Az ünnep süteménye: a mézeskalács

Őseink a mézeskalács készítés tudományát feltehetően még az Etelközből hozták magukkal. Tápláló, egészséges és tartós élelmiszer volt ez a sütemény, így nem véletlen, hogy könnyen nagy népszerűségre tett szert.

Az Indus-folyó völgyében talált 3000 éves leletek tanúsága szerint az emberiség már nagyon régen ismerte a mézet. A középkorban Magyarországon is fontos kereskedelmi cikk volt. Nem véletlenül, hiszen az emberek ezen a vidéken nem ismertek még más édesítőszert ebben az időben. 

Az édességkészítés nem is volt mindennapos szokás. Különleges alkalom kellett hozzá, a sütés többnyire jelentős eseményekhez kötődött. Ilyen alkalmak voltak az ünnepek, ezek közül is legfőképpen a karácsony.

A mézeskalácsot korábban - főleg a nagyobb darabokat - cserépformában, később pedig ún. mézeskalácsütő formában készítették. Ezek az ütőformák leginkább fából készültek. A háziasszonyok egyszerűbb, kisebb formákkal, míg az iparosok inkább bőségesen díszített, nagy formákkal dolgoztak.
A formák úgy készültek, hogy egy fadarabba (mely leginkább egy mai húsvágódeszkához hasonlít) belefaragták negatívban a kívánt mintát. Ezt aztán kitöltötték a még puha tésztával, s így sütötték ki. A mézeskalács olyan lett, amikor a formából kivették, mint egy kis dombormű. Ilyenkor már csak a cukormázas díszítés volt hátra, s elkészült az ízletes sütemény.

Eredetileg otthon, a háziasszonyok készítették. Miután azonban a mézeskalács népszerűsége és ezzel az iránta való kereslet is nőttön-nőtt, hamarosan céhes iparág települt rá. A formákat mesterlegények, később pedig ötvösművészek készítették. Az így formázott mézes sütemények jeleneteket, tárgyakat, személyeket ábrázoltak. Ajándékozásuk, elfogadásuk pedig ünnep, szertartás része lett. A mézeskalács így az idők során egyszerű süteményből dísztárggyá, ajándéktárggyá vált. (Egyes helyeken például jegyajándékként vette a fiatalember választottjának a mézeskalácsszivet.)


Manapság a háztartásokban leginkább karácsonykor készítenek mézeskalácsot. A hagyományokat felelevenítve ilyenkor az ünnep bensőséges hangulatát emeli a friss, illatos mézes sütemény, amit akár a karácsonyfa díszítésére is fel lehet használni.

Mézeskalács 1
0.5 kg liszt, 25 dkg méz, 12,5 dkg margarin, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2.5 dkg kakaó, fűszerek: szegfűszeg, fahéj. Díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor

A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon. Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük akkor díszítjük a cukormázzal. Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.

Mézeskalács 2
60 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 2 kiskanál szódabikarbóna, 1 kiskanál mézes fűszerkeverék, 2 db tojás, 2 evőkanál margarin, 20 dkg méz.

A porszerű anyagokat összekeverjük. A tojásokat, a mézet és a margarint jól kikavarjuk és fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát jól kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk és legalább egy napig hűvös helyen érleljük. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és különböző formákkal szaggatjuk, piros-barnára sütjük.

Mézeskalács 3
1 kg liszt, 20 dkg méz, 25 dkg cukor, 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 3 dkg margarin, 2 dl tej, 2 dkg szalalkáli, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, ízlés szerint további mézeskalácsfűszer, pl.: szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardámom, stb.

Melegítse fel 1 dl vízzel a cukrot és a mézet, keverje addig, míg a cukor elolvad. A tűzről levéve is kevergesse meg többször. Keverje hozzá a liszthez a sütőport és a fűszereket, majd a kihűlt cukor-méz szirupot morzsolja el vele. Ezután adja hozzá a margarint, a 3 tojás sárgáját, és végül pedig a tejben megfuttatott szalalkálit.

Gyúrja össze alaposan és pihentesse lefedve egy éjszakán át. Sütés előtt lisztezett gyúródeszkán nyújtsa kb. fél centi vastagra, majd szaggassa ki a formákat. Tegye a süteményeket kivajazott-lisztezett tepsibe, és előmelegített, forró (200C fokos) sütőben süsse 10-12 percig.

Ha kihűlt, 1 tojásfehérjéből vert kemény habhoz adjon hozzá 25 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet, és ezzel a mázzal kenje meg a sütemények tetejét, majd tárolja jól záródó dobozban.

Mézeskalács 4
1 kg liszt, 4 dl porcukor, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál fahéj, 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 10 dkg margarin, 3 egész tojás, 3 dl méz, egy csipet só, egy tojásfehérje és kb. 6 evőkanál kristálycukor a díszítéshez.

A tojás valamint a méz kivételével az alapanyagokat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint. Ezután hozzáadjuk a mézet és a tojásokat, és alaposan összegyúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen túlságos lágy, mert így a forma sütéskor deformálódik, sőt, még lukacsos is lesz.

Egy deszkát beszórunk bőségesen liszttel, a tésztából vágunk egy kisebb darabot, és 2-3 milliméteresre nyújtjuk. Kiszaggatjuk a formákkal, majd vékonyan kimargarinozott, és kilisztezett tepsibe tesszük. A sütő közepesen forró legyen, figyeljünk oda, mert a mézeskalács gyorsan megsül. A következő adagnál nem szükséges újra margarinozni a tepsit, elég csak kilisztezni.

Díszítés:

Egy tojásfehérjéhez hozzáadunk egy csipet sót, majd kemény habbá verjük. Ehhez keverünk 6-7 kanál cukrot.

A már kisült formákat díszíthetjük habnyomóval, de bátran felhasználhatunk egyéb anyagokat is a díszítéshez: pl. színes cukorkákat, zizit, franciadrazsét. A zizit és a drazsét sütés előtt nyomjuk a süteménybe.

Tippek: Ha szeretnénk a karácsonyfára akasztani, akkor még sütés előtt vájunk bele lukat (pl. egy filctoll kupakjával), így könnyen fűzhetünk át rajta színes szalagokat. Gyermekek is nagy kedvvel, ügyesen készíthetik ezt az egyszerű, de finom süteményt, mely hetekig friss marad.

Fűszeres mézeskalács 5
10 dkg margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg méz, 2 egész tojás, 20 dkg liszt, 1 dkg szalalkáli, 1/2 kiskanál gyömbér, szegfűszeg és fahéj, 5 dkg cukrozott narancshéj, kevés zsemlemorzsa.

Kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A vajat vagy margarint keverjük habosra a cukorral, keverjük hozzá az előbb megforralt mézzel a kockára vágott narancshéjat és tegyük hozzá, a felhabosított tojásokat, végül lisztet, fűszereket, szalalkálit keverjünk bele. Ezután öntsük az előkészített formába. Közepesen meleg sütőben 40 percig süssük.
Praktikus tanácsok
A tészta gyúrása: Feldolgozás előtt 24 órával el kell készíteni, de lehet 1-2 héttel hamarabb is.
Nem szabad hűtőbe tenni sem a tésztát, sem a díszítő anyagot!
A tészta a liszt belegyúrása után is ragadós, ezért csak egy kézzel gyúrjuk, a másik kezünkkel életlen kés segítségével letakaríthatjuk az anyagot.
24 óra elkeltével lesz a tészta megfelelő keménységű.
Ha házikót, vagy más formához "építő elemeket" készítünk, érdemesebb egy kicsivel keményebb tésztát gyúrni.
A tészta nyújtása: 2-3-4 mm vastagra nyújtsuk! A teljes adagból mindig csak egy szeletnyit nyújtunk, hogy elférjen a deszkán. Először mindkét oldalát lisztezzük, később csak az alját, hogy csúszkáljon a deszkán. A díszdoboz tetejét mindig vékonyabbra nyújtsuk - szinte áttetsző legyen.
Formázás: Szaggatóval, derelyevágóval, késsel, ollóval. A nagyobb darabokat sütőlapon érdemes kivágni. A darabokból lazán egymásra nyomott részek sütéskor összeállnak.
A készre sütött tészta lezárt fóliában sokáig eláll. Ha kiszárad, akkor dobozba rakva egy kistálban vizet mellé helyezve felpuhul. A vízbe lehet egy kis fahéjat és szegfűszeget rakni.
Díszítés: Nagyobb felület befedésére hígabb mázat készítünk, így az szétfolyik, elterül, sütőben gyorsabban szárad. 

Mézeskalács szívek 6
kb. 50 darabhoz: 30 dkg Graham-liszt, egy teáskanálnyi sütőpor, 10 dkg darált mogyoró, késhegynyi reszelt narancshéj, 5 dkg kandírozott citromhéj, 5 dkg kandírozott narancshéj, két teáskanál fahéj, késhegynyi őrölt kardamóm mag, egy kávéskanál őrölt szegfűszeg és szegfűbors, 15 dkg méz, egy tojás, egy tojássárgája, 10 dkg baracklekvár, egy tábla tortabevonó csoki, dió és aszalt gyümölcsdarabok a díszítéshez.

Keverjük a liszthez a darált mogyorót, a sütőport, a reszelt narancshéjat, és az aprítógépben megőrölt, kandírozott narancs- és citromhéjat, valamint a fűszereket. Utána dolgozzuk bele a tojást, a tojássárgáját és a mézet, majd pihentessük az összegyúrt tésztát egy éjszakán át. Másnap nyújtsuk ki egy cm vastagságúra, és szaggassunk ki belőle 5 cm-es formával kis szíveket. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. húsz percig kell sütni. Miután kihűlt a mézeskalács, kenjük be baracklekvárral, majd vonjuk be a megolvasztott tortabevonóval. Aszalt gyümölcsdarabkákkal és dióval díszíthetjük a mézeskalács szíveket.

Finom Mézeskalács 7

 

25 dkg mézet és 5 dkg vajat langyosíts meg!

Egy másik edénybe tegyél 3 egész tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál fahéjat, 1 kávéskanál szegfűszeget, 2 dkg szalalkálit. Turmix-géppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe! Újból dolgozd össze, majd gyúrj bele kézzel 60 dkg sima lisztet!

Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten egy napig.

Nyújtsd kb. 2-4 mm vékonyra, formázd, tedd alumínium-fóliával bélelt sütőlemezre!

Tetejét felvert egész tojással kend be, sütés előtt vagy sütés után, hogy fényes legyen!

Forró sütőben süsd mogyoróbarnára! (kb. 4 perc)

Díszítő cukormáz: 1 tojás fehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot rakjál, hogy összekavarva igen sűrű legyen! (Habverővel nem szabad verni!)

Kanállal rakd kicsi nylonzacskóba, pici lyukat vágj a sarkára és mint a ceruzával, rajzolhat vele.

Praktikus tanácsok

A tészta gyúrása: Feldolgozás előtt 24 órával el kell készíteni, de lehet 1-2 héttel hamarabb is.

Nem szabad hűtőbe tenni sem a tésztát, sem a díszítő anyagot!

A tészta a liszt belegyúrása után is ragadós, ezért csak egy kézzel gyúrjuk, a másik kezünkkel életlen kés segítségével letakaríthatjuk az anyagot.

24 óra elkeltével lesz a tészta megfelelő keménységű.

Ha házikót, vagy más formához "építő elemeket" készítünk, érdemesebb egy kicsivel keményebb tésztát gyúrni.

A tészta nyújtása: 2-3-4 mm vastagra nyújtsuk! A teljes adagból mindig csak egy szeletnyit nyújtunk, hogy elférjen a deszkán. Először mindkét oldalát lisztezzük, később csak az alját, hogy csúszkáljon a deszkán. A díszdoboz tetejét mindig vékonyabbra nyújtsuk - szinte áttetsző legyen.

Formázás: Szaggatóval, derelyevágóval, késsel, ollóval. A nagyobb darabokat sütőlapon érdemes kivágni. A darabokból lazán egymásra nyomott részek sütéskor összeállnak.

A készre sütött tészta lezárt fóliában sokáig eláll. Ha kiszárad, akkor dobozba rakva egy kistálban vizet mellé helyezve felpuhul. A vízbe lehet egy kis fahéjat és szegfűszeget rakni.

Díszítés: Nagyobb felület befedésére hígabb mázat készítünk, így az szétfolyik, elterül, sütőben gyorsabban szárad.

 

Puha mézeskalács 8
50 dkg liszt, 25 dkg langyos méz, 15 dkg cukor, 5 dkg olvasztott margarin, 2 dkg szalalkáli (tejben oldva)+ késhegynyi szódabikarbóna, 3 tojássárgája + 1 egész tojás, mézeskalács fűszerkeverék, A mázhoz: 5-6 evőkanál porcukor + 2 tojásfehérje.

Elkészítés:
1.
Összegyúrjuk a tésztát, egy éjszakára hidegre tesszük

2. Másnap formákat szaggatunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, közepes lángon kisütjük (hamar megsül, 10-12 perc alatt).

3. Ha díszes mézeseket szeretnénk, a sok porcukorral (attól fog szépen megkeményedni) elkeverjük a tojásfehérjét (nem kell felverni), kilyukasztjuk egy zacskó csücskét, beletöltjük a cukros mázat, és kicifrázzuk a mézeseket.

Plébános mézeskalácsa 9
20 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 20 dkg finomított kristálycukor, 3 dl tejszín, 3 dl méz, 2 evőkanál fahéj, 2 evőkanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanálnyi szegfűszeg, csipetnyi őrölt szegfűbors, 1 kg liszt, 2 evőkanál szódabikarbóna. Díszítéshez: 1 tojásfehérje, porcukor, 1 evőkanál rizsliszt.

A vajat simára keverjük a cukorral, a meglangyosított mézzel, hozzáadjuk a fűszereket és a felvert tejszínt. A fűszerekből használhatunk kevesebbet is ízlés szerint. A szódabikarbónát elkeverjük a liszttel, és kis adagokban hozzáadjuk a mézes keverékhez. Jó alaposan összegyúrjuk. A tésztát egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. Jó ha nem egészben  tesszük be a hűtőbe, hanem 6-8 cipót formázunk belőle. Másnap a cipókat lisztezett deszkán 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából különböző formákkal; szívvel, csillaggal, holddal, fenyőfával kiszúrjuk a süteményeket, és kizsírozott tepsibe rakjuk. Ebből a mennyiségből kb. 6 tepsi sütemény lesz. A sütőt 200°C-ra (gázsütőben 4-es fokozat) előmelegítjük, és a tésztát 5-8 percig sütjük. A tésztának világosbarnának kell lennie, amikor kivesszük, ugyanis még sütés után is barnulni fog. Ha a tepsit a sütőből kivettük, szedjük ki a kalácsokat, de mindenképpen mozgassuk meg lapáttal, mert később könnyen törik. A kihűlt mézeskalácsokat tároljuk száraz helyen, fémdobozban. A kalácsokat feldíszíthetjük cukormázzal. A mázhoz keverjük el a tojásfehérjét a nagyon finomra darált és szitált porcukorral és adjunk hozzá egy evőkanál rizslisztet is. A masszát tegyük vékonyszájú nyomózsákba vagy nejlonzacskóba, aminek a sarkát levágjuk, és írjunk mintákat, pöttyöket a kalácsokra. A mázat színesíthetjük ételfestékkel, és tehetünk még a kalácsokra - a mázzal ragasszuk fel - színes cukorgyöngyöket, drazsét, fűszereket: szegfűszeget, csillagánizst, borókát. A mézes tésztából készíthetünk mézeskalács házikót is. Ekkor hagyjuk a tésztát vastagabbra, és vágjuk ki a ház oldalait és tetejét, süssük meg laponként, majd sűrű cukormázzal építsük fel a házikót.

Finn karácsonyi mézeskalács 10
30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg melasz (helyette használhatunk mézet), 2 kiskanál őrölt gyömbér, 2 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál őrölt narancshéj, 1 kg teljes kiőrlésű liszt, 3 kiskanál szódabikarbóna, 2 kiskanál őrölt fahéj.

A melaszt vagy a mézet és a fűszereket összefőzzük, majd hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük a masszát, amíg ki nem hűl. Ezután felverjük a tojást, és hozzáadjuk a cukrot. A liszt egy részét összekeverjük a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a melaszos (vagy mézes) margarint. Végül belekeverjük a felvert tojást és a maradék lisztet. A tésztát csak egy kicsit gyúrjuk össze, majd egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap a tésztát kinyújtjuk (a finnek mézeskalácsai vékonyabbak a nálunk szokásosnál), és tetszés szerint formákra (fenyőfa, szív, csizma stb.) szaggatjuk. A sütőben aranysárgára sütjük. (Ha a melasz helyett mézet használunk, a tészták színe világosabb lesz.)

Mézeskalács házikó 1
A tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, egy csapott kávéskanál szódabikarbóna, fél csomag mézeskalács-fűszerkeverék, 3 dkg margarin, egy tojás, két tojássárgája, 125 ml méz. A díszítéshez: egy tojásfehérje, 20 dkg porcukor, színes cukorka, napraforgómag, dió, mandula.

A mézet és a margarint megmelegítjük. Az összes hozzávalót egyszerre összegyúrjuk. Lassan áll össze a kezünk melegétől, de ne tegyünk hozzá vizet. A mézes tésztát pár órán keresztül pihentetni kell a hűtőben, mielőtt kinyújtjuk, és formákat szaggatunk belőle, de fóliába csomagolva a hűtőben néhány napig is eláll. Egyszerre csak kis darabot vegyünk ki a hűtőből. Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk. Késsel kivágjuk a házikó egyik oldalát, és sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. Sorban elkészítjük a ház minden darabját, ha maradt még tészta, kis gyerek- és boszorkányalakot is kivághatunk. Készítsünk előre kartonsablonokat! A ház oldalához ajánlott legkisebb méret két darab 15x11 cm-es téglalap, illetve két darab 11x11 cm-es négyzet az elejéhez és hátához, a tetőhöz két darab 15x7 cm-es téglalap. Ne felejtsünk el kis ablak- és ajtónyílást, a két tetőelemre pedig kis kéménylyukat vágni. A tepsiben lazán helyezzük el a lapokat, mert megdagad a tészta. Megkenjük tojásfehérjével, és belenyomkodjuk a díszeket: a tetőre mandula- vagy fél diódarabokat, az oldalára színes cukorkákat (zizi, franciadrazsé). Előmelegített sütőbe toljuk, közepes fokozaton sütjük, vigyázzunk, mert hamar megpirul. Azonnal levesszük a sütőbádogról, és konyharuhára fektetjük. Egy tojásfehérjét kemény habbá verünk, és beledolgozunk 20 dkg porcukrot. Nejlonzacskóba kanalazzuk, a sarkán pici lyukat vágunk, és az összeillő darabok szélére nyomunk belőle. Mindig csak két darabot ragasztunk össze a cukormázzal, fogjuk, amíg megszilárdul. Amikor készen áll a házikó, tovább díszíthetjük a maradék cukormázzal. A tetőn lévő lyukba állítjuk a gyertyát, illetve ha több van, a házikó elé sorakoztatjuk őket.

Mézeskalács házikó 2
A tésztához: 3 dl cukor (+ karamellizáláshoz), 1 evőkanál gyömbér, 1 evőkanál fahéj, 1 evőkanál szárított darált narancshéj, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 20 dkg vaj/margarin, 4 teáskanál szódabikarbóna, 2 liter sima liszt, 3 dl tejszín. A díszítéshez: 2 dl porcukor, 1/2 tojásfehérje.

Előkészítés: Elkészítjük a cukorszirupot, azaz a cukrot felolvasztjuk 3 dl vízben, és felforraljuk. Belekeverjük a gyömbért, a fahéjat, a narancshéjat és a szegfűszeget. Hozzáadjuk a vajat, és a masszát hűlni hagyjuk.
Elkészítés:
Vízben feloldjuk a szódabikarbónát és a lisztet, hozzáadjuk a tejszínt, majd alaposan keverjük el a vajas masszával. (Jól nyújtható tésztamasszát kell kapnunk.) Egy-két órára a hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát kinyújtjuk. Ügyességünkre és fantáziánkra tekintettel előrajzoljuk a ház "szabásmintáját". Legyen négy oldala, teteje, esetleg kéménye, nyitható ajtaja. Vágjuk ki az ablakok helyét. A szabásmintát készíthetjük először zsírpapírra, és ezután a mintákat a tésztára fektetjük. Aki ügyes rögtön éles késsel vághatja ki a formákat. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 3. fokozat). A ház elemeit sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és megsütjük. Hagyjuk kihűlni és megkeményedni. Rózsaszín vagy sárga selyempapírt ragasztunk az ablakkeretekbe. A ház részeit karamellizált cukorral vagy a dekoráláshoz szükséges cukormázzal összeragasztjuk. Elkészítjük a dekoráláshoz szükséges cukormázat: a porcukrot annyi vízzel vagy citromlével elkeverjük, hogy nem túl folyékony masszát kapjunk.) Ételfestékkel különböző színű adagokat készítünk. Papírból készített tölcsérből szép vékony virágmintákat nyomunk. A rózsákat ezzel a masszával vagy a karamellizált cukorral ragasztjuk a házra. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ezzel csíkozzuk be a ház falát. Helyezzünk egy kisméretű zseblámpát a ház belsejébe. Gyertyát ne használjunk, mert hő hatására idő előtt összedől.
Top tipp: A házikót díszítheti készen kapható marcipán virágokkal, cukordrazséval, mogyoróval, dióval is. 

Mézespuszedli Nagymama módra
1/4 kg méz, 1/2 kg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj, vagy citromhéj.

A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könnyen formázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét díszítem tetszés szerint.

Mézespuszedli Nagymama módra

25 dkg mézet megolvasztunk, majd hozzákeverünk 15 dkg cukrot, 1 tojás nagyságú zsírt, 4 evőkanál tejfölt, 1 egész tojást, 3 tojás sárgáját, 60 dkg lisztet, 2 kiskanál szódabikarbónát, kevés fahéjat és reszelt citromhéjat. Jól összegyúrjuk, és a hűtőbe tesszük, másnap kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe téve forró sütőben kisütjük.
Máz: 3 tojás fehérjét felverjük habnak, 20 dkg porcukrot keverünk hozzá, és gőz fölött főzzük, míg kemény nem lesz. A puszedlikat bekenjük a mázzal, ami másnapra megszárad. Fémdobozban tároljuk. 

Mézespuszedli Karácsonyfára
A tésztához: 25 dkg méz, 10 dkg margarin, 10 dkg barna cukor, 50 dkg liszt, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás, 2 tojássárgája, a tepsi kikenéséhez vaj. Díszítéshez: vágott dió, mandula, mogyoró, mazsola. A mázhoz: 1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor.

A mézet, a vajat és a cukrot állandóan kevergetve langyosra melegítjük. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel, citromhéjjal. Hozzáadjuk a mézes keveréket, a tojást, a sárgájákat, és összegyúrjuk. Eleinte nagyon ragacsos lesz.
Fóliába csomagoljuk, és 4-5 órát pihentetjük. Lisztezett deszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és formákat szúrunk belőle (csillag, szív, fenyőfa, stb.). Kivajazott tepsibe rakjuk, díszítjük a dióval, mogyoróval, mandulával220 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, 4-5 perc alatt megsül. Rácsra rakjuk, és hagyjuk kihűlni. A mázhoz a tojásfehérjét a porcukorral habosra keverjük. Habtölcsérbe rakjuk a mázat, és megírjuk a puszedliket. Ha megszáradt a máz, jól záródó fém dobozba rakjuk. Sokáig eláll. Ha kiszáradna, akkor a dobozba 1 almát rakjunk mellé, és egy nap alatt visszapuhul.

Kiadós mézes puszedli
1 kg liszt, fél kg méz, 30 dkg cukor, 2 evőkanál baracklekvár, 4 tojássárgája, 2 dkg szalalkáli, 1 teáskanál szódabikarbóna (egy kevés tejben feloldva), 20 dkg margarin, mézeskalács-fűszerkeverék, vagy ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, citromhéj.

Gyúrja össze a hozzávalókat, majd tegye 2-3 napra hűtőbe. Sütés előtt nyújtsa ki a tésztát kb. fél centi vastagra. Szaggassa ki a különböző formákat, majd forró, 200 C fokos sütőben süsse 8-10 percig. Már rögtön sütés után puha és fogyasztható, pléhdobozban pedig nagyon hosszú ideig eláll.

Elkészítési idő: 45 perc

Karácsonyi mézes 1.
50 dkg liszt, 2 dl méz, 1 egész tojás, fél csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só, ízlés szerint mézeskalácsfűszer, pl.: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardamom, stb.

Melegítse meg a mézet (pl. mikrohullámú sütőben), hogy folyós legyen, de ne forralja fel. Keverje el a lisztet a sütőporral és a fűszerekkel. Keverje bele a tojást és a mézet. Gyúrja a tésztát néhány percig, majd nyújtsa ki fél cm vastagra és szaggassa ki különböző formákkal. Kenje meg a süteményeket cukros vízzel és díszítse hámozott mandulaszeletekkel. Közepes tűzön (180 fok) 15 perc alatt süsse meg őket.

Karácsonyi mézes 2.
25 deka méz, 1 egész tojás, 1 citrom reszelt héja, 2 késhegynyi fahéjpor, 4-5 finomra tört szegfűszeg, 30 deka liszt, 1 csomag sütőpor, hámozott mandula.

25 deka melegített mézet, 1 egész tojást, 1 citrom reszelt héját, 2 késhegynyi fahéjport, 4-5 finomra tört szegfűszeget összegyúrunk 30 deka liszttel kevert 1 csomag sütőporral. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és részben négyzetes alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel megkenve, hámozott mandulával díszítjük. Közepes tűznél sütjük. 

Karácsonyi mézes 3.
30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 citrom héja, 2 késhegynyi fahéjporral, 4 szem finomra tört szegfűszeg, 25 dkg méz, 1 tojás, vaj.

30 dkg lisztet összekeverünk 1 csomag sütőporral, belereszelünk 1 citrom héját, fűszerezzük 2 késhegynyi fahéjporral, 4 szem finomra tört szegfűszeggel, beleöntünk 25 dkg meleg mézet, és 1 tojással simára gyúrjuk. Lisztes gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Különféle formájú szaggatókkal kiszaggatjuk, vajazott tepsibe rakjuk, cukrozott vízzel megkenjük, majd mandulával (gondolom törve) díszítjük. Lassú tűzön sárgára sütjük. Fémdobozban sokáig friss vendégváró, de kitűnően beválik karácsonyfadísznek is.

Mézes-recept 4
45 dkg sima liszt, 25 dkg szitált porcukor, 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, reszelt citromhéj, szódabikarbóna, 3 egész tojás, 15 dkg méz

A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, utoljára a tojást és a mézet. Kilisztezett edénybe tesszük, és legalább egy napig állni hagyjuk. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tojássárgájával megkenjük, díszítjük. Előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük. Sütés után porcukros tojáshabbal mintákat készíthetünk rá, majd langyos sütőben szárítsunk rajta egy kicsit. Néhány nap szükséges a süti puhulásához, idejében készítsük el karácsony előtt. Alkalmas karácsonyfadísznek is.

Mézes csillagok
Tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 mokkáskanál mézes sütemény fűszerkeverék, 3 dkg margarin, 2 tojás, 2 evőkanál méz. Kenéshez: 2 diónyi margarin, 1 tojás. Díszítéshez: porcukor, citromlé, ételfesték, színes cukorkák, mandula.

A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, a porcukrot, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojást, a mézet és egynemű tésztába gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és néhány órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és csillag alakú formával kiszúrjuk. Margarinnal kikent sütőlemezre rakjuk nem túl szorosan egymás mellé, felvert tojással megkenjük és 180 C-ra előmelegített sütőben negyedóra alatt mogyoróbarnára sütjük. Gázsütőben kétszerre tudjuk kisütni. A sütőlemezen hagyjuk hűlni, majd tompa késsel alányúlva leszedjük.

Porcukorból, citromléből ételszínezékkel cukormázakat készítünk. Színezhetjük sárgára, pirosra vagy tetszőleges színűre és még mielőtt megszáradna a máz, szórjuk meg színes cukorkákkal. Nem szükséges minden csillagot cukormázzal díszíteni. Sütés előtt tehetünk rá mandulaszemeket.

Elkészítési idő: 50 perc + pihentetés

Jó tanács: Kenőtoll vagy konyhai ecset segítségével vigyük fel a cukormázat. Vékony vonalat úgy tudunk rajzolni, hogy zsírpapírból kis tölcséreket készítünk, beletöltjük a mázat, picit kicsípjük a végét, és már rajzolhatunk is vele. A mézest akár két héttel karácsony előtt is elkészíthetjük, így biztosan megpuhul az ünnepekre.

Mandulás- Mézes Sütemény
25 dkg sütőmargarin, 5 dkg darált mandula, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 5 evőkanál méz, 23 dkg kristálycukor, 2 kiskanál szódabikarbóna, 4 db tojás, 1 kg liszt (50 dkg finomliszt, 50 dkg rétesliszt). A bevonathoz: Egy fél citrom leve, 1 db tojásfehérje, 12 dkg kristálycukor. A díszítéshez: 50 db egész mandula.

A felolvasztott margarinba beletesszük a cukrot, a mézet, a fahéjat és a szegfűszeget, felmelegítjük, azután lehűtjük. Az átszitált lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, a darált mandulát és a lehűtött mézes keveréket, végül hozzáadjuk a tojásokat és az étolajat. A tésztát alaposan összekeverjük, becsomagoljuk, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, különböző formákat szaggatunk ki belőle, és a mézeseket margarinnal kikent sütőlapra helyezzük. Bekenjük tojásfehérjével és feldíszítjük 1-1 fél mandulával. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. A cukrot, a tojásfehérjét és a citromlét habosra keverve sima, fehér bevonatot készítünk, amivel bekenjük a kihűlt mézeseket.

Tepsis Mézes
A tésztához: 10 dkg sütőmargarin, 8 dkg darabolt mandula, 5 dkg kockára vágott cukrozott narancshéj, 10 dkg kockára vágott cukrozott citromhéj, 1 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál rum, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 2 evőkanál mézes fűszerkeverék, 37,5 dkg finomliszt, 1 teáskanál szalakáli, 12,5 dkg kristálycukor, 2 db tojás, 25 dkg méz. A forma kikenéséhez: sütőmargarin. A díszítéshez: 6 dkg cukrozott cseresznye, 7,5 dkg mandula, 1 db tojásfehérje.

A mézet a margarinnal felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A tojásokat a cukorral habosra verjük, és a mézes masszához adjuk. A szalakálit a liszttel, a mézes fűszerkeverékkel, a citromhéjjal, a rummal, a kakaóval, a cukrozott citrom- és narancshéj darabokkal és a mandulával összekeverjük, majd a tojásos-mézes keverékkel összegyúrjuk. A sütőlapot margarinnal kikenjük, a tésztát egyenletesen belehelyezzük, lesimítjuk. A mandulát leforrázzuk, majd hideg vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját. A cukrozott cseresznyét megfelezzük vagy negyedeljük. Vonalzóval vagy késsel a tésztára 7x9 cm-es kockákat rajzolunk. A süteményt mandulával és cukrozott cseresznyével díszítjük. A tojásfehérjét 1 evőkanál vízzel elkeverjük, és a mézes süteményt bekenjük vele. 175 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 20 percig sütjük.

Gyömbéres mézes
90 dkg liszt, 25 dkg cukor, 2 dl olvasztott méz, 10 dkg margarin, 3 dl tej, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1 evőkanál gyömbérpor, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 tojás.

A margarint, a mézzel, a cukorral, a fűszerekkel kis lángon felmelegítem, összekeverem, hozzáöntöm a tejet. A szódabikarbónát a lisztbe keverem, majd az előbbi tejes masszával tésztát gyúrok belőle. Egy napra a hűtőbe teszem. Lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtom, majd éles késsel, vagy kiszúróval figurákat, formákat vágok ki belőle. Előmelegített sütőben világosbarnára sütöm, és még melegen megkenem a felvert tojással. (MK)

Mézescsók
Fél kg liszt, 15 dkg cukor, 1 dl olvasztott méz, 15 dkg margarin, 1 dl tejszín, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál gyömbérpor, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 tojás.

A margarint, a mézzel, a cukorral, habosra keverem. Külön összekeverem a szódabikarbónát a liszttel és a fűszerekkel. A margarinos-mézes masszához hozzáadom a tejszínt és a tojást, majd a másik keverékkel összegyúrom. Egy napra a hűtőbe teszem. Lisztezett deszkán 6-7 mm vastagra nyújtom, majd pogácsaszaggatóval csókokat szúrok ki belőle. Előmelegített sütőben közepes lángon világosbarnára sütöm. Pár nap múlva puhul csak meg, de azt sokáig megőrzi. (MK)

Édes- Mézes Kenyér
12-12 dkg vaj és barna cukor, 24 dkg liszt, 1 narancs leve és reszelt héja, fél tasak szárított élesztő, 1-1 mokkáskanál vanília-aroma és szódabikarbóna, 2 evőkanál méz, 4 tojás, 2-2 késhegynyi őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg és szerecsendió, 1 dl tejszín, só. a formához, vaj és liszt

A vajat nagy tálba tesszük, és hagyjuk megpuhulni. A lisztben elkeverjük az élesztőt, a szódabikarbónát meg késhegynyi sót, és félretesszük. Robotgép leglassúbb fokozatával belekeverjük a lágy vajba a cukrot és a mézet, majd egyenként a tojásokat. Végül hozzáadjuk a fűszereket, a vanília-aromát és a narancshéjat. Fakanállal hozzákeverjük a lisztet, majd a tejszínt és a narancslevet. Kivajazott, kilisztezett formába simítjuk, és forró sütőben 45 percig sütjük. 20 percig hagyjuk a formában pihenni, majd rácsra borítva hűtjük tovább. Vékony szeletekre vágva bármilyen gyümölcs- vagy mentateával kínáljuk.

Mázas mézesek
25 dkg kissé meglangyosított méz, 50 dkg finomliszt, 15 dkg kristálycukor, 3 dkg őrölt fűszer (szegfűszeg, fahéj, szerecsendió-virág és ánizs vegyesen), 2 dkg szalalkáli, 2 evőkanál tej, késhegynyi szódabikarbóna, 3 tojássárgája, 1 tojás, 5 dkg olvasztott margarin. A nyújtáshoz: liszt. A tetejére: 2 tojássárgája, A díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg finom porcukor, 2-3 dkg rizsliszt vagy étkezési keményítő, mandula, dió.

A tésztához valókat jó alaposan összegyúrjuk, cipókat formálunk belőle és néhány napra hideg helyre – hűtőszekrénybe, erkélyre – tesszük pihenni. Felhasználáskor jól átgyúrjuk, majd belisztezett deszkán 4 milliméter vastagra nyújtjuk. Ezután különböző formákkal kiszúrjuk, vagy kartonpapírral rajzolt és kivágott figurákat fektetünk a tésztára, és kis késsel körbevágjuk. A tetejüket dióval, mandulával díszíthetjük. Ezután beolajozott sütőlemezre, egymástól kétujjnyi távolságra fektetjük, és előmelegített sütőben (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) megsütjük. (Mindenképpen süssünk próbát, hogy meggyőződjünk róla, elég kemény-e a tészta. Ha nem, egy kevés lisztet kell belegyúrni.) A tetejüket még melegen, simára kevert tojás-sárgájával megkenjük, ettől lesznek szép fényesek. A díszítéshez a tojásfehérjébe felváltva átszitált porcukrot és rizslisztet (amit étkezési keményítővel is lehet helyettesíteni) keverünk. Akkor jó, ha egészen sűrű, folyós masszát kapunk. Zsírpapírból féltenyérnyi, derékszögű, egyenlőszárú háromszögeket vágunk, és kis zacskókká tekerjük. A díszítőmasszát ebbe töltjük, a csücskét levágjuk, s az így keletkezett apró lyukon kinyomva, a sűrű cukros mázzal díszítjük a figurákat. Úgy használjuk, mint a ceruzát, vigyázva, nehogy a cukorfonál elszakadjon. 

Mézes-recept
45 dkg sima liszt, 25 dkg szitált porcukor, 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, reszelt citromhéj, szódabikarbóna, 3 egész tojás, 15 dkg méz

A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, utoljára a tojást és a mézet.
Kilisztezett edénybe tesszük, és legalább egy napig állni hagyjuk.
3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tojássárgájával megkenjük, díszítjük.
Előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük.
Sütés után porcukros tojáshabbal mintákat készíthetünk rá, majd langyos sütőben szárítsunk rajta egy kicsit.
Néhány nap szükséges a süti puhulásához, idejében készítsük el karácsony előtt.
Alkalmas karácsonyfadísznek is.