Ilyen volt a Mikulás?

Rekonstruálták a Mikulás Arcát

A 168 centiméter magas mikulásnak kreol bőre, rövid fehér szakálla, szögletes állkapcsa, jókora álla, sötétbarna szemei és törött orra volt, legalábbis ezeket a külsőjegyeket sikerült összeszedniük azoknak a brit tudósoknak, akik rekonstruálták a 4. századi Szent Miklós arcát. 

A későbbiekben mint télapó, mikulás, karácsonyapó - helye válogatja - néven elhíresült szent maradványai a dél-olaszországi Bari egy kriptájában nyugszanak, melyet 1953-an exhumáltak a templom restaurációs munkái miatt. Ebből az alkalomból a Vatikán engedélyezte Luigi Martinonak, a Bari Egyetem anatómusának a csontok vizsgálatát. Fél évszázaddal később Caroline Wilkinson, a Manchester Egyetem antropológusa, az olasz antropológus röntgenfelvételei és vizsgálatai alapján elkészítette a szent fejének egy szimulált agyag modelljét. 

"Martino röntgenfelvételeit használtam sablonként a koponya számítógépes modellezéséhez. Számos kraniológiás mérést alkalmaztunk, hogy biztosítsuk a replika pontosságát. Az arcot egy virtuális arcrekonstrukciós rendszerrel állítottuk elő" - magyarázta Wilkinson. A háromdimenziós felvételt a számítógép által generált filmekre szakosodott Image Foundry Studios kutatói készítették el.


A kornak megfelelő, rövidre vágott fehér szakáll az ortodox szentképeken megfestett vallási vezetők tanulmányozása után került az arcra. "Szinte minden képen rövid, többnyire őszes hajjal és közép-hosszú ősz szakállal ábrázolják, valamint jól láthatók rajta a férfiak kopaszodásának jegyei" - mondta Anad Kapoor, az Image Foundry Studios munkatársa. 

A számítógép által generált képet világok választják el a pirospozsgás, kerekarcú, kékszemű vidám öregúrtól, akit általában piros, szőrmével szegélyezett öltözékben ábrázolunk. A valóság, ha ezt tényleg valóságnak lehet nevezni, egy alacsony, kemény vonásokkal rendelkező, a hatvanas éveiben járó férfi, "rendkívül férfias arccal és törött orral", állítja Wilkinson. "Ha ma élne és találkoznánk vele, akkor inkább egy rögbi játékos vagy egy kidobóember érzetét keltené bennünk, semmint a télapóét" - tette hozzá Kapoor. 

A 4. században, a mai Törökország területén élt ortodox püspökhöz több csodát is társítanak, a mondák szerint csontjait olasz tengerészek lopták el és szállították Bariba 1087-ben. "Sejtettem, hogy nem fog hasonlítani az idők során kialakított képhez, amit rengeteg tényező alakított, többek közt a Coca-Cola is" - mondta Wilkinson. Valóban a jelenlegi ábrázolást nagyban befolyásolta a Coca-Cola 1931-es reklámkampánya, amihez a rajzokat egy bizonyos Haddon Sundblom készítette. 

Coca-Cola féle Mikulás-kép milliók véleményét befolyásolta 

A számítógépes kép mindenesetre egyezőséget mutat Martino vizsgálataival. "Az arc rövid és széles volt, melyhez tekintélyes áll társult. Széles homloka alatt nagy szemek ültek, orra közepes méretű, erős arccsontozattal" - írta Martin jelentésében.