A bánáti gyümölcskenyér
Vegyünk 25 deka igen nagy szemű mazsolát, 25 deka datolya szilvát, 25 deka mandulát 25 deka czitronádot, 25 deka birsalmasajtot, 25 deka aszalt magolt szilvát, 25 deka vegyes finom cukrozott déli gyümölcsöt, 50 deka fügét és 50 deka héjától megtisztított diót.

Mindezen gyümölcsöket fel kell vágni lehetőleg egyenlő, de nem igen vékony laskákba. A felvagdalt gyümölcsöket tegyük tálba és hintsünk reá 2 deka törtfahéját, 2 deka törtszegfűszeget, és négy nagy almát héjától megtisztítva, vagdaljunk fel apró darabkákba; azt is keverjük a száraz, fölvágott gyümölcsök közé. E vegyes gyümölcsre öntsünk 4 deci jó rumot. Este készítsük el ezt az anyagot, hogy a tálba befedve egész éjjel úgy álljon, és ideje legyen összeérni. Másnap reggel készítsünk hozzá egy kiló lisztből, 2 tojásból, 2 kanál cukorból, egy késhegynyi sóból, egy kanálnyi vajból, 3 dekányi élesztőből, és fél liter tejből közönséges kalácstésztát. E tésztát verjük jól meg és tegyük langyos meleg helyre kelni. Ha a tészta megkelt, tegyük ki deszkára és nyújtsuk el kétujjnyi vastagságura. Ekkor a vegyes gyümölcsöt tegyük szép hosszan a tészta közepére; a tésztát sodorjuk össze a gyümölcscsel oly módon, hogy hosszúkás pékkenyér formája legyen. A kalács-tészta a gyümölcsöknek csak burkolatul szolgáljon. A tésztát felül kenjük meg tojássárgájával és tegyük tepsibe. Csendes tűznél, lassan kell kisütni szép barnapirosra. Használatkor nagy lapos szeleteket kell belőle vagdalni. Ez a rendkívül finom csemege a Temesvár-vidéki német ajkú családoknál karácsony estéjén szinte elmaradhatatlan étel.

Egyszerű gyümölcskenyér

Összegyúrunk 50 deka lisztet 20 deka zsiradékkal, másfél deka. kevés tejen megfuttatott élesztővel, 2 tojással, csipet sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. hét cipóba osztjuk, és egy-két óráig pihentetjük. Apróra vágunk 20 deka cukrozott gyümölcsöt. 25 deka kimagozott aszalt szilvát. kevés cukrozott dinnyét, és elkeverjük 10 deka mazsolával és 2 evőkanál kakaóval. 15 deka réteslisztből egy deka tejben kelesztett élesztővel, egy tojás sárgájával meg kevés langyos tejjel a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, elkeverjük az apróra vágott gyümölcsükkel, és ízlés szerint porcukorral édesítjük. A korábban elkészített két tésztacipót külön-külön téglalap alakúra kinyújtjuk, mindegyik szélére, hosszában egy csíkban ráfektetjük a gyümölcsös keveréket, és a tésztát ráhajtva, olyan hosszúkás rudakat formázunk belőle, akár a beigli. Sütőlemezre fektetve, tetejüket tojással kenve, forró sütőbe toljuk, majd a tüzet mérsékelve, kb. fél óráig sütjük. Csak hidegen szeleteljük fel.

Gyümölcskenyér szentestére
20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt körte, 20 dkg aszalt füge, 1,1 liter víz, 24 dkg mazsola, 12 dkg dió, 12 dkg mogyoró, 12 dkg cukrozott citromhéj. 12 dkg kristálycukor, 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg, ánizs és só, 0,5 dl rum, 1 citrom leve, 35 dkg finomliszt, 6 púpozott evőkanál búzakorpa, 1 dkg élesztő, hámozott, félbevágott mandula, és tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez, 1 teáskanálnyi víz a mázhoz, zsír a tepsihez

A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni.

A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet, és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk. A cukrozott citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a rummal összekeverjük és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük.

15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kézmeleg vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és félretesszük keleszteni.

A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká formázzuk. Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá, és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük.

A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80 percig sütjük. 

Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük be: 3 teáskanálnyi cukrot feloldunk 1 teáskanálnyi vízben, majd felforraljuk.

Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó fémdobozban tartsuk!

Karácsonyi gyümölcskenyér
2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 kiskanál só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kk. őrölt fahéj.

A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót.

Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.

Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük.

Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük.

Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát.

Ha megsült, megszórjuk porcukorral.

Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll.

(Módosítások: A mandula, mazsola, gyümölcs, citromhéjak eredeti, a többi fele mennyiség és csak késhegynyi a fahéj. A mazsolát persze rumban megáztatom. Püspökkenyér formában sütöm. Eláll és nagyon finom.)

Karácsonyi gyümölcskenyér Ilse módra
2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 kiskanál só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kk. őrölt fahéj.

A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót.
Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.
Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük.
Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük.
Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát.
Ha megsült, megszórjuk porcukorral.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll. 

Drezdai gyümölcskenyér
5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 2,5 dl tej, 37,5 dkg margarin, 1 kg finomliszt, 15 dkg cukor, 1 kiskanál só, 10 dkg mandula, 10 dkg cukrozott citromhéj, 5 dkg cukrozott narancshéj, 50 dkg mazsola (lehetőleg többféle), 1 citrom reszelt héja. A forma kikenéséhez: margarin. A sütemény tetejére: 12,5 margarin és bőven porcukor.

Az élesztőt a cukrozott tejben felfuttatjuk, majd a puha margarinnal, a liszttel, a cukorral és a sóval összegyúrjuk. A megkelesztett élesztőt beledolgozzuk és 1 órán át kelni hagyjuk. Ezután a durvára vágott mandulát, a cukrozott citrom- és naracshéjat, a mazsolát meg a reszelt citrom héját hozzáadjuk, átgyúrjuk, majd duplájára kelesztjük. Ebből a tésztából 2 rúdnyi kalács lesz, amelyeket margarinnal kikent tepsibe fektetünk, majd előmelegített sütőben tolva, közepes lánggal kb. 60 percig sütjük. Még melegen tetejüket a megolvasztott margarinnal megkenjük, és porcukorral bővel megszórjuk.

Különleges Gyümölcskenyér
A tésztához: 35 dkg sütőmargarin, egy csipet só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 60 dkg finomliszt, 1,25 dl tej, 12,5 dkg kristálycukor, 6 dkg élesztő, 3 evőkanál gyömbérszirup, 1 dl rum, 5 dkg felkockázott, cukrozott narancshéj, 5 dkg felkockázott, cukrozott citromhéj, 10 dkg fekete mazsola, 20 dkg piros mazsola, 5 dkg kandírozott gyömbér, 10 dkg mandula, A sütőforma kikenéséhez: sütőmargarin. A díszítéshez: 15 dkg porcukor.

A mandulát leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd durvára felaprítjuk. A kandírozott gyömbért apró darabokra vágjuk, majd a kétfajta mazsolával, a felkockázott, cukrozott citromhéjjal és narancshéjjal a gyömbérszirupba keverjük. Végül hozzáadjuk a rumot, elkeverjük és egy éjszakán át pihentetjük, hogy jól átérjen. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, ezután meleg helyen pihentetjük kb. 10 percig, amíg az élesztő feljön a tetejére. A margarint megolvasztjuk. A lisztet a maradék cukorral, sóval, a reszelt citromhéjjal egy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a megolvasztott margarin egyharmadát és kézi mixerrel sima tésztává dagasztjuk. Lefedve meleg helyre tesszük és kb. egy óráig kelesztjük, amíg térfogata kétszeresére nő. A mandulát és a beáztatott gyümölcsöket a megkelt tésztába dagasztjuk, majd újból pihentetjük. A tésztából nyolc kisméretű kalácsot formázunk. A sütőformát kikenjük margarinnal, és erre tesszük a kalácsokat. Előmelegített sütőben, 175-200 °C-on, kb. 50 percig sütjük. A forró kalácsokat a maradék olvasztott margarinnal megkenjük, és porcukorral bőven megszórjuk.

Karácsonyi Mandulás Áfonyás Cipó Kenyérsütőgépben
110 g (kb. 8ek.) langyos, olvasztott vaj, 3 tojás, 1/2 csésze darált mandula, 1/2 teáskanál mandulaaroma, 2 csésze finomliszt (kb. 500 ml-nek megfelelő mennyiség), 125 g friss áfonya (lehet fagyasztott is, de engedjük fel előtte), 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál sütőpor, 2/3 csésze porcukor, 1/2 teáskanál só.

Az olvasztott vajat és a mandulaaromát egy nagyobb tálban keverjük össze a tojásokkal. A keveréket öntsük kenyérsütőgépbe. Ezt követően dolgozzuk össze a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot, a sót és a darált mandulát, majd öntsük ezt is a gépbe. 

Állítsuk a sütőgépet sütemény programra és indítsuk be. A keverés és dagasztás során a gép jelet ad, ekkor adjuk hozzá az áfonyát is. Időnként ellenőrizzük, hogy a hozzávalók rendesen elkeveredtek, ha szükséges, szedjük le a sütő falára ragadt tészta- és lisztmaradékokat. Ha megsült a cipó, borítsuk ki a gép sütőkádjából és hagyjuk kihűlni. A tetejét megszórhatjuk egy kis vaníliás porcukorral.

Mogyorós Kenyér Banánnal
(16 szelethez): 10 dkg mogyoró, 1 vaníliarúd, 3 banán, 3 dkg vaj (+ a formához), 2 tojás, 20 dkg méz, 3 evőkanál tej, 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor.

Előkészítés:
A mogyorót durvára vágjuk, és zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben. Kivesszük, és hűlni hagyjuk. A vaníliarudat kettévágjuk, és kikaparjuk.

Elkészítés:
A banánt meghámozzuk, villával szétnyomjuk. A vajat felforrósítjuk, és megfuttatjuk rajta a banánpépet. Félretesszük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat habosra keverjük a mézzel. Beledolgozzuk a tejet, a vaníliapépet és a banánt. Egymás után hozzákeverjük a lisztet, a sütőport és a mogyorót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal a masszába forgatjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Alaposan kikenünk egy 30 cm hosszú tégla alakú sütőformát, belesimítjuk a masszát, és a sütőben kb. 60-75 percig sütjük.

Sütőtökkenyér

6 személyre

5 dkg tisztított tökmagot pirítsunk meg egy forró serpenyőben. 20 dkg tökbelet reszeljünk le, adjunk hozzá 20 dkg lisztet, 17,5 dkg lágy vajat, 3 felvert tojást, 8 dkg reszelt parmezánt, a pirított tökmagot, fél csomag sütőport, sót és borsot. Keverjük jól össze, majd öntsük kivajazott hosszúkás sütőformába. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 45 percig. Hagyjuk langyosra hűlni, akkor borítsuk ki a formából. Salátával tálalva kiváló vacsora.

elkészítési idő: 1 óra

Ünnepi áfonyás kenyér
2 dl salátaöntet, 5 dl liszt, 360 g áfonyás dzsem vagy befőtt, 2 dl cukor, 1,25 dl apróra vágott dió, 2 fölvert tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, fél teáskanál só.

Keverjük össze a hozzávalókat. Öntsük az így kapott tésztamasszát egy kizsírozott őzgerincformába. 180 fokos sütőben süssük 45-50 percig, illetve addig, amíg a tészta széle el nem válik a tepsi falától. Hagyjuk hűlni, majd 10 perc után vegyük ki a formából. 

Sütőtökkenyér
(6 személyre) 70 dkg tisztított sütőtök, 45 dkg rétesliszt, 10 dkg dió, 15 dkg mazsola, 1-1 teáskanál szárított élesztő, szódabikarbóna és őrölt fahéj, 30 dkg cukor, 3 dl olaj, 4 tojás, só. A forma kikenéséhez: olaj.

A diót apróra vágjuk. A mazsolát 10 percre langyos vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A tököt felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, majd simára turmixoljuk, és kihűtjük. A lisztet, az élesztőt, a fahéjat, a szódabikarbónát, a cukrot és csipetnyi sót összekeverünk. A kihűlt tökpürét az olajjal összekeverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat, végül hozzászitáljuk a fűszeres lisztet. Sima masszává dolgozzuk, majd hozzáadjuk a mazsolát és a diót. Olajjal kikent formába simítjuk, és közepesen meleg sütőben készre sütjük. (Akkor jó, ha a beleszúrt kés élére már nem tapad a tészta.) Amikor kész, 10 percig még a formában hagyjuk, végül rácsra borítjuk, és kihűtjük.

Fehér püspökkenyér
6 tojásfehérje, 20 dkg. porcukor, 11 dkg. rétesliszt, 10 dkg. mazsola, 5 dkg. csokoládé, 5 dkg. kandírozott gyümölcs (cukrozott), a forma kikenéséhez zsiradék.

Elkészítés: A nagyon kemény habbá vert fehérjébe óvatosan hozzákeverjük a hozzávalókat (érdemes a lisztbe előre belekeverni, és úgy önteni apránként a habba), majd a kivajazott és finomliszttel megszórt püspökkenyérformába simítjuk. Úgy kell sütni, mint a piskótát.

Mandulás Kuglóf
A tésztához: 10 dkg sütőmargarin, fél pohár konyak vagy cherry, 4 db tojásfehérje, 7,5 dkg liszt, egy csipetnyi sütőpor, 13 dkg porcukor, 10 dkg mandula. A cukormázhoz: 15 dkg porcukor, 1 db tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé.

A mandulát megpirítjuk és megdaráljuk, majd belekeverjük a porcukrot, a sütőporral elkevert lisztet, az olvasztott margarint, a likőrt és a felvert tojásfehérjéket. Mindezt óvatosan összekeverjük és egy margarinnal kikent vagy alufóliával kibélelt kuglófformába töltjük. 180 °C fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. A cukormázhoz összekeverjük a tojásfehérjéket a porcukorral és a citromlével, majd bevonjuk vele a kihűlt kuglófot.

Karácsonyi kalács Olaszországból: Panettone
50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 dkg élesztő, bő 1 dl langyos tej, 6 tojássárgája, 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 citrom lereszelt héja, 7,5 -7,5 dkg cukrozott citrom- és narancshéj, 5 dkg cseresznyebefőtt vagy rumos aszalt szilva, 10 dkg mazsola, 1-1 csipet só, őrölt szegfűszeg és fahéj, a kenéshez 1 tojás sárgája.

A lisztet beleöntjük egy tálba, és a közepébe kialakítunk egy mélyedést, amibe beleszórjuk az élesztőt, egy evőkanál cukrot, a tej felét, és addig keverjük, amíg az élesztő folyékonnyá nem válik. A kovászt lefedjük, és 30 percig hagyjuk kelni. A megmaradt cukrot, a tejet és a tojások sárgáját adjuk a tésztához.

Hozzáadjuk a feldarabolt vajat és a fűszereket is. Az egészet addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A tálat leborítjuk egy ruhával, és meleg helyre téve egy óra hosszáig kelesztjük. Amíg a tészta megkel, feldaraboljuk a cukrozott gyümölcsöket. A panettonét egy kb. 20 cm átmérőjű kerek edényben sütjük meg úgy, hogy alufóliából magasított peremet készítünk (olyan lesz, mint a kályhacső), gemkapoccsal tűzzük meg. Majd a formát kizsírozzuk, és megszórjuk liszttel. A megkelt tésztát nyújtódeszkán kinyújtjuk, rászórjuk a feldarabolt gyümölcsöket és a mazsolát, majd alaposan összegyúrjuk. A tésztát beletesszük a sütőformába, majd egy ruhával letakarjuk, és még egy óráig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (gázsütőben 4-es fokozat). A sütemény tetejét kereszt alakban bevágjuk, és megkenjük a tojássárgával. A sütő alsó részére téve kb. 45 percig sütjük, és ha készen van, hagyjuk kihűlni, és megszórjuk porcukorral.

Görög karácsonyi kalács (Melomakaróni)
2 dl finomított olívaolaj, 15 dkg cukor, 1-1,5 dl narancslé, 1 dl konyak, 75 dkg liszt, 2 kiskanál sütőpor. Szirup: 2 dl víz, 20 dkg cukor, 20 dkg méz, 100 dkg vagdalt dió, fahéj, ízlés szerint.

Az olajat, cukrot, narancslét, konyakot jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, óvatosan sima tésztát gyúrunk belőle. Tojás nagyságú darabokra szaggatjuk, négyszögletesre nyújtjuk és összesodorjuk. Kikent tepsibe tesszük, közepes tűzön kb. 30 percig sütjük. A vizet a mézzel, cukorral felforraljuk, 5 percig főzzük. A sziruppal leöntjük a kalácsokat, 15 percig állni hagyjuk. Süteményes tálra szedjük, meghintjük dióval, megszórjuk fahéjjal.

Hájas kalács
30 dkg háj, 40 dkg liszt, 2 tojássárgája, só, fehérbor, lekvár.

A hájat megtisztítjuk hártyáitól, húsdarálón megdaráljuk, és hideg helyre tesszük. A lisztből, a tojássárgákból, a fehérborból rétestésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, hogy apró hólyagok keletkezzenek a tészta felületén.  Lisztezett gyúródeszkán 1.5 cm vastagra nyújtjuk, és késsel rásimítjuk a hájat. A tésztát könyvszerűen összehajtogatjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, és még kétszer hajtogatjuk, közben mindig legalább 20 percet pihentetjük. Az utolsó pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, forró késsel felvagdossuk 4 cm széles és 7 cm hosszú darabokra.  Mindegyik tésztadarabra egy diónyi lekvárt rakunk. Fél-behajtjuk, megszórjuk cukros mandulával vagy vagdalt dióval. Sütés előtt két órát pihentetjük hideg helyen.  Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

Karácsonyi kalács
50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15-20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés só, 1 evőkanál rum, 2 egész tojás, 1 citrom héja, 15-17 dkg vaj, 25 dkg áttört túró, 15 dkg mazsola, 12 dkg tisztított, reszelt mandula. Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj. Beszóráshoz. kevés porcukor.

A sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük, a cukrot, tojást, ízeket, rumot; a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát.

Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára összehajtjuk, és zsírozott lemezen sütjük.

Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge, középmeleg sütőben.

Sütés után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.

Mandulás, Mazsolás Kalács
A tésztához: 12,5 dkg sütőmargarin, 2 dl langyos tej, 1 db tojás, 1 mokkáskanál só, fél citrom reszelt héja, 2,5 dkg élesztő, 4 evőkanál kristálycukor valódi barna cukor is lehet, 50 dkg finomliszt a fele rétesliszt vagy Graham-liszt is lehet, A töltelékhez: fél kiskanál őrölt fahéj, 1,25 dl főzőtejszín, 5-6 evőkanál kristálycukor valódi barna cukor is lehet, 20 dkg őrölt mandula, 0,5 dl rum, 15 dkg mazsola. A nyújtáshoz: finomliszt. A lekenéshez: 1 db tojás, 2-3 evőkanál tej. A tetejére: 5 evőkanál porcukor, 2 kiskanál instant kávé, 5 dkg világos színű mazsola, 5 dkg mandula, 2-3 evőkanál víz.

A lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük. Ide morzsoljuk az élesztőt, amire rászórjuk a cukrot, a sót és a citromhéjat. Az olvasztott - de nem forró - margarint rálocsoljuk, a kissé felvert tojást ráöntjük, majd 5-6 perc alatt jól bedagasztjuk, közben apránként a tejet is hozzáadjuk. Akkor jó, ha a táltól elválik, cipóvá összeállt. Letakarva, langyos helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ez elég idő arra, hogy közben összedobjuk a tölteléket. Ehhez a mazsolát a rummal meglocsoljuk. A mandulát a dióhoz hasonlóan megőröljük, a cukorral édesítjük, a fahéjjal fűszerezzük, majd a tejszínnel és a rumos mazsolával összedolgozzuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapon kb. 50x30 centis lappá nyújtjuk. A mandulás-mazsolás krémet vizes késsel egyenletesen rákenjük úgy, hogy körben ujjnyi csík szabadon maradjon. Ezt a részt a tejjel felvert tojással megkenjük, majd a töltelékre hajtjuk. Ezután felhengergetjük, ahogyan a piskótatekercset szokás. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és koszorú formájúra hajlítjuk. Ahol a tészta összeér, jól egymáshoz nyomkodjuk. Körben 4-5 helyen éles kiskéssel bevágjuk, majd a tejes tojással lekenjük. 10-15 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percig sütjük. Közben a tetejére való mandulát és mazsolát durvára vágjuk. Az instant kávét a cukorral és a vízzel simára keverjük, a sütőből kivett forró kalácsra kenjük, majd a mandulát és a mazsolát rászórjuk.

 Tipp:
Készíthetjük fűszeresen is, ilyenkor a töltelékbe 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeget és diónyi frissen reszelt gyömbért is keverünk.

Karamellás- Mandulás Kalács
A tésztához: 8 dkg sütőmargarin, 2 db tojás, 5-6 dkg mazsola, 10 dkg vékony lapocskákra vágott, hámozott mandula, 50 dkg finomliszt (a fele rétesliszt vagy Graham-liszt is lehet), 3 dkg élesztő, 10 dkg kristálycukor (kb. 5 evőkanál), 1,5 dl tej. A tetejére: 6 dkg sütőmargarin, 2 evőkanál kristálycukor, 10 dkg vékony csíkokra vágott, hámozott mandula (készen így kapható), 6 evőkanál méz (kb. 10 dkg). A töltéshez: 3 dkg sütőmargarin, 1 kiskanál őrölt fahéj, 5 evőkanál kristálycukor (barna cukor is lehet).

A tejet a cukorral és a margarinnal addig melegítjük, míg az utóbbiak föl nem olvadnak benne. Ha már csak langyos, az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet –miután 1 evőkanálnyit kivettünk belőle – tálba szitáljuk, a mandulalapocskákkal, a mazsolával, a tojásokkal és az élesztős keverékkel 2-3 perc alatt összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb. 20 percen át kelesztjük. Ez alatt a tetejére való margarint, mézet, cukrot és csíkokra vágott mandulát serpenyőbe rakjuk, 3-4 perc alatt világosbarnára pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy túl karamellizáljuk, hiszen még sülni fog a tésztával! Ezután egy 25-26 cm átmérőjű, margarinnal kikent, belisztezett tortaformába rakjuk, elsimítjuk. A tésztát enyhén meglisztezett (a tészta gyúrásánál félretett) gyúrólapon kb. 20 x 40 centiméteresre lapítjuk, 3 dkg olvasztott margarinnal megkenjük. A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tésztára szórjuk, és fölhengergetjük, ahogyan a bejglit

szokás, majd 10-12 darabra vágjuk. Egyenként kissé meggömbölygetjük, a mézes mandulára rakjuk. Letakarva további 30 percen át kelesztjük, végül előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 30 percen át sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni.

Ánizsos Kalács
10 dkg olvasztott sütőmargarin, 1 evőkanál tejföl, 4-5 dl tej, reszelt citromhéj, 1 evőkanál rum, kevés őrölt ánizs, 8 db tojássárgája, 10 dkg kristálycukor, 1 evőkanál kristálycukor, 0,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 50 dkg liszt.

Egy evőkanálnyi cukrot, egy kevés lisztet és 1/2 dl langyos tejet összekeverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és néhány percig hagyjuk kelni. A megkelt élesztőt az átszitált liszthez öntjük. A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a rumot, a reszelt citromhéjat, az őrölt koriandert és ánizst, a tejfölt, az olvasztott margarint, a tejet, majd az élesztős lisztbe öntjük. Simára gyúrjuk, és langyos helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát 3 cipóra osztjuk, betakarjuk őket 1-1 tállal, hogy megtartsák az alakjukat, és még fél órát kelesztjük. Megkenjük őket tojássárgájával, és a tetejükön sugár alakban három bevágást ejtünk. 180 °C- ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Ízlés szerint tehetünk bele mazsolát is, a tetejüket megszórhatjuk kristálycukorral.

Fahéjas Kuglóf
A tésztához: 15 dkg sütőmargarin, 5 dkg mazsola, 1 púpozott evőkanál őrölt fahéj, 2 darab tojás, 1 darab citrom reszelt héja, egy csipet só, 50 dkg finomliszt a fele Graham- liszt vagy tönkölyliszt is lehet, 1-2 mokkáskanál vanília aroma, 30 szem édesítőtabletta, 3 dkg élesztő, 4 dl tej. A forma kikenéséhez: 2 dkg sütőmargarin, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

A langyos tejbe élesztőt morzsolunk, az édesítőtablettát beleszórjuk, a vaníliaaromát belecsöpögtetjük. Letakarva meleg helyen 15 percig pihentetjük, hogy az élesztő fölfusson benne. Az olvasztott margarint belecsurgatjuk, simára keverjük (az édesítő is olvadjon fel benne!). A lisztet tálba töltjük, a citromhéjat ráreszeljük. A tojásokkal és a tejes élesztős keverékkel 10 percig dagasztjuk. Akkor jó, ha a fánktésztához hasonlóan lágy, hólyagos tészta lesz belőle. Elfelezzük, az egyik tésztába a fahéjat, a másikba a mazsolát dolgozzuk bele. Mindkettőt cipóvá formáljuk, olajozott gyúrólapon, letakarva 1 órán át kelesztjük. A világos színű tésztát olajos kézzel lapítjuk, ami nem könnyű, mert elég lágy a tészta, de ha máshogy nem megy, két kezünkkel húzzuk szét, mint a lángostésztát. A barna (fahéjas) tésztát is ellapítjuk, a fehérre rakjuk, majd feltekerjük, akár a bejglit. Mintha egy ruha lenne, csavarunk rajta néhányat, majd margarinnal kikent, zsemlemorzsával behintett nagy kuglófformába tekerjük. Meleg helyen, letakarva 20 percen át kelesztjük. Ezalatt a sütőt a közepesnél kisebb lángra (165 °C, légkeveréses sütő 150 °C) előmelegítjük, majd a kuglófot kb. 1 órán át, tűpróbáig sütjük benne. Ha kész, konyharuhával letakarva a formában hagyjuk kihűlni, így több napig foszlós marad.

Fügés Kuglóf
A tésztához: 12 dkg sütőmargarin, reszelt citromhéj, 1 evőkanál tejföl, 0,5 dl tejszín, 3 dl tej, 4 dkg élesztő (a kovászhoz: 2 evőkanál langyos tej, kis cukor és liszt), 2 evőkanál rum, 10 dkg kristálycukor, 3 db tojássárgája, 60 dkg finomliszt. A töltelékhez: 10 dkg sütőmargarin, szegfűszeg és fahéj ízlés szerint, néhány evőkanál tejszín, 8 dkg kristálycukor, reszelt citromhéj, 25 dkg apróra vágott aszalt füge, 5 dkg méz, egy kevés tej, 50 dkg szentjánoskenyérmag-liszt.

Töltelék: a tejbe belefőzzük a szentjánoskenyérmag-lisztet, kissé kihűtjük, hozzákeverjük a mézet, fahéjat, szegfűszeget, reszelt citromhéjat, cukrot, fügét, margarint és néhány kanál tejszínt. Simára keverjük. Tészta: a lisztet tálba öntjük, és meleg helyre tesszük. Az elmorzsolt élesztőt összekeverjük egy kevés langyos tejjel, cukorral és liszttel, majd hagyjuk megkelni. Egy nagyobb tálban összekeverjük a szobahőmérsékletű margarint, a tojássárgákat, cukrot, langyos tejet, tejfölt, tejszínt és a fűszereket. Belekeverjük a megkelt kovászt és a lisztet, majd addig dagasztjuk a tésztát, amíg el nem válik a tál falától. Betakarjuk, és meleg helyre tesszük kelni. Amikor a duplájára kelt, akkor ujjnyi vastagra nyújtjuk, rákenjük a szentjánoskenyér tölteléket, és fölcsavarjuk. A kész tekercset egy kikent és morzsával beszórt kuglófsütőbe fektetjük köralakban, és meleg helyen továbbkelesztjük. A megkelt kuglófot megkenjük fölvert tojással vagy tejföllel, és előmelegített sütőben 1 óra 15 percig sütjük 180 °C fokon. A megsült kuglófot kifordítjuk a formából, hogy ne nedvesedjen át. Csak másnap vágjuk föl és megszórjuk porcukorral.

Mandulás kuglóf
2 db tojás, 35 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 4 dkg vaníliás pudingpor, 7 dkg cukor, 10 dkg darált mandula, 10 dkg vágott, pirított mandula, 6 dkg darált, pörkölt mandula, csipet sütőpor.

35 dkg vajat 30 dkg porcukorral kikeverünk. Állandó keverés mellet egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat. Habosra keverjük. Óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a darált mandulát. Sütőformában 180 °C-on 50 percig sütjük, majd a formából kiborítjuk. 1-2 órát pihentetjük.

Közben elkészítjük a mandulás krémet: 3 dl tejből, 4 dkg vaníliás pudingporból és 7 dkg cukorból vaníliakrémet főzünk. A tűzről levéve belekeverjük a darált, pirított mandulát. Kihűtjük, és a 35 dkg vaj hozzáadásával habosra keverjük. A négybe vágott kuglófot a krémmel betöltjük.  Kívül is bekenjük, és betakarjuk a pörkölt, vágott mandulával. 

Karácsonyi kuglóf
500 gr liszt, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 5 tojássárgája, 2 dl tej, 3 cl tojáslikőr, csipet só, 1 evőkanál kakaó, 1 étcsokoládés tortabevonó, 2 evőkanál olaj, hámozott mandulaszemek.

A tejet az élesztővel, egy kanál cukorral és 10 dkg liszttel kelesszétek kovásszá. A vajat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal, a likőrrel keverjétek össze, adjátok hozzá a kovászt, a citromhéjat, a többi lisztet és dolgozzátok jól össze. Válasszátok ketté, a felébe dolgozzátok bele a kakaót. Konyharuhával letakarva hagyjátok megkelni. 

Kivajazott, kilisztezett formába előbb a fehér, majd a fekete tésztát helyezzétek bele. Hagyjátok a formában is megkelni, majd kb. 200 fokon süssétek pirosra. Ha kihűlt, olajjal kikevert bevonó- masszával öntsétek nyakon, az alját körbe hámozott mandulaszemekkel díszítsétek.

Angol karácsonyi sütemény

Huszonkét deka lisztet, 22 deka cukrot, 22 deka vajat, 4 egész tojást jó habosra keverünk, aztán jön bele 15 deka citronád, 7 deka mandula, 22 deka fekete aprószőlő, 22 deka mazsola, kevés szerecsendió. Egy kikent gömbölyű kuglófformában megsütjük. ( hónapokig eláll.)

Arany és Ezüst Sütemény
Az arany tésztához: 10 dkg sütőmargarin, 1,3 dl tej, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg finomliszt, 15 dkg kristálycukor, 4 db tojássárgája, 5 dkg cukrozott narancshéj, 3 evőkanál narancslikőr. Az ezüst tésztához: 12,5 dkg sütőmargarin, fél citrom leve, 4 db tojásfehérje, 3 evőkanál rum, 1,4 dl tej, 5 dkg kókuszreszelék, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg finomliszt, 15 dkg kristálycukor. A sütőforma kikenéséhez: sütőmargarin. A tészták elválasztásához: kakaópor.

Az arany tésztához a reszelt, cukrozott narancshéjat beáztatjuk a narancslikőrbe kb. 20 percre. A margarint és a tojások sárgáját a cukorral felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. Hozzáadjuk a narancshéjat és habverővel még legalább 3 percig keverjük. A liszttel elkevert sütőport a krémre szórjuk, lazán összedolgozzuk, majd a tejet lassan hozzáadva simára keverjük az egész krémet. Az ezüst tésztához a margarint a cukorral kb. 10 percig keverjük, amíg sűrű krémet kapunk. Fokozatosan hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a kókuszreszeléket, majd belekeverjük a tejet, a rumot és a citromlevet. Végül óvatosan összedolgozzuk a keményre vert tojásfehérjével. A sütőformát kikenjük margarinnal, először az arany tésztát öntjük bele, rászitálunk egy vékony réteg kakaóport, majd ráöntjük az ezüst tésztát. (Villával többször áthúzhatjuk a két tésztát, hogy márványos legyen.)A tésztát előmelegített sütőben, 175 °C- on kb. 1 óra 20 percig sütjük. Ha a teteje már megsült, a sütési idő lejárta előtt tanácsos sütőpapírral befedni, nehogy megégjen. Tetszés szerint porcukorral vagy arany, és ezüst színű cukorgyöngyökkel díszíthetjük.

Sütőtökös tea- és kávésüti reggelire
2 csésze liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 csésze barna cukor, 1dl tejszín, 1/2 csésze olvasztott vaj, 3+1 tojás, 1/2 kg összeturmixolt sütőtök, 1/3 csésze cukor, 1 teáskanálnyi fűszerkeverék: fahéj, szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg, gyömbér. Mázhoz : Fél csésze cukor, kevéske liszt, Negyed csésze lágy margarin, 1 teáskanál fahéj, 1/2 csésze aprított dió.

Melegítsük a sütőt 180 °C- ra. Egy nagy tálban keverjük össze a vajat a cukorral, vaníliás cukorral; adjuk hozzá a három tojást, majd a sütőporos liszttel alaposan keverjük össze. Végül keverjük hozzá a tejszínt. Az összeturmixolt sütőtököt, keverjük ki a maradék tojással, az 1/3 csésze cukorral és a fűszerekkel.
A tészta felét öntsük egy kivajazott és kilisztezett sütőedénybe, rá a sütőtökös keveréket, majd a maradék tésztát. Erre kerül a máz.
A mázhoz közepes lángon főzzük össze a cukrot, a vajat, majd keverjük bele a fahéjat. Végül oszlassuk el a tésztán és szórjuk meg a felaprított dióval. 180 °C-on 40-50 percig süssük.