Gyümölcsök, gyümölcssaláták

Kedves meglepetés a családnak, ha az otthon lévő gyümölcsökből étkezés után az asztalra gyümölcsökkel teli tálat teszünk. Meghámozzuk a gyümölcsöket, a grépfrút- és narancsgerezdekről eltávolítjuk a fehér hártyát. A gyümölcsöket feldaraboljuk, egy üvegtálba rakjuk. Tetejét megszórjuk porcukorral, és hűtőszekrénybe tesszük.
A gyümölcsszeleteket rakhatjuk kis üvegtálakba is, amely mutatósabb, ha a tál szélét citromlével bekenjük, majd kristálycukorba mártjuk. Bármilyen gyümölcsöt elkészíthetünk így.

Díszítsük fel a gyümölcstartó kosarat. Nem kell hozzá más, mint vékony drót, pár szál örökzöldág, néhány levél. A citromba, narancsba szurkált szegfűszeg kellemes illata betölti a konyhát. Néhány gyümölcsöt dróttal erősítsünk a kosár füléhez. Minden családban vannak olyan féltve őrzött készletek, tálak, melyeket csak ünnepi alkalmakkor veszünk elő. A szép, emeletes gyümölcstál is közéjük tartozik. Hangulatosabbá válik az ebédlőasztal, ha a gyümölcsöket ízléssel összeválogatva ilyen szép tálon kínáljuk.

Cukrozott gyümölcsök

Használhatunk hozzá szőlőt, almát, körtét, őszibarackot, ami éppen kéznél van.
Közepes nagyságú ecsettel bekenjük a gyümölcsszemeket tojásfehérjével, majd beszórjuk porcukorral. A porcukrot használat előtt átszitáljuk, nehogy csomós maradjon. Tálcára téve megszárítjuk, ami legalább egy napig tart. A gyümölcsöstál szélét díszíthetjük borostyánlevéllel vagy színes krepp-papírral. A gyümölcsszemeket rárakjuk egy tálra vagy különböző színű, négyzetekre vágott krepp-papír fészekbe, esetleg minyonpapírba ültetjük őket.

Amerikai gyümölcssaláta
(4-5 személyre) 1 kg nyers gyümölcs, 20 dkg krémsajt, 1 dl tejföl, 1 citrom, porcukor, pirított mandulaszilánkok.

A citromot mosd meg, töröld szárazra, majd a héját reszeld le, s a levét csavard ki. A sajtot dolgozd össze a tejföllel, a citrom levével és héjával, valamint egy kis porcukorral. A gyümölcsöt tisztítsd meg, vágd kisebb darabokra, s öntsd rá a mártást. Tálalás előtt jól hűtsd be, s a tetejére szórj mandulát.

Karácsonyi saláta
(6 személyre) 2 kg alma, 1-2 csésze cukor, 1 marék mazsola, 1 marék dió, fahéj, 1 vanília.

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. Ha szükséges, utánatöltünk vizet.

Ünnepi gyümölcssaláta

Levétől leszűrünk, és kis kockákra vágunk egy félkilós konzervananászt, és egy félkilós őszibarack befőttet, lecsepegtetünk, kimagozunk egy félkilós befőtt cseresznyét vagy meggyet., és a többihez keverjük.

Meghintjük ízlés szerint 5-10 deka porcukorral, megöntözzük egy féldeci rummal, és 10 deka mazsolával. 10 deka hámozott mandulával vagy durvára vágott dióval gazdagítjuk. Lefedve néhány óráig állni hagyjuk hűvös helyen. Időnként megkeverjük. Végül a gyümölcs felét üvegtálba terítjük, krumplinyomóval rányomunk 25 deka gesztenyemasszát, beborítjuk a maradék gyümölccsel, és tetejét vagy almahabbal vonjuk be, vagy ráöntünk egy fél zacskó citromízű pudingporból készült pudingot, amely rádermed a tetejére.(Az almahabhoz megfőzünk vagy megsütünk 3-4 almát, meghámozva áttörjük, kevés porcukorral édesítjük,. és 2 tojás fehérjével addig verjük, míg könnyű, habos, fehér nem lesz. Ajánlatos néhány csepp citromlével is ízesíteni.)

Belga narancssaláta

8 szép narancs sárga héját éles késsel vékonyan levágjuk, és laskára szeljük. 25 deka cukrot kevés vízzel felforralunk, beleadjuk a narancshéjat, és fedő alatt addig főzzük, míg üvegessé nem válik. (Ha a vizet elfőné közben, pótoljuk.) A narancshéjat leszűrjük, és félretesszük. Visszamaradt levébe fél liter édes vörös bort öntünk, és fedő nélkül egyharmadára befőzzük. A narancsokat megtisztítjuk fehér "bundájuktól", mély üvegtálba karikára vágjuk, és leöntjük a vörös boros mártással. Tetejére hintjük a főtt narancshéjat. Legalább egy napig hideg helyen érleljük.