sót és a vaníliarudat, de vigyázzunk fel ne forrjon. Ha a tej már meleg, vegyük ki a vaníliarudat, kaparjuk a tejbe a közepét. Keverjük össze a tojássárgáját, a keményítős lisztet és a tejszínt, majd öntsük bele a meleg tejbe és főzzük krémmé az egészet. Ha a krém kihűlt, keverjük a párolt almához.

A kihűlt piskótalapot vágjuk két lappá és töltsük bele az almás krém felét, a maradékot pedig kenjük a tetejére.

A marcipánmasszát és a porcukrot gyúrjuk össze és nyújtsuk vékonyra, majd borítsuk be vele a tortát. Hajtsuk le a széleit az oldalára, végül vágjuk körbe a torta alján.

Díszítésnek a piros-sárga marcipánból készíthetünk csillagokat, almákat és porcukorral meghintve tálalásig a hűtőbe tesszük.

Kókuszkrém-torta
A mézeslaphoz: 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál méz, 1 tojás, 10 dkg porcukor, 2,5 dkg margarin, 20 dkg liszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna. A piskótához: 4 tojás, 20 dkg cukor, 4 evőkanál hideg víz, 5 dkg porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, 1 evőkanál kakaópor, 20 dkg liszt. A krémhez: 5 dl tej, 5 evőkanál liszt, 20 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg kókuszreszelék. A tetejére: 1 tábla tejcsokoládés tortabevonó.

A mézes laphoz valókat a felsorolás sorrendjében, a liszt és a szódabikarbóna kivételével tűzálló tálba töltjük, és vízgőzre állítjuk. Kevergetve 5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzzuk, és a szódabikarbónával kevert lisztet beledolgozzuk. A masszából sütőpapírral bélelt nagy tepsire 2 kerek, egyenként 21 centi átmérőjű lapot kenünk, ezt nedves késsel a legkönnyebb. (A két lap átlósan fér el a tepsiben.) Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 16-20 percig sütjük. A piskótához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd kanalanként a vízzel tovább verjük. A porcukrot hozzáadjuk, majd a fele liszttel, amiben a szódabikarbónát már elkevertük – összedolgozzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, felét a masszába forgatjuk. Utána, óvatos mozdulatokkal a többi lisztet, kakaót, a maradék tojáshabot is beleforgatjuk. Egy nagy tepsit (35x25 centiset) sütőpapírral kibélelünk, a piskótatésztát egyenletesen belesimítjuk. Ugyan-úgy sütjük, mint a mézeslapot. Következik a krém: ehhez a tejet a liszttel simára dolgozzuk és habverővel kevergetve, sűrűre főzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, a kihűlt tejes krémet kanalanként hozzáadjuk, végül a vaníliás cukorral és a kókuszreszelékkel ízesítjük. A torta összeállításakor a piskótát hosszában 5 egyenlő hosszú darabba vágjuk, majd ezeket egyenként lapjában is, elfelezzük. Így 10 db, kb. 35x5 centis csíkot kapunk. Egyet a krémmel megkenünk, fölcsavarjuk, az egyik kerek mézeslap közepére állítjuk. A következő tésztacsíkot is megkenjük a krémmel, a már tortalapon lévő tekercs köré tekerjük. Így csigavonalban haladva járunk el a többi piskótával is. Akkor jó, ha a mézeslapot körben befedtük, a krém egyharmada, pedig megmarad. Ennek egy részét a tetejére kenjük, erre kerül a másik mézeslap, majd a torta oldalát a maradék krémmel bekenjük. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, végül a tetejét olvasztott tejcsokoládés tortabevonóval megkenjük körben, pedig egy kevés kókuszreszelékkel meghintjük. Legjobb, ha előző nap elkészítjük, de néhány órát mindenképpen állnia kell, hogy a mézeslap megpuhuljon.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc + hűtés. 

Csokoládés babapiskóta-torta
12 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 3 dkg cukor, 4 tojás, csipetnyi só, kb. 35 db babapiskóta. Az áztatáshoz: 10 dkg cukor, 1 kupica rum, 2,5 dl feketekávé. A mázhoz: 15 dkg étcsokoládé, 0,5 dl tejszín.

A csokoládét apró darabokra tördeljük, és lábasba szórjuk. A vajat meg a cukrot hozzáadjuk és vízgőzön főzve addig kevergetjük, amíg selymesen krémszerű lesz. A tűzről levéve a tojássárgáját egyenként belekeverjük, majd a csipetnyi sóval kemény habbá vert fehérjét is beleforgatjuk. Egy kis habüstöt vagy mély kerek tálat alufóliával kibélelünk. A beáztatott (de nem puhára áztatott) babapiskótát egyesével lerakjuk. A forma alját és oldalát kibéleljük vele. A közepét csokoládékrémmel kibéleljük, a tetejére a maradék babapiskótát ráfektetjük. Alufóliával letakarjuk, és hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
Tálaláskor a formából kiborítjuk, lefejtjük róla az alufóliát, és bevonjuk a csokoládémázzal. A csokoládét a tejszínnel felolvasztjuk. Ismét dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Naptorta

6 személyre
70 dkg előkészített sütőtököt (megpucolva, és felkockázva ) főzzünk puhára. Szűrjük le, majd turmixoljuk össze. Adjunk hozzá 15 dkg vajat, 2 tojást, 1,5 dl főzőtejszínt vagy tejfölt, fél kávéskanál fahéjat. 15 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 5 dkg cukrot és 1 tojást dolgozzunk össze tésztává. Ha nem elég lágy, tegyünk bele egy kanál tejfölt. A tésztával béleljünk ki egy kerek sütőformát, majd öntsük bele a sütőtökpürét. A tetejét szórjuk meg kristálycukorral, majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük 25 percig. Hagyjuk kihűlni. Hidegen tálaljuk. 

elkészítési idő: 40 perc