Mákos guba 1.
65 dkg liszt, 4 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 dkg só.

Az élesztőt, 2 dl langyos tejet és megfelelő mennyiségű lisztet összekeverve, kovászt készítünk, és meleg helyen kelesztjük. A deszkára vagy tálba kimérünk 60 dkg lisztet, és beletesszük a megkelt kovászt. A tésztát megfelelő mennyiségű langyos tejjel, sóval jól eldolgozzuk. Ha elválik a táltól, akkor jó. A tésztát - amely se túl kemény, se túl lágy ne legyen - lisztezett tálba tesszük, és ruhával letakarva, langyos helyen kb. egy óra hosszat kelni hagyjuk. A tésztát hosszúra kinyújtjuk, kígyóformába összesodorva tepsibe rakjuk, és szép világos színűre sütjük. A ki-sült tésztát apró kockákra összedaraboljuk, tálba tesszük, és forró vízzel vagy vaníliás tejjel leöntjük. A vízben, ill. tejben csak addig hagyjuk, amíg puhulni nem kezd a tészta. Lábasba szedjük, mézet, illetve őrölt mákot teszünk rá, ízlés szerint, és az egészet összerázzuk.

Mákos guba 2.
6 személyre: 12 szikkadt kifli, 8 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg mák, 12 dkg cukor, 1 dl méz, 5 dkg vaj.

Ez a felvidékről származó édesség, melyet arrafelé bobajkának hívnak, eredetileg úgy készült, hogy élesztős kalácstésztát kevertek, azt megkelesztették, majd lisztezett deszkán nudlikat sodortak belőle.

Zsírral kikent tepsiben megsütötték, s a sütőből kivéve sós vízzel leforrázták – hogy megpuhuljon, de ne ázzon el –, a vizet leszűrték róla, kevés forró zsírba forgatták. Megszórták cukrozott mákkal, vagy elkeverték mézes tejben megfőtt mákkal és így tálalták. Kevésbé bonyolult, ha karikára vágott szikkadt kiflit használunk, amit mély tálba helyezve leöntünk a vaníliás cukorral felforralt tejjel és egy-két percig lefedve tartunk. Egy lábasban felforrósítjuk a vajat, belekeverjük a kiflit, megszórjuk a cukorral elkevert darált mákkal, s az egészet összerázzuk. De készíthetjük úgy is, hogy a leforrázott kifliből lerakunk egy sort a kivajazott tűzálló tálba, meghintjük cukrozott mákkal, mézet és egy kis olvasztott vajat csepegtetünk rá, s az egészet addig rétegezzük, míg tart a hozzávalókból. Előmelegített, forró sütőben jól átforrósítjuk.

Karácsonyi mákos guba 3
A kovászhoz: 8 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 dl tej; A tésztához: 40 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, kevés tej, 10 dkg vaj, csipetnyi só; A tészta tetejére: 10 dkg darált mák (vagy dió), 5-6 evőkanál méz.

A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztából kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj felével kikent tepsire fektetjük. Félórányi pihentetés után az előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. A megsült rudakat szétválasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban lévő sós vízzel leöntjük a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát, sorban egymás mellé betesszük a maradék vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként megszórjuk darált mákkal, és kevés mézzel meglocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben 15-20 percig sütjük.

Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is érdemes megsütni, mert ha jól kiszárad, akár három hónapra is eltehető, akárcsak a morzsának való zsemle, kifli. Ha a guba nagyon száraz, felhasználás előtt forró tejjel kell leönteni, de nem kell leszűrni, hadd szívja be a tejet.

Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.