Ajándékos tál
25 dkg karamellfagylalt, 10 dkg eperfagylalt, 8 dkg pisztáciafagylalt, 2 evőkanál csokoládészósz, 2 evőkanál folyékony eperlekvár, 1 evőkanál tojáslikőr, aprósütemény a díszítéshez.

 

Előkészítés: A fagylaltból az alábbiak szerint éles, forró vízbe mártott késsel téglalapokat vágunk: készítünk 4 db kb. 2 cm vastag 9x3 cm nagy téglalapot, 4 db 2 cm vastag 6x3 cm nagyságút, és 4 db kb. 4x3 cm nagyságút. (A doboz oldalaival párhuzamosan szeleteljük 2 cm vastagra a fagylaltot, és ezeket a szeleteket vágjuk ketté, illetve háromfelé.)

Elkészítés: A fagylaltból kivágott téglalapokat 4-4 tányérra fektetjük. Az egyik csomagra csokoládészósszal, a másikra folyékony eperlekvárral, a harmadikra, pedig tojáslikőrrel keresztet rajzolunk, azaz úgy dekoráljuk, mintha át lennének kötve szalaggal. A tányér szélét aprósüteménnyel díszítjük, vagy a szószokkal mintát folyatunk rá.

 

Adventi koszorú
16 szem egész mandula, 2 dl tejszín, 1 evőkanál szilvalekvár, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 16 kis gombóc kapucsinófagylalt, 16 dk karácsonyi aprósütemény.

Előkészítés: A mandulát forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. A tejszínt kemény habbá verjük.

Elkészítés: A szilvalekvárt és a fahéjat összekeverjük, és a tejszínhabba forgatjuk. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és négy tányérra - az adventi koszorúhoz hasonlóan - nagy kört nyomunk. A habra, mint nagy gyertyát, ráültetjük a fagylaltgombócokat. Mindegyikbe, mint a gyertyaláng, egy-egy szem mandulát szúrunk. A koszorúnkat aprósüteményekkel (vaníliás kifli, linzerkarika, stb.) díszítjük. Azonnal tálaljuk.

Angyalhaj
1 nagy konzerv felezett barack, fél liter vanília fagylalt, 1 doboz tejszínhabspray, 2 evőkanál csokoládéreszelék.

Előkészítés: A barackok felét lecsepegtetjük, és kockákra vágjuk. A többit a lével összeturmixoljuk.

Elkészítés: A turmixot összekeverjük a barackdarabokkal, és négy tányér közepére szétosztjuk. Fagylaltos kanállal tányéronként 6 db "loknit" szaggatunk a fagylaltból, és a barack köré tesszük. A tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a tányérra, nem túl bőven megszórjuk a csokoládéreszelékkel, és azonnal tálaljuk.

Csillagos ég
2 evőkanál porcukor, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, fél teáskanál őrölt fahéj, negyed-negyed doboz sztracsatella-, mogyoró- és karamellfagylalt.

Előkészítés: Négy nagy tányért szitakanál segítségével beszórunk porcukorral.

Elkészítés: A tejszínt kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a vaníliás cukrot és a fahéjat. Csillagcsőrös habzsákba szedjük. A fagylaltot kb. 1, 5-2 cm vastag szeletre vágjuk, és különböző nagyságú csillagmintás kiszúróval csillagokat szaggatunk belőle. A tányérra rakjuk. Köré fahéjas tejszínhabrózsákat nyomunk, és cukorgyönggyel megszórjuk. Azonnal tálaljuk.

Sütőtöksorbet
1,5 kg sütőtök, 22 dkg kristálycukor, 1 tojásfehérje, 5 dkg porcukor, 2 vaníliarúd, 2 citrom leve és reszelt héja, 3 dkg gyömbér (reszelt), 2 dl narancslé, 35 dkg ribizli, mentalevelek.

A tojásfehérjét a porcukorral simára keverjük, és belemártjuk a mentaleveleket. Egy tepsibe sütőpapírt simítunk, ráhelyezzük a leveleket, és a sütő legkisebb fokozatán kb. 1 órán át szárítjuk. A megtisztított, kimagozott tököt kockákra vágjuk, 15 dkg kristálycukorral és a vaníliarudakkal fedő alatt 20 percig pároljuk. A vaníliát kivesszük, a tököt pürésre keverjük, majd hozzáadjuk a citrom levét, héját, a gyömbért, a narancslét, és jól összekeverjük. Hűlni hagyjuk, majd 45 percre a fagyasztóba tesszük. A maradék cukrot felolvasztjuk, beletesszük a ribizlit, 2 perc alatt összemelegítjük, majd kihűtjük. A sorbetet hűtött poharakba adagoljuk, 20 percre ismét visszatesszük a hűtőbe, majd ribizlivel és mentalevelekkel díszítve tálaljuk