Ünne-pite
30 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1,2 dl víz, 3 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 1 db egész tojás, csipetnyi só.

Ezeket összegyúrjuk, amiből egy képlékeny anyagot kapunk. Ezután hűtőbe tesszük. Mikor megpihent, kivesszük, kinyújtjuk 3 mm vastagságúra, és egy 20-25 cm átmérőjű lábossal kiszúrunk belőle egy kör alakú tésztát. A maradékot összegyúrjuk, és ugyanezt elvégezzük még egyszer, hogy két kerek lapunk legyen. Az egyikből süteményformával három karácsonyfát szúrunk ki, úgy, hogy a lyukak között egyenlő távolság legyen. A kiszúrt karácsonyfaformákat végül a lyukak közé helyezzük. Ez a lap lesz majd a tortánk teteje. 

A töltelék készítése következik, ami lehet diós vagy mákos. Ezt hagyományos módon elkészítjük cukor, vaníliás cukor, és citromhéj felhasználásával. Ha kész, ezt is pihentetni tesszük. Egy vanília ízű pudingport elkeverünk vízzel, kikeverjük, félretesszük. Ezután zsírpapírból 3 tölcsért formálunk. Az egyikbe beletesszük a mák- vagy diótölteléket, és a tészta szélétől elkezdjük körkörösen ráengedni, csigaformában. A másik tölcsérbe a vaníliakrémet tesszük, és ezt is körkörösen visszük fel a tésztára. A harmadik tölcsérbe sárgabarack- vagy szilvalekvárt töltünk, és az előbbi módon felvisszük ezt is. Ezt addig ismételjük, amíg a tésztakorong meg nem telik teljesen. Mikor ezzel készen vagyunk, az előzőleg már kiszúrt tésztát ráhelyezzük a karácsonyfaformákkal együtt, és megkenjük egy egész tojással. Félretesszük pihenni fél órára, majd mikor megszáradt, még egyszer átkenjük. Szobahőmérsékleten 30-40 percig kelesztjük, majd 160-180 fokon kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Gyümölcsös Pite
A tésztához: 10 dkg sütőmargarin, 5 dkg porcukor, egy kevés tejföl, 20 dkg finomliszt, 1 db tojássárgája. A töltelékhez: 5 dkg kristálycukor, 15 db egész aszalt szilva, datolya vagy más aszalt gyümölcs, 3 db tojásfehérje, 15 dkg darált mandula vagy dió, 4 evőkanál sárgabarack-, eper- vagy szilvalekvár.

Egy tálban elmorzsoljuk a lisztet a margarinnal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és egy kevés tejfölt. Sima tésztává gyúrjuk, kinyújtjuk és kibéleljük vele a sütőforma alját. A tésztát megszurkáljuk egy villával, és a hűtőszekrénybe tesszük 30 percre. A töltelékhez fölverjük a fehérjét a cukorral, hozzáadjuk a darált mandulát. A tésztát először megkenjük lekvárral, aztán egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket. Végül a tetejébe nyomkodjuk a gyümölcsöket a félbevágott oldalukkal lefelé. Előmelegített sütőben 10 percig sütjük 190 °C fokon, aztán még 20 percig 180 °C fokon, amíg a krém aranybarnára sül és megszilárdul.

Karácsonyi Sütemény
A tésztához: 20 dkg sütőmargarin, 1 db tojás, 1 csipet só, 35 dkg finomliszt, 15 dkg kristálycukor. A töltelékhez: 12,5 dl tejszín, 30 dkg kristálycukor, 40 dkg dióbél. A bevonathoz: 2 evőkanál tej, 1 db tojássárgája.

A dióbelet feldaraboljuk. A cukrot egy edényben megolvasztjuk. A dióbelet belekeverjük, majd az edényt a tűzhelyről levesszük. 1 evőkanál vizet és a tejszínt hozzákeverjük, és hideg helyre tesszük. A lisztet, a margarint, a cukrot, a sót és a tojást sima tésztává gyúrjuk, majd 30 percre hideg helyre tesszük. A tésztát harmadoljuk, az egyik adagot kinyújtjuk, és a tortaforma alját ezzel beborítjuk. A második adagból tekercset készítünk, amit a tortaforma pereméhez simítunk letekerve. A dió-tejszín keveréket a tésztaaljra borítjuk és szétterítjük. Az utolsó tésztaadagot kerekre kinyújtjuk, a tortaforma méretében kivágjuk, és fedőként a töltelékre rakjuk. A széleket jól rányomjuk. A maradék tésztából csillagokat formázunk, és a karácsonyi süteményre helyezzük. A tojássárgáját és a tejet összekeverjük, és a süteményt ezzel bevonjuk. 200-225 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. A sütemény szélét egy késsel azonnal leválasztjuk a tortaforma keretéről. A formában hagyjuk kihűlni.