Likőrös cukorkák

Finomra tört cukorporból tegyünk egy lapos edénybe vagy tepsibe kétujjnyi vastag réteget, és soronként ujjunk hegyével készítsünk bele sorban egyenlő kis mélyedéseket, aztán ezeket a mélyedéseket öntsük tele likőrrel vagy konyakkal. E körül megjegecesedik a cukor egy idő múlva. Ha mindet beitta volna, újból öntögessük tele a kis gödröket, és ekkor az egész tetejére hintsünk legalább egy ujjnyi vastag cukorréteget, hogy a teteje is, illetve körbe jegecezést kapjon, mintegy kemény burkot képezzen. Mikor ez már megtörtént, kis idő múlva szedjük ki a cukorporból a megkeményedett golyókat és csokoládémázban megforgatva, vékonyan megvajazott tálra vagy márványlapra rakjuk. Ha megszáradt, dobozba vagy üvegbe tegyük el.

Mézes cukorkák

Egy evőkanál mézet 3 evőkanál porcukorral, egy citrom levével és lereszelt héjával, néhány finomra tört szegfűszeggel és késhegynyi tört fahéjjal tegyünk a tűzhelyre. Ha forr, kavarjunk közé annyi darált mogyorót, diót vagy mandulát, hogy egész kemény tömeg váljék belőle, és főzzük még 5-6 percig folytonos kavarás mellett. Ekkor vegyük le és hagyjuk hűlni. Ha már langyosra hűlt, formáljunk belőle golyókat, és hengergessük meg cukorporral vegyített reszelt csokoládéba, aztán hagyjuk megszáradni.

Nugát

Tizenkét deka olvasztott vaj közé keverjünk négy szelet felolvasztott csokoládét és egy marék darált mogyorót vagy mandulát. Hidegre keverjük. Ha sűrűsödik, ostyalapra kenjük, melyet aztán ismét egy ostyalappal betakarunk. Hideg helyen, pár órán át, álljon, azután egy ujjnyi széles szeletekre vágjuk fel.

Pörkölt cukor

Negyed kiló por- vagy kristálycukrot egy kis üstben láng fölött egy kis falapáttal kavargatva pirítsuk meg, előbb csak egész halványpirosra, ekkor adjunk hozzá egy kis késhegynyi szódabikarbónát, és tovább kavarva pirítsuk meg tetszésszerinti szép világosbarnára. Ekkor gyorsan öntsük ki márványlapra, és nagy kés fokával kockázzuk meg, ha kihűlt, tördeljük el a kés bevágása nyomán, és mindjárt tegyük lehetőleg légmentesen záródó üvegbe vagy dobozba.

Karácsonyi grillázs
12 dkg kristálycukor, 15 dkg szeletelt mandula, 10 dkg apróra vágott dió, 1-1 evőkanál cukrozott narancshéj, mazsola, 3 evőkanál méz, 1 evőkanál tej.

Egy edényben olvasszuk aranysárgára a kristálycukrot 2 evőkanál mézzel! A karamellhez keverjük hozzá a pirított mandulát és a diót! Mérsékelt tűzön adjuk hozzá a tejet és a maradék mézet, és kevergessük tovább kb. 1 percig, végül adjuk hozzá a cukrozott narancshéjat és a mazsolát! Vigyázzunk, hogy a cukrot ne pirítsuk túl sötétre, különben grillázsunk kesernyés lesz! Még mielőtt megdermedne, a grillázst kiborítjuk egy olajjal megkent fémlapra, 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Nyújtás előtt a sodrófát okvetlenül kenjük be olajjal, nehogy hozzáragadjon a grillázsmassza! Még mielőtt teljesen megszilárdulna, 3x3 cm-es négyzetekre szeleteljük. Végül a bonbonokat zsírpapírba tekerjük, és vékony karácsonyi papírba vagy színes sztaniolba csomagoljuk. Akár karácsonyfadísznek is használhatjuk. A másik lehetőség, hogy csokoládéval vonjuk be a grillázsbonbonokat.

Praliné pár perc alatt
(6 személyre) 1 tábla 75%-os csokoládé, 1 tábla narancsos étcsokoládé, 10 dkg kandírozott narancshéj, 20 dkg marcipánmassza, 1 kanál erdei méz, 1 kis zacskó (10 dkg) rokokó tortadara.

A két tábla csokoládét és a kandírozott narancshéjat egy deszkán durvára vágunk, hogy azért harapható darabok is maradjanak benne. A marcipánmasszával és a mézzel összegyúrjuk ezt a csokis-narancsos törmeléket illatos egyveleggé.

A masszából apró golyócskákat formázunk, amiket rokokó csokireszelékben forgatunk meg, majd egyesével apró papírformába ültetjük őket. Körülbelül két tucat praliné lesz belőle. Nagyon finom és nagyon egyszerű!

Csokoládés karamellszeletek
30 deka mogyoró vagy hámozott mandula, 30 deka cukor, 4 egész tojás, 4 bő evőkanál cukorpor, 15 deka csokoládé, 15 deka vaj.

30 deka mogyorót vagy hámozott mandulát csak úgy szárazon egy tepsiben a sütőbe téve, gondosan pirítsunk meg szép egyenlő pirosra. Ha ez megvan, akkor 30 deka cukrot egy lábasban folytonos kavarás mellett pirítsunk meg szép sötétbarnára. Ekkor a pörkölt mogyorót vagy mandulát úgy egészben tegyük bele, kavarjuk jól össze és vegyük le a tűzről, egy megvajazott tálra borítsuk ki és hagyjuk hűlni. Mikor egészen kihűlt, törjük meg mozsárban és szitáljuk át, mindaddig törve, míg mind átment a szitán. Ekkor 4 egész tojást 4 bő evőkanál cukorporral tűzön fövő víz fölött egy üstben habverővel addig verjük, amíg sűrűsödni kezd, aztán vegyük le és verjük tovább, ameddig kihűl. Ekkor adjunk hozzá 15 deka puhított csokoládét, 15 deka habosra kavart finom friss vajat és végül az átszitált pirított cukros mogyorót vagy mandulát, és kavarjuk mindezzel nagyon jól össze. Aztán márvány- vagy tortalapra lapítsuk el ujjnyi vastag rétegre, és ha hideg helyen előbb megkeményedett, vágjuk fel kis hosszúkás kockákra, és viaszos papírba csomagoljuk be.

Keleti csemege
1 csomag 6 lapos ostyalap, 25 dkg margarin, 3 egész tojás felverve, 20 dkg cukor, 4 evőkanál kakaó, 15 dkg vágott dió, 30 dkg darált keksz, 2 csomag vágott zseléscukor/ szaloncukor, 1 csomag mazsola, 1 rum aroma vagy rum

Az ostyalapokat kicsavart, nedves konyharuha közé rakjuk, így megpuhul, és hajlítható lesz. A margarint lassú tűzön felolvasztjuk, majd a felsorolt sorrendben mindent hozzákeverünk, lezárjuk a gázt alatta. Kivesszük a lapokat a konyharuhából és a masszát egyenletesen elosztjuk rajta, a hat lapot egyenként, középre téve a tölteléket.
Feltekerjük, úgy hogy az ostya széle egymásra érjen. Tálcára egymás mellé rakjuk a rudakat, és a hűtőben kifagyasztjuk, majd fóliába csavarjuk.