Mogyorókrémes, Csokimázas Muffin
Tésztához: 25 dkg sütőmargarin, 0,5 dl tej, 15 dkg csokoládés mogyorókrém, 25 dkg kristálycukor, 1 csomag sütőpor, 3 db tojás, 3 evőkanál keserű kakaópor, 20 dkg finomliszt, 10 dkg tisztított törökmogyoró (vékony barna héjától is megfosztott), A mázhoz: 10 dkg sütőmargarin, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé.

A mogyorót serpenyőben szárazon (zsiradék nélkül) aranybarnára, illatosra pirítjuk, ha kihűlt, dió - vagy kávédarálóban finomra őröljük. A liszttel, a kakaóval és a sütőporral összeforgatjuk. A tojást a cukorral habosra verjük, majd a puha margarint, és a puha mogyorókrémet keverjük hozzá. A mogyorós liszttel összekeverjük, a tejjel lazítjuk. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit margarinnal kikenjük, a mogyorókrémes masszával a háromnegyedükig töltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 20 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk 10 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakjuk, hogy teljesen kihűljenek. Figyelem! Ha a formában hagyjuk kihűlni, teljesen leragad, csak kiskanállal lehet majd kiszedni! A mázhoz valókat nem túl erős vízgőzre téve fölolvasztjuk, simára keverjük, hűlni hagyjuk, de mielőtt megdermedne, az ugyancsak kihűlt muffinokra locsoljuk, hogy ezeken szilárduljon meg.

Adventi Muffin
12 darabhoz: 20 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg mazsola, 3 evőkanál barackpálinka, 12,5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, fél mokkáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 tojás, 1 evőkanál méz, fél dl tej.

Előkészítés: Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

Müzlis muffin
4 tojás, 40 dkg barnacukor, 4 dl vörösbor, 40 dkg liszt, csipet sütőpor, 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék, 20 dkg müzli, 40 dkg magozott aszalt szilva, vaj (a formák kikenéséhez), 3 dl étolaj.

2 egész muffinformát használunk, melyből 24 db muffint kapunk. Az egész tojásokat és a 40 dkg barnacukrot habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáöntünk 3 dl étolajat és 4 dl vörösbort. Belekeverjük a lisztet és a csipetnyi sütőport, ízesítjük a mézeskalács-fűszerkeverékkel. A masszához hozzádolgozzuk a müzlit és az aszalt szilvát. 6-8 órát hűtőben pihentetjük.  Kétszer- háromszor átkeverjük. Végül a formákat kivajazzuk, beletöltjük a masszát, majd 180 °C-on 30 percet sütjük. 

Elkészítési idő: 50 perc

Fahéjas-meggyes muffin
4 dl tej, 2 tojás, 2 kávéskanál sütőpor, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál fahéj, 3 dl cukor, 6 dl liszt, 1,5 dl olaj, vagy ugyan ennyi olvasztott vaj, egy üveg meggybefőtt (400 g), csipet só.

Az összetevőket a meggy kivételével összedolgozzuk (robotgéppel is lehet), majd a meggyet vagy a tésztába keverve, vagy a papírformákba adagolva hozzáadjuk, kinek hogy egyszerűbb. Előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sül, csak arra kell figyelni, hogy 5-6 perc után a sütőt kicsit lejjebb kell csavarni, hogy a muffin jobban át tudjon sülni.

Karácsonyi muffin
200 g aszalt gyümölcsök (sárgabarack, meggy, szilva, alma, stb.), 50 g kaliforniai mazsola, 30 ml barackpálinka, 125 g vaj, 100 g cukor, 250 g liszt, fél csomag sütőpor, fél mokkáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 db tojás, 1 evőkanál méz, 50 ml tej.

Az aszalt gyümölcsöket és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 °C előmelegítjük. A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk az össze vágott gyümölcsöket és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és 200°C sütőben kb. 20 percig sütjük. Kb. 12 db finom muffint kapunk.