Mézeskalács dísz

A mézes tésztából kiszúrt formák felső részébe szúrjunk kis lyukat, és úgy süssük ki. Amikor megsültek és kihűltek a figurák, akkor díszítsük fel és fűzzünk bele szalagot vagy zsinórt akasztónak.

Almakarika

Az almákat mindenestül vékony karikákra szeleteljük, és újságpapíron szétterítve meleg, száraz, szellős helyen hagyjuk megszáradni, megaszalódni. A szárított almakarikákból készíthetünk koszorút, feltűzhetjük adventi koszorúra, vagy cérnára fűzve karácsonyfadíszként is használhatjuk. Ugyanígy készíthetünk citromból, narancsból szárított karikákat; a karikákat érdekesebbé tehetjük, ha réz- vagy más aranyszínű fémhuzallal keretet készítünk nekik.

Illatos narancs (pomander)

Egy egészséges narancsot megmosunk, megtörölgetünk, és szegfűszeggel különböző mintákat szurkálunk bele. A narancsra szalagot kötözünk, és szobában, konyhában felfüggesztjük. Sokáig nagyon kellemes illatot fog árasztani.

Arany dió fenyőfára

Nagyobb diószemeket veszünk, a felső részébe gyufaszálat dugunk ez nem olyan könnyű, egy kicsit ügyeskedni kell, a diót aranyszínű temperával befestjük, vagy aranypapírba, fóliába becsomagoljuk. A gyufaszálra cérnából hurkot kötünk akasztónak.

Marcipán-meglepetés

Vegyünk egy csomag tetszés szerinti színű marcipánrudat. (Nagyobb csemegeüzletekben kapható 20 dkg-os marcipán a nyers színűtől a kékig.) A marcipánmasszát gyúrjuk össze pl. feldarabolt aszalt sárgabarackkal, reszelt narancshéjjal, egy kis narancslekvárral és egy csepp rummal, majd formázzunk kis gombócokat, és hempergessük meg reszelt, cukrozott narancshéjban. Vagy a natúr marcipángolyók közepébe elrejthetünk egy-egy rumos meggyet, és a golyókat bevonjuk félédes csokoládéval. Vagy a marcipángolyók közepébe mogyorókrémet teszünk - a mogyorókrémet tegyük be a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba, úgy könnyebb bánni vele -, a golyókat felolvasztott fehér csokoládéval bevonjuk, és darált mogyoróban meghempergetjük, vagy csak simán kakaóporral bevonjuk. Bármilyen ízű marcipángolyót készítünk, azokat csomagoljuk színes karácsonyi papírba vagy celofánba, kössünk rá masnit vagy aranyzsinórt, és akasszuk a fenyőfára.

Csokoládé függeszték

25 dkg reszelt csokoládét 1/2 kg porcukorral, 1 csomag vanillincukorral é 3 tojás fehérjével simára eldolgozunk. Ha nem tart jól össze, lehet még tojásfehérjét hozzáadni. A csokoládétömeg inkább kemény, mint lágy legyen. Késfok vastagra nyújtjuk, s különböző formákkal kiszakítjuk, vagy ceruza-vastag rudakat sodorva, különböző alakokra hajlítjuk, s viasszal bedörzsölt, vagy vajjal gyengén kikent sütőlemezen szárítjuk. 

Csokoládés karácsonyfadísz
3 tojás fehérje, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg csokoládé, 20 dkg darás liszt.

A keményre felvert tojáshabba belekeverjük az átszitált porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt csokoládét, meg a lisztet. Mindezt könnyedén összekeverjük. A tésztát csővel ellátott nyomózsákba tesszük, és kikent tepsibe koszorúként vagy más figurákat nyomunk belőle. Meleg sütőben lassan sütjük.

Karácsonyfadísz
60 dkg lisztből, 25 dkg margarinból, 25 dkg cukorból, 1 csomag sütőporból, 3-4 tojásból tésztát készítünk.

A tésztát megfelezzük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaót, teszünk, a másik felébe citrom héját reszelünk. Kinyújtjuk, különféle formákkal kiszúrjuk, és tojással megkenve, színes cukrot, vagy vágott diót teszünk a tetejére. 

Karácsonyfa-függelékek
(kb. 80 db-hoz) A tésztához: 250 g liszt, 125 g porcukor, 1/2 citrom lereszelt héja, 1 tojás, 150 g hideg vaj A díszítéshez: 125 g porcukor, 2-3 evőkanál citromlé, rum vagy málnaszirup, tetszés szerint apró színes cukorgyöngyök, durva kristálycukor, vagdalt pörkölt mandula vagy cukor-virágocskák

Előkészítés: 40 perc

Pihentetés: 1óra

Sütés: 10 perc sütőlemezenként

Elkészítés: Halmozzuk a lisztet a porcukorral és a citromhéjjal együtt a gyúródeszkára. Helyezzük a közepébe a tojást, majd rakjuk körül a kis darabokra vágott zsiradékkal. Az egészet dolgozzuk el egy nagy késsel, majd kézzel gyúrjuk össze kemény tésztává. Utána göngyöljük fóliába, és legalább 1 órára rakjuk hideg helyre. A sütőt melegítsük elő 180 oC-ra (gáznál 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra.

Szaggassunk ki tetszés szerinti formákat (pl.: angyal, csillag, szív, karácsonyfa, stb.) és rakjuk a sütőlemezre. A sütőben (középen) kb. 10 percig süssük, amíg aranysárga nem lesz.

Utána a süteményeket tegyük tésztarácsra és hagyjuk jól kihűlni.

A bevonathoz keverjük ki a porcukrot a citromlével, a rummal vagy a málnasziruppal jó sűrűre. Utána kenjük be vele a tésztácskákat, és hagyjuk, hogy a bevonat kissé megszáradjon. Ezt követően tetszés szerint díszíthetjük apró színes, cukor gyöngyökkel, durva kristálycukorral, vagdalt pörkölt mandulával vagy készen kapható cukor-virágocskákkal.

A bevonat legyen elég sűrű, mert különben a díszítések nem emelkednek ki, vagy a színes cukorgyöngyök szétfolynak rajta. Túl kemény se legyen, mert akkor meg nem szilárdul meg rajta a díszítés. A legjobb, ha egyszerre kb. 10 sütemény bevonatát készítjük el, mert mire ezekkel végeztünk, addigra az első sütemények megszáradnak annyira, hogy hozzákezdhetünk a díszítésükhöz.

Karácsonyi angyalka

8 tojásfehérjéből 1 teáskanál citromlével, 20 dkg kristálycukorral kemény habot verve, fakanállal belekeverünk 20 dkg porcukrot. Nyomózsákba töltve, sütőlapra köröket, angyalkákat formázunk 2 rétegben. Az angyalkákhoz először harangformát, majd kerek fejet készítünk. Ezt megismételjük, majd egy cseppforma szárnyat, és egy behajlított kart készítünk. A maradék habot ételfestékkel színezve, tetszőlegesen díszítjük a formákat. Kb. 100 C-ra előfűtött sütőben csak szárítjuk. Cérnával vagy színes masnival akaszthatjuk a fenyőfára.

Karácsonyi csillag
kb. 25 db-hoz: 200 g liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 80 g cukor, 1 tojás sárgája, 100 g vaj, 4 evőkanál sárgabarack lekvár, kb. 200 g porcukor, 1-1 evőkanál citrom és céklalé és mangó-szirup.

A lisztből, a cukorból, a vaníliás cukorból, a tojássárgájából és a vajból összegyúrt tésztából cipót formálunk, és 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.

A sütőt 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd azonos mennyiségű sima és csóvás csillagot szúrunk ki. A csillagokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk, kb. 8 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A simára kevert lekvárral összeragasztunk egy-egy kicsi és egy-egycsóvás csillagot.

Átszitáljuk a porcukrot, háromfelé osztjuk és az egyik részt citromlével, a másikat pedig mangó-sziruppal festjük meg. A csillagokat bevonjuk különböző színű mázzal, és hagyjuk megszáradni.

Mézes
55 dkg liszt, 25 dkg méz, 10 dkg Ráma, 1 kanál fahéj (kívánság szerint evő-, vagy kávéskanál), 10 szem szegfűszeg (darálva), 3 egész tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 tojásfehérje, 20 dkg porcukor.

A mézet, a margarint, a fahéjat, szegfűszeget felforraljuk, és a fele lisztet a masszába tesszük (forrón)

A szódát a tojással és a kristálycukorral habosra keverjük, hozzá a maradék lisztet.

A kettőt összegyúrni.

Vagy kis golyókat formálni, vagy kinyújtva kivághatók belőle a kívánt karácsonyi figurák, utána megsütni.

Vigyázat: a kétszeresére dagad és gyorsan sül!

A tojásfehérjét gőz fölött a porcukorral kikeverni, ezzel mehet a mézest megkenni. Kenés közben melegen tartani, mert hamar megszárad. Mármint a tojásfehérje.

Száradni hagyjuk (szabad levegőn, nem sütőben!).

Ha fel akarod akasztani, szívószállal nyomj rá lyukat, még sütés előtt, lehet hogy "benő", de mégis könnyebb.

Mint minden mézes, előbb keményedik, és néhány nap múlva puhul.

Diabeteszeseknek: ha a méz ellenére is enni akarnak belőle, egy darab kb. 6 gr szénhidrát, a máz nélkül, de pótmézzel is készíthető, csak akkor kicsit lassabban puhul.

Mézes-bábos Karácsonyra
1 kg liszt, fél kg porcukor, 6 tojás, 20 dkg méz, késhegynyi szódabikarbóna, ízlés szerint reszelt citromhéj, szegfűszeg, fahéj, esetleg ánizs.

A bábozás előtti nap estéjén célszerű összeállítani a tésztát, s be kell tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd nem ragad). A kilisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tetszés szerint szaggathatók süteményformákkal, vagy vághatók előrajzolt kartonpapírok mentén a különböző figurák. A csillagokra, báránykákra, szívecskékre, házikókra, bábukra, s más sütőformákra díszítésként kerülhet dióbél, mandula, mogyoró, mák, ánizs, cukorhabból nyomott minta.

A sütésnél nagyon kell figyelni, vigyázni, mert a vékony mézes tésztát hamar "megkaphatja" a forró sütő, megéghet. 

A karácsonyfadísznek szánt, vagy a lakásban dekorációként felakasztandó mézeseket melegen kell átszúrni vastag tűvel, hogy cérnát lehessen fűzni beléjük.

Csokoládépatience 1.

25 deka reszelt csokoládét fél kg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és 3 tojás fehérjével simára eldolgozunk. Ha nem tart jól össze, lehet még tojásfehérjét hozzáadni. A csokoládétömeg inkább keményebb, mint lágy legyen. Késfok vastagra nyújtjuk, s különböző formákkal kiszakítjuk, vagy ceruzavastag rudakat sodorva, különböző alakokra hajlítjuk s viasszal bedörzsölt, vagy gyengén vajjal kikent sütőbádogon sütjük.

Csokoládépatience 2.

20 deka porcukrot és 1/2 csomag vaníliáscukor 4 tojás fehérjének jó keményre vert habjához könnyedén hozzákeverünk, majd e habtömeghez még 12 deka sima lisztet és 2 deka reszelt csokoládét keverünk. Papírzacskóból vagy nyomózsákból vajazott lemezre karikát, betűket, ókat, szíveket, négyszögeket stb. nyomunk és pár órára langyos helyre tesszük nyugodtan pihenni. Később enyhe sütőben szárítjuk. Igen alkalmas karácsonyfadísznek is. 

Mini állatkert
Az omlós tésztához: 20 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 12 dkg hideg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só A díszítéshez: darált dió, pirított, vágott mogyoró, szezámmag, mazsola, szárított gyümölcs, vágott pisztácia, kókuszreszelék, csokoládé-bevonat, porcukor.

A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot gyúródeszkára halmozzuk, közepére mélyedést nyomunk, ebbe helyezzük a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a sót, a darabkákra tördelt vajat, és az egészet szilárd tésztává gyúrjuk. Cipóvá alakítjuk, majd fóliába csomagolva legalább egy órára a hűtőbe tesszük. 

A sütőt 175 °C-ra (közepes hőre) állítjuk. A hideg tésztát lisztezett deszkán fél centis vastagságúra kinyújtjuk, és a formákkal kiszúrjuk. A kiszúrt figurákat sütőpapírral bélelt sütőlemezen elhelyezzük. Kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük.

Fontos: még melegen mindegyik figurába kötőtűvel lyukat szúrunk, hogy fel lehessen akasztani szalaggal a fára. Ugyancsak még melegen a figurákat a díszítéshez felsorolt anyagokkal fantáziánk szerint díszítjük. A díszítést porcukor mázzal rögzítjük.

Szaloncukor 1.
1 kg (barna) cukor, 3 dl víz, ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom. Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó.

A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ez után egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kockaformákra. Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval.

Selyempapírt és színes csomagolókat vágjunk méretre, rojtozzuk be szélét, és csomagoljuk be a cukorkákat.

Szaloncukor 2.
20 dkg kristálycukor, 10 dkg krumplicukor, 1 dl erős feketekávé, 1 dl tej, egy púpozott kiskanál kakaópor, 10 dkg vaj vagy margarin.

Megforrósítjuk a feketekávét, és a cukrot, krumplicukrot, kakaóport meg 8 dkg vajat beletéve addig főzzük, amíg az edény falától el nem válik.

Kivajazott porcelán tál aljára ujjnyi vastagon elsimítjuk és hagyjuk megdermedni.

Hidegen, vizes késsel kockákra vágjuk, és úgy akasztjuk a fára.

Szaloncukor 3.

Egy tiszta, ép zománcú lábasba tegyünk fél kiló cukrot és hozzá 10 evőkanál vizet. Tegyük a tűzhelyre és folytonos kavarás mellett attól fogva, mikor felforr, főzzük 7-8 percig. Ez alatt készítsünk elő egy márványlapot, vagy ha az nincs, egy nagy porcelántortalapot; aztán 1-2 mélytányért, egy gömbölyűaljú poharat, egy kanalat, 1-2 asztali kést és a gyümölcsesszenciákat, citrom- vagy narancslevet, vagy feloldott citromsavat, vagy rumesszenciát, szóval, amivel ízesíteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig főtt a cukor, akkor tegyük meg vele a következő próbát: tegyünk a tányérba egy kanállal a fövő cukorból, és a pohár aljával dörzsöljük. Ha fehéredik, sűrűsödik a dörzsölés után, akkor azonnal vegyük le a tűzről, és kanalanként tegyük a tányérba, a pohárral folyton dörzsölve. Mikor már kissé sűrűsödik, kavarjuk bele tetszés szerint az ízesítőket. Ekkor gyorsan tegyük a márványlapra, és ott is gyorsan dörzsöljük tovább, ameddig olyan sűrű tömeggé válik, hogy késsel vagy kézzel ujjnyi vastag négyzetformára alakíthatjuk. Ha kihűlt, azonnal vágjuk fel szaloncukor nagyságú négyszögdarabokra. Csomagoljuk be előbb puha viaszos papírba, aztán színes hártyapapírba, mint ahogy szokás. A gyümölcs-esszenciákat szükség esetén helyettesíthetjük 2-3 kávéskanálnyi lekvárral is.

Csokoládés szaloncukor 4

Éppen úgy készítjük, mint a "Szaloncukor 3.", csak fövés közben adjunk hozzá (6-8 deka csokoládét és mikor a próba után levettük a tűzhelyről, kavarjunk hozzá 4-5 deka finom friss vajat is, és ezzel együtt dörzsöljük ki, formáljuk meg, és felvágás után csomagoljuk be.

Kávés szaloncukor 5

Ezt szintén úgy készítjük, mint a szaloncukrot, csak finom erős feketekávéval pótoljuk a vizet.  Például 5 evőkanál kávé, 5 evőkanál víz.

Próba után, ha levettük a tűzről, ehhez is tegyünk 3-4 deka vajat. A további eljárás az, ami az előbbieknél.

Krémszaloncukor 6
25 dkg cukor, 10 dkg vaj, 4 dl tej, 2 kávéskanál kakaó-, dió- vagy rumeszencia.

A megadott anyagokat 1,5 literes zománcozott lábasba a tűzön állandóan keverve forraljuk, addig, amíg a lábas alja keverés közben jól látható. Hideg tálban még tovább keverjük, amíg alakíthatóvá válik, azután lapos tálon elrendezzük.

Kávékrém cukor 7

Fél kiló cukrot, fél liter jó friss habtejszínt, 5 deka vajat, kis darab vaníliát és egy csésze nagyon jó erős feketekávét tegyünk oda főni, és folytonos kavarás mellett főzzük, ameddig, mint a szaloncukornál szokott dörzsölési próbánál, kissé grízesedni kezd. Ekkor vegyük le, és éppen úgy dörzsöljük előbb tányéron, majd márványlapon, mint a szaloncukrot, míg végre ellapítjuk kisujjnyi vékonyra, és akkor egy hosszú kés fokával úgy melegen kockákra osztjuk. Ha kihűlt, a kés fokának nyomán széttördeljük, és viaszos papírba becsomagoljuk.

Szaloncukor variációk 8
1/2 kg cukor, 2 dl víz és a megfelelő ízesítő anyagok: citrom, darált dió vagy mogyoró, baracklekvár vagy málnadzsem, vaníliás cukor, narancs- vagy császárkörte-aroma.

(Barackos szaloncukor, Citromos szaloncukor, Császárkörtés szaloncukor, Diós szaloncukor, Málnás szaloncukor, Mogyorós szaloncukor, Narancsos szaloncukor, Vaníliás szaloncukor)

Fél kiló cukrot felteszünk főni két deci vízzel. Addig főzzük kevergetve, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ekkor ujjpróbát veszünk, úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkat hideg vízben lehűtjük, ezzel csípünk a keverőkanálban lévő masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képződnek a megnyitott ujjak között, akkor kész. Vagy egy tiszta kis drót végéből karikát formázunk, belemártjuk a masszába, kivesszük, és belefújunk. Ha hólyagocskák repülnek ki belőle, akkor is kész. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. A citromoshoz belecsavarunk egy citrom levét, de annyival kevesebb vizet veszünk. A diósba vagy mogyorósba tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót keverünk. Finom aromát ad a pár csepp citromlével lazított baracklekvár vagy málnadzsem, a vaníliás cukor, és a készen kapható narancs- vagy császárkörte-aroma is. Ez után egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5 - 2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kockaformákra.

Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat.

Szaloncukor variációk 9
1/2 kg cukor, 10 evőkanál víz és a megfelelő ízesítő anyagok: feketekávé, marcipán, kókuszreszelék, kakaó vagy csokoládé és vaj.

(Csokoládés szaloncukor, Kávés szaloncukor, Kókuszos szaloncukor, Marcipános szaloncukor)

Egy lábasba teszünk 50 dkg cukrot és 10 evőkanál vizet. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva még 8 percig főzzük. Közben 6-7 perc után tányérra teszünk egy kanál masszát, és gyorsan eldörzsöljük. Ha sűrűsödik és keményedik, akkor a cukor jó. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük az ízesítőket. Kávésnál egy jó adag erős feketekávét és 3 deka vajat (rummal is gazdagíthatjuk). A csokoládést úgy készíthetjük, hogy kétkanálnyi kakaót adunk hozzá vagy - ha gazdagabban szeretnénk - tíz deka csokoládét és öt deka vajat.

Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon - de lehet műanyag vágódeszkán is - nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk.

Kihűlés előtt megfelelő nagyságú darabokra vágjuk. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat.

 

Fondant-tömeg

28 deka cukrot 1 deci vízzel a golyópróbáig megfőzünk és kőlapra öntjük. Ha a cukor kissé kihűlt, főzőkanállal még jól összekavarjuk, azután addig simítjuk, míg meg nem keményedett; nagy lábassal befedjük és egynéhány percig magára hagyjuk, ezután kézzel még jól átdolgozzuk.

Szalon ananászcukorkák 10
1 adag fondant-tömeg, 2 evőkanál ananásznedv.

A fondant tömeget a tűzön összekavarjuk az ananásznedvvel, míg meg nem melegedett, azután még hidegen is kavarjuk. Ha a tömeg keményedni kezd, kis papírokba töltjük, kézzel lelapítjuk és ha egészen kihűlt, kis darabokra mettszük, melyeket színes papírba göngyölítünk.

Szalon citromcukorkák 11

Egy egész citromhéjról annak sárgáját egy darab cukorral ledörzsöljük, a megsárgult cukrot késsel levakarjuk és kis langyos vízben feloldjuk. Ezután ezen citromszagot fondant-tömeggel összekeverjük és úgy kezeljük, mint az előbbi esetben.

Narancs szaloncukorkák 12

Az eljárás ugyanaz, mint a citrom-szaloncukorkáknál, csakhogy citrom helyett narancsszagot veszünk. 

Szalon epercukorkák 13

Egy evőkanálnyi áttört epernedvet és vörös festéket serpenyőben összekeverünk; ezt a cukor-tömeghez adjuk. A további eljárást lásd az előbbiek szerint. 

Szalon málnacukorkák 14

Az eljárás ugyanaz, mint az epercukorkáknál, csakhogy itt málnát használunk.

Szalon mogyoró cukorkák 15

1 1/2 deka mogyorót megpirítunk és mozsárban kevés vízzel finomra összedörzsölve, serpenyőbe tesszük, ahol fondant-tömeggel összekeverjük. A további eljárást lásd az előbbiek szerint.

Reform szaloncukor 16
50 dkg mazsola, 20 dkg mogyoró, 10 dkg kókuszreszelék, 5 dkg méz, reszelt citromhéj, őrölt fahéj

A mazsolát meleg vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük és megdaráljuk. Ugyancsak megőröljük a mogyorót és összekeverjük a mazsolával meg a kókuszreszelékkel. Reszelt citromhéjjal és őrölt fahéjjal fűszerezzük. Annyi mézzel gyúrjuk össze, hogy könnyen formázható masszát kapjunk. A masszából diónyi darabokat kicsippentünk, szaloncukor formájúra alakítjuk, és díszpapírba csomagoljuk.

Elegáns Ünnepi Csokoládé Fudge- pasztilla
3 csésze félédes csoki csepp / 340 gramm, 2 csésze kis marshmallows vagy 16 nagy marshmallows félbevágva, 400 g édes sűrített tej, 1 teáskanál vanília, 1 csésze darabolt dió, 1/2 csésze aszalt cseresznye vagy aprított sárgabarack, 1/4 csésze fehér csoki csepp olvasztva.

Kenj ki egy 22 x 22 cm-es tepsit vagy tálat vajjal, vagy béleld ki alufóliával.
Melegítsd meg a csoki cseppeket, a marshmallows-t és a tejet közepes lángon, kevergesd közben, amíg megolvadnak, és egy krémes masszát kapsz.
Keverd hozzá a vaníliát, a diót és a cseresznyét és azonnal öntsd a tepsibe.
Csurgasd rá az olvasztott fehér csokit, takard le, és 2 órára tedd a hűtőbe.
Vágd 2,5 cm-es kockákra.