Wieber Orsolya
Nagy Mikuláskönyv

Kiskarácsonyi Nagy Mikuláskönyv

 

Wieber Orsolya álombéli története humorral, izgalommal, szerelemmel átszőtt mesés kalandregény, mely a Hary Potter és A gyűrűk ura diadalmenetének idején is méltán tarthat számot a gyerekek és szüleik érdeklődésére. A rokonszenves, szellemesen megírt, fordulatos cselekmény a könnyed szórakoztatáson kívül beavatja a gyerekeket a Szent Miklós-hagyományba, az Állatöv csillagjegyeinek természetébe, a misztika alaptörvényeibe. Az álom és a valóság olyan különös ötvözetét adja, mely az adventi időszak naptári szereplőit és mitológiájának legendás hőseit sorakoztatja fel mesebeli formában. Egy holdfényes, téli éjjelen egy budai terecskéről álmában útra kél egy testvérpár, hogy a csillagok között felkeresse a Mikulást. A világ valamennyi tájáról egy-egy gyerek csatlakozik hozzájuk, hiszen ha a gyerekek álmukban egyszerre gondolnak a Mikulásra, még aznap éjjel találkozhatnak vele. Így Róza és Lóri útitársa lesz a Londoni Margaret, a madridi José, a New York-i Annie, a müncheni Albert, a tokiói Meiko, és a lappföldi Mauri. A gyerekek egy pókhálós padláson gyülekeznek izgatottan, s a sok lim-lom és ódon kacat között rátalálnak egy rozsdás kulcsra, a Kiskarácsonyi Nagy Mikuláskönyv rejtélyének nyitjára . . . Lélegzetelállító kalandjaik, a 

Mikulás-házban működő Krampuszképző Líceum, a Toronyszobában zsákmányukra leső démonok, az Orion téren zajló bolygóközi forgalom, no meg a Lappföldi Mikulás valóságos birodalma egészen új látásmóddal mutatja be a Mikulás misztériumát, s ezzel leginkább Tolkien bámulatos világához közelíti a Nagy Mikuláskönyvet. Szegedi Katalin érzékenyen és szeretettel megfestett képeivel nemcsak illusztrálja a történetet, de szárnyakat adva képzeletünknek, mindannyiunk gyermekkori Mikulásálmát jeleníti meg.

A MESEREGÉNY ÜZENETEI...


I. Rész - Az évezredes titok Üzenet: a közös emberi érzés és gondolat összekapcsolja a világ bármely pontján élő embereket, ezt hívják közösségi, azaz kollektív-tudatnak. Ez a magunkkal hozott, ösztönösség, mely egy családba rendezi a föld 192 országának minden lakóját.

II. Rész - A nagy találkozás Üzenet: A Mikulás-ház egyetlen és legfontosabb szabálya: elfogadni a Házirendet, vagyis az égi rendet, az élet rendjét. Mert ebben a Házban csakis a legnagyobb szeretet közepette lehet dolgozni.

III. Rész - Történelmi Irattár Üzenet: Önazonosságunk fontossága, hogy tisztában legyünk saját múltbéli és jelenkori értékeinkkel, hiszen csak ez nyújt biztos kapaszkodót, s ez ad bátorságot a titkokkal teli életben.

IV. Rész - A mikulás-ház furcsa lakói Üzenet: Az égi Mikulás-házban és annak közvetlen környezetében számos különös lény lakik, ám mindannyian nagy békességben élnek egymást elfogadva, a megadott égi rend szerint. Ez volna hát az ég titka, de ez a föld titka is egyben!

V. Rész - Lappföldi Nagykövetség Üzenet: A szeretet mindannyiunk szívében ott él...
VI. Rész - Különös kaland Üzenet: Az igaz érzésekbe vetett hit mindig győz a kétségek felett.

VII. Rész - TEDDIDE-TEDDODA - Csomagolási és Szállítmányozási Osztály Üzenet: Az égi ítélkezés mindenkit utolér, s egyszer mindenki megkapja méltó büntetését, hol egy bokaficam, hol egy csúf virgács formájában... Ám az őszinte beismerés és a megbocsátás hatalmas, csodatévő erő!

VIII. Rész - Az igazi ajándék Üzenet: Az igazi: ajándék sosem megfogható, mert azt úgy hívják: bölcsesség, igazság, szeretet. . .

A SZERZŐRŐL: Wieber Orsolya 1971. június 20-án Budapesten, az Ikrek jegyében született. Saját bevallása szerint már kisgyermekként is a felnőttek beszédtémái érdekelték, s szeretett volna mindig "a dolgok mögé látni". Éppen ezért megannyi, látszólag nem összeilleszthető területen kipróbálta tehetségét. Pedagógus diplomájával a hóna alatt nyolc éven át dolgozott fotómodellként hazájában és külföldön, mint amolyan igazi címlaplány. Számos magyarországi és külföldi magazinból vált arca ismertté. Egy újabb, újságíró diplomával a kezében a Magyar Televízió Híradó műsorának szerkesztő riportere volt. Az első hazai internetes újság egyik legnépszerűbb, divattal foglalkozó oldalát szerkesztette éveken át, majd lehetősége nyílt egy megszületendő szépségmagazin létrehozására, mely a testi-lelki-szellemi "szépségápolást" tűzte zászlajára. Hosszú évek óta foglalkozik szellemtudományokkal, most másodéves asztrológia-hallgató. Nem véletlen tehát, hogy a Nagy Mikuláskönyv egyik kis főhőse, Albert szájába adta kedvenc mondatát: "Nagy utat tettem meg idáig, nem csak kilométerekben", hiszen a sok-sokezer mérföldnyi utazás, majd a média különféle területein való bolyongás, no meg persze az égi jelzőtáblák vezették el arra az útra, amelyen most jár. Második könyve, a Kiskarácsonyi Nagy Mikuláskönyv igazi példa arra, hogy bizony "a mese és a valóság határai nem elválaszthatók".

A KÖTET ILLUSZTRÁTORA: Könyvünk illusztrátora, Szegedi Katalin a mesék bűvöletében él. Ötéves korában annyira felkavarták egy mesekönyv gyönyörű képei, hogy éjszaka felébresztette édesanyját, és közölte elhatározását: ő is mesekönyveket szeretne rajzolni! Azóta, a nem is oly rég megszerzett grafikus diplomájának köszönhetően számos hazai és külföldi gyermekkönyvet illusztrált már. Akár a Nagy Mikuláskönyvben, az ő életében is összemosódnak a mese és a valóság határai: vadszőlővel befuttatott ódon vidéki házukban három gyermekükkel boldogan élnek. . .