A mai Mikulás

A mai Mikulás-alak kialakulása

Az eredeti Szent Miklós legendához kapcsolódó szokásokat (Sinter Klaas, Saint Nik-klaas) az Új-Amszterdamba (New-York) bevándorló holland telepesek honosították meg az Újvilágban a XVII. században.
Az amerikai Mikulás-imázs (Santa Claus) azonban csak később, egy vers illusztrációjának nyomán született meg. Clement Clarke Moore 1823-ban íródott "Szent Miklós látogatása" című verséhez Thomas Nast rajzolt képeket a Harper's magazinba 1860 és 1880 között. Nast fantáziájának köszönhetően olyan titkos részletek kerültek a köztudatba a Mikulás életéről, mint hogy a műhelye az Északi-sarkon található. Moore verséből pedig az ajándékszállításban segédkező rénszarvasok nevei is ismeretessé váltak. 

A Mikulás Lappföldre költözik

A Finn rádió népszerű "Gyermek Óra" című műsorának vezetője, Márkus bácsi (Markus Rautio) 1927-ben oszlatott el minden félreértést. Bejelentette, hogy a Mikulás a Lappföldön, Korvatunturiban lakik. Ott található a Fül-hegy, melynek gyomrában van a szupertitkos játékkészítő manufaktúra. Maga a kopár hegyoldal nyuszifülre hasonlít, és ezen keresztül hallgatja a Mikulás egész éven át, hogy az egyes gyerekek jók voltak-e avagy rosszak. 

Feleségével és a skandináv népmesék legendás alakjaival, a szorgos manókkal éldegél itt réges-rég óta (A lapp mesék szereplői többek közt a medvék, Stallo és a csudik. Stallo olyan mesefigura, akinek a személye századokon át alakult ki, s igazából senki sem tudja, ki is az a Stallo. Sokszor ábrázolják trollként - manó az északi mitológiákban, és sokan hallották gyerekként, hogy ha nem lesznek jók, elviszi őket Stallo. Egyes elbeszélésekben pedig a „karácsonymanó” - a télapó a skandináv országokban egy kedves manó - szerepkörével ruházzák fel, aki karácsony este rénszarvasszánon körbejárja a vidéket. A csudi - más néven csúd - egy nép, mely a mai Oroszország területéről származott, s mely sokszor támadt a lappokra.) Rajtuk kívül közönséges halandó nem teheti be a lábát a rejtekhelyre. A Mikulás hosszas keresgélés után szerelmesedett bele a Lappföldbe és telepedett le véglegesen. Az év nagy részében itt lakik, csak néha teszi át székhelyét a titkos nyári szálláshelyére. A közeli Savukoski település lakói, a rászorultak és a beteg állatok segítőjeként tisztelik ezt a kedves embert, akivel a következő megállapodást kötötték: A látogatók csak a szomszédos Korvatunturinmurusta tetejéről csodálhatják meg a Fül-hegy érdekes alakját. Az idevezető út egy gyönyörű nemzeti parkon vezet keresztül, amely Finnország volt elnökéről, Urho Kekkonenről kapta a nevét.
Az ötvenes évektől kezdődően egyre többször találkozhattak a gyerekek szeretett Mikulásukkal Napapiiri-ben, 9 km-re északra Rovaniemi városától. Itt halad át az Északi-sarkkör, amely már magában is egy misztikus hely, hiszen ezen túl kezdődik a nyári napfordulótól téli napfordulóig, a le nem nyugvó illetve fel nem kelő nap világa. A sarkkör - amely a Lappföldön a 24° és a 29,5° keleti hosszúság között fut - földrajzi pozíciója a legutóbbi kutatások szerint korántsem statikus: naponta akár 2 métert, évente pedig 100 métert is változhat. A jótevő látogatása 1985 óta egyre rendszeresebb lett, aminek az lett a vége, hogy Napapiirit Mikulás-faluvá avatták és berendezték a nagyszakállú irodáját és postahivatalát is. Ide várják a gyerekek leveleit, kéréseit és persze a látogatókat egész esztendőben.

mikulás, télapó, krampusz, hótündér, rendelés, házhoz, mikulás házhoz, télapó házhoz, mikulás rendelés, télapó rendelés, mikulásparty, télapóparty, mikulásműsor, télapóműsor, gyerekműsor, mikulásprogram, télapóprogram, mikuláslátogatás, télapólátogatás, mikulás ajándék, télapóajándék, mikulás mese, télapómese, mikulás vers, télapóvers, mikulás mondóka, télapó mondóka, mikulás süti, télapó süti, mikulás dal, télapó dal, mikulás ének, télapó ének, mikulásrendezvény, télapó rendezvény, mikulás zsák, télapózsák, mikuláscsomag, télapócsomag, virgács, mikuláslegenda, télapólegenda, ajándék, kreatív ajándék, kézzelkészített ajándék, lappföld, Myra, Szentmiklós, Miklós püspök, santa claus, babbo natale, iskolai mikulás, iskolai télapó, óvodai mikulás, óvodai télapó, finn mikulás, ünnep, mikulás cataring, télapó catering, zenés krampusz, virgács, gitáros krampusz, hűtőmágnes, mikulás lány, télapó lány, mikulás futár, télapó futár, mikulás rajzok, mikulás recept, télapó recept, mikulás étel, ünnepi étel, télapó étel, télapó rajzok, ajándékcsomag, ünnepi csomag, gyertya, ünnepi gyertya, Comet, Üstökös, Cupid, Íjas, Vixen, Csillag, Dancer, Táncos Prancer, Pompás Blitzen, Villám Dasher, Táltos Donder, Ágas, nagyszakállú, télapóbácsi, puttony, Rudolf, ajándék ötletek, gyerekrajz, gyermekrajz, karácsonyi ital, karácsonyi étel, recept