Sáfrányos gyöngytyúkleves daragaluskával
1 db gyöngytyúk, 25 dkg tisztított leveszöldség, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db vöröshagyma, 2 csomó petrezselyemzöldje, 2 g sáfrányos szeklice, 2 g egész bors, só A daragaluskához: 10 dkg búzadara, 5 dkg liba- vagy sertészsír, 1 db tojás, só

A tisztított, megmosott gyöngytyúkot földaraboljuk, és aprólékjával együtt hideg vízben föltesszük főni. Ha felforrt, többször lehabozzuk. Ezután tesszük bele a zöldségeket, a borsot, a sót, a megmosott és kettévágott, platnin pirított héjas vöröshagymát, valamint a sáfrányt. Lassan, gyöngyöző forrással - kb. 2-3 óra alatt - készre főzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a tűzről, kb. 20 percig hagyjuk ülepedni, majd leszűrjük. A levest tálban, húsával (esetleg a benne főtt zöldségekkel) tálaljuk. Betétnek daragaluskát teszünk bele. A daragaluska készítése: A zsiradékot az egész tojással jó habosra kikeverjük. Ezután beleszórjuk a darát, sózzuk. A kapott masszát fakanállal alaposan összedolgozzuk, és kb. egy órát a hűtőben pihentetjük. Vizes evőkanállal apró galuskákat szaggatunk belőle, és sós vízben kifőzzük. Vigyázzunk: nem szabad nagyon forrnia! A végén a tűzről lehúzzuk az edényt, és fedő alatt, saját levében hagyjuk megpuhulni. Elkészítési idő: 90 perc Ajánlott ital: mátraaljai olaszrizling

Újházi tyúkhúsleves
1.50 kg tyúk, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, zeller, 10 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika (ha van), 20 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, só, bors, egy kevés gyömbér

A megtisztított tyúkot 8 darabra vágjuk. Nyakát, máját, zúzáját hozzátesszük. Kb. 2,5 l hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt, lehabozzuk. Megsózzuk, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket, majd lassú forralással tovább főzzük. Ha a tyúk puhulni kezd, hozzáadjuk a leveszöldséget, a vékony metéltre vágott gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldpaprikát. Ha friss zöld-borsónk van, a zöldséggel együtt tesszük a levesbe, ha konzerv, akkor a főzés végén. Tálalás előtt, egy kevés levesben külön kifőzött, finommetéltet teszünk bele. A levest a hússal és a zöldségekkel együtt tálaljuk, és külön adunk hozzá ecetes tormát.

Konyakos Csirkeleves
1 egész csirke, 1 hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 fej zeller, 30 dkg megtisztított, összedarabolt gomba, 2 dl jóféle, finom konyak, 1 tojás, 3 evőkanál liszt, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, szerecsendió, 1 csomag petrezselyem, finomra aprítva

A megtisztított, feldarabolt csirkét enyhén sós vízben a fej hagymával, a fokhagymákkal és a zellerrel lassú tűzön főzöm, a habját mindig tökéletesen leszedem, míg aranyló tyúklét nem kapok. Ekkor leszűröm, és a kiszedett csirkedarabokról leszedem a húst, és azt visszateszem a levesbe. Beleszórom a gombát is. Még mindig lassú tűzön főzöm úgy húsz percig, míg minden megpuhul. Közben egy tálban összekeverem a tojást, a lisztet és a reszelt sajtot, sóval, borssal ízesítem, és teáskanálnyi golyócskánként a levesbe szaggatom. Amíg a sajtos gombócok főnek a levesben, megkóstolom, hogy utána kell-e sózni, frissen őrölt feketeborssal, őrölt szerecsendióval és az apróra vágott petrezselyemmel ízesítem. Beleöntöm a konyakot is.

Diós szárnyas-krémleves
4 személyre: 2 tyúkhúsleveskocka, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg finomra darált dió, 1 evőkanál durvára vágott dió, 1 csapott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott teáskanál currypor, 1 késhegynyi törött fekete bors, 5 dkg cérnametélt, só

Előkészítés: a megmosott petrezselyemzöldet apróra metélem. A tejszínnel és 1 dl vízzel összekevert tejfölben simára keverem a lisztet. A cérnametéltet a szokásos módon, forrásban lévő sós vízben megfőzöm, és meleg vízzel leöblítve, melegen is tartom. 8 dl vízbe beleteszem a húsleveskockákat, beleszórom a finomra darált diót és a fűszereket. Felforralom és 5 percig főzöm. Közben a forrásban lévő levesbe csorgatom a lisztes tejfölt, és beleszórom a petrezselyemzöld felét. Folytonosan kevergetve, kis lángon addig forralom, amíg a habja elfő. Ezután rászórom a megmaradt petrezselyemzöldet, és az edényt lefedve, 10 percig állni hagyom. Tálaláskor leveses csészékbe osztom a főtt tésztát, majd rámerem a forró levest, és meghintem a durvára vágott dióval.

Pulykaaprólék-leves
40 dkg pulykaaprólék, 25 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 8 dkg gomba, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 15 dkg friss zöldborsó vagy 10 dkg konzervborsó, 1 dl tejszín, 1 tojássárga, só, törött bors, petrezselyem-zöldje, egy csepp szerecsendió

A megtisztított pulykaaprólékot apró darabokra vágjuk, megmossuk, és feltesszük főni. Miután felforrott, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. A leforrázott aprólékot 1,5 liter vízben a kockákra vágott zöldséggel, a szeletekre vágott gombával, a friss zöldborsóval feltesszük főni, megsózzuk, egy kevés törött borsot, egy csepp reszelt szerecsendiót teszünk bele, és lefedve puhára főzzük. A vöröshagymát egészben főzzük bele, és tálalás előtt eltávolítjuk belőle. Világos vajas rántást készítünk, finomra vágott petrezselyemzöldet teszünk bele, egy kevés vízzel felengedjük, a levesbe keverjük, és újból felforraljuk. Utánízesítjük, és tálaláskor a tejszínnel elkevert tojássárgáját belehabarjuk. Vajas galuskát vagy apró kis velős gombócokat teszünk a levesbe.

Tárkonyos pulykaragu leves
40 dkg pulykamell filé, 1 kis vöröshagyma, 1 dl olaj, só, törött fekete bors, egy kevés apróra vágott petrezselyem és tárkonylevél, 1 liter csontlé (leveskockából is lehet), 20 dkg vegyes zöldség, 1 cikk zeller, 10 dkg gomba, 6 dkg liszt, 2 dl tejszín, 1 evőkanál tárkonyecet, néhány csepp citromlé

A pulykahúst kockára vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd a fele olajon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a pulykahúst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és tárkonylevéllel, kevés csontlével felengedjük. Közben megtisztítjuk a zöldséget, a zellert, a gombát, kockákra vágjuk, és a húshoz adjuk. Lassan pároljuk, majd a csontlével felengedjük. A maradék olajból a liszttel világos rántást készítünk, ezzel sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, ha kell, utána ízesítjük. A tárkony-ecettel és egy kevés citromlével savanyítjuk, jó forrón tálaljuk.

Tyúkhúsleves zsemlegombóccal
1 tyúk, 2 l víz, leveszöldség, (sárgarépa, zeller, stb.) 2 evőkanál zöldborsó, egy kis fej hagyma, só, bors, csirkeaprólék, (zúza, máj, és szív) 2 csokor petrezselyem, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, őrölt szerecsendió, tej a zsemle áztatásához, zsemlemorzsa

Előkészítés: A tyúkot megtisztítjuk, megmossuk, és a megtisztított zöldséggel, a megmosott de nem hámozott hagymával (a hagymahéjtól tiszta lesz a leves.) és a csirke-aprólékkal együtt hideg vízben feltesszük főni, és lassú tűzön egészen lassan forraljuk. A zsemlét apró kockákra vágjuk, és a tejjel, a tojásokkal, sóval és borssal keményebb masszává dolgozzuk össze, egy kicsit pihentetjük. A petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk.

Elkészítés: Ha a tyúk megpuhult, kivesszük a levesből, lehúzzuk a bőrét, a húst lefejtjük a csontjáról, és kockákra vágjuk. A zöldséget szintén kockára vágjuk. A visszamaradt levest sóval, borssal ízesítjük, leszűrjük, és ismét felforraljuk. Ekkor a petrezselymet belekeverjük a zsemlegombóc tésztába, szerecsendióval ízesítjük, és egy kevés zsemlemorzsával megkötjük. Apró gombócokat formálunk a masszából, s a forrásban lévő húslevesbe téve kb. 10-15 percig főzzük. Ekkor beletesszük a levesbe a kockákra vágott húst és zöldséget, a tetejét megszórjuk petrezselyemmel, és forrón tálaljuk ezt a régi időkre emlékeztető finom, erős tyúkhúslevest.

Cárnő szárnyaslevese
3 csirkefarhát, 3 csirke felsőcomb, 1 pulykacomb csonttal, 4-5 libanyak, 2 nagy fej zeller, 3 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 30 dkg tisztított apróra vágott csiperkegomba, 20 dkg brokkoli, 2 nagy petrezselyemgyökér, 3 nagy sárgarépa, 10 dkg kelkáposzta, egy jó marék petrezselyem, ez utóbbi kettő főzőtasakban, só, bors, szerecsendió, kurkuma, 1 csipet sáfrányos szeklice, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 dl tejszín, 1 tojássárgája, 2 kupica vodka, frissen aprított petrezslyemzöld, snidling a díszítéshez

A megtisztított, darabokra vágott húsokat enyhén sós vízben, gyöngyöző melegen kezd el főzni. Folyamatosan tisztítsd a tetejét, az utolsó csepp habot is mindig szedd le róla. Amikor már nem vet több habot - és erről legalább tíz habmentes percben meggyőződtél, tedd hozzá a zöldségeket (a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát, a zellert, a vörös- és a fokhagymát), a főzőtasakba betett kelkáposztát és petrezselymet. Fűszerezd sóval, frissen ősölt feketeborssal, reszelj rá egy kevés szerecsendiót, hintsd meg egy kávéskanálnyi kurkumával, és egy csipet sáfrányos- szeklicével. Lassú tűzön, finom gyöngyözés mellett legalább két órát főzd az egészet, hogy minden hús puha és minden zöldség ízletes legyen. Ekkor szűrd le az egészet, és dobáld be az apróra vágott gombát, a kis brokkoli rózsákat, a most már összevágható főtt répát és zellert. A húsokat szedd le a csontról, és szintén tedd a levesbe. Főzd tovább közepes lángon, miközben gyúrd ki a vajat a liszttel. A vajas-lisztes masszából kis csipetnyi darabokat dobj a forró levesbe, vedd lejjebb a tüzet, és a tojássárgájával elkevert tejszínnel még sűrítsd krémesebbé. Két kupica vodkát is rakj a levesbe. Tálaláskor szórj a tetejére frissen aprított petrezselyem zöldet és snidlinget.

Zöldséges pulykaleves
6 személyre: 80 dkg pulykahús, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej karalábé, 2 sárgarépa, 15-15 dkg zöldbab, fejtett zöldborsó és karfiol, 1-1 csokor petrezselyem- és zellerzöld, 2 evőkanál olaj, 2 liter forró víz, 1 maroknyi turbolya (vagy petrezselyem), 1 teáskanál szójaszósz, 1 teáskanál só, 1 késhegynyi fehérbors

A húst megmossuk, leszárítjuk, és forró olajon mindkét oldalát átsütjük. Ráöntjük a vizet, megsózzuk és felforraljuk. A hagymát megtisztítjuk, a petrezselymet és a zellert megmossuk, és a leveshez adjuk. A húst egy órán keresztül főzzük, az első 30 percben a habját folyamatosan leszedjük. A fazekat úgy fedjük le, hogy egy kis résen át a gőz folyamatosan eltávozhasson. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A karalábét megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. A húst, a hagymát és a petrezselyemzöldet kivesszük a levesből, majd a levet átszűrjük. Az előkészített zöldségeket a zöldborsóval, a megmosott, rózsáira szedett karfiollal és a felvágott zöldbabbal együtt beletesszük a leszűrt levesbe, és 15 percig főzzük. A főtt húst feldaraboljuk, és visszatesszük a leszűrt levesbe. A turbolyát megmossuk, és apróra vágjuk. A kész levest sóval, borssal, szójaszósszal ízesítve, turbolyával meghintve tálaljuk. Személyenként körülbelül 31 g fehérjét, 18 g zsírt, és 13 g szénhidrátot tartalmaz.

Tejszínes csirkekrémleves olívabogyóval
4 személyre: 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 6 dl tyúkhúsleves, 5 dl tejszín, 2 egész főtt csirkemell filé apró kockára vágva, 15-20 db paprikával töltött, szeletelt zöld olívabogyó, 15-20 db felszeletelt, magozott fekete olívabogyó

Ha nincs tyúkhúslevesünk, készítsük el 2 db tyúkhúsleves-kockából és 6 dl vízből. Melegítsük fel egy 3 literes lábasban a vajat, öntsük hozzá a lisztet, pirítsuk aranybarnára. Adjuk hozzá a tyúkhúslét, főzzük 10 percig. Keverjük hozzá a tejszínt, a csirkehúst, és főzzük még 10 percig. Keverjük bele az olívákat, és még 1 percig főzzük. Hidegen is nagyon finom.