Potpourri

Bár a kicsi gyerekek még nem ajándékoznak (hová lenne akkor a Jézuska mítosz?), de szívesen kiveszik a részüket a készülődésből. Sok ünnepi (és hétköznapi) dekoráció és házilag készült ajándék elkészítésébe be lehet őket vonni, nagyon sok ajándéknak is jó, ha valakit meg akarnak lepni vele. Ezen az oldalon mindig újabb és újabb ötleteket találsz majd - ha van kedved, tedd hozzá a Tiédet is.

Készítése kb. 5-6 hét - ennyi idő kell hozzá, hogy "összeérjen". Karácsonyig éppen elkészül.

Hozzávalók:
Ízlés szerinti mennyiségű száraz növénykeverék. Őrölt íriszgyökér vagy kálmosgyökér (előbbi dekorációs boltokban gyakran kapható, utóbbi gyógynövényboltokban, de ezt kávédarálón meg kell őrölni). A száraz keverék bármi lehet, csak az a lényeg, hogy harmonizáljon egymással a színük és az illatuk. A növények többsége a szupermarketekben (illatos fűszerek) és a drogériákban (illatos gyógynövények) beszerezhető, száraz virágszirmokat pedig dekorációs boltokban (pl rózsa) vagy drogériákban (pl. bodza, körömvirág) lehet venni. Felhasználható például: levendula, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, menta, hárs, bodza, babér, citromfű, majoranna, tárkony, zsálya, fehér üröm. Az ánizs, boróka, fahéj, gyömbér, kardamom, koriander, szegfűszeg, szerecsendió, vanilia, gyömbér, valamint a citrom- és a narancshéj erős illatúak - 1 liter keverékhez elegendő 1-2 evőkanálnyi belőlük. A száraz növényeket, fűszereket és 1-1,5 evőkanál írisz- vagy kálmosgyökérport kézzel összekeverünk. Ha akarsz, 2-5 csepp illóolajat is keverhetsz hozzá. Zárt edénybe kell tenni a keveréket és meleg, sötét helyen hagyni 5-6 hétig. Ezután ki lehet tenni tálkákba, vagy kis szivacs- vagy habszivacslabdákat ragasztóba mártani és meghempergetni a keverékben, majd felakasztani. (A labdákba előbb fűzzünk akasztót - színes szalagot, vagy kötözőt.)

Csokoládé pénzt termő fa

Amire szükséged lesz hozzá: kb. fél méteres ágas-bogas csupasz faág, fehér festék, egy kancsó víz, gipsz, 24 csokipénz, 24 öntapadós címke, legalább 10 cm magas virágcserép, széles szalag, esetleg egy kis csillámpor, vastag ecset, filctoll, néhány kavics, műanyag tál, műanyag kés, olló, alufólia, ragasztószalag, vékony zsineg és újságpapír.

Teríts ki újságpapírt, és azon dolgozz! Egy műanyag virágcserepet bélelj ki alufóliával! Ha az alufólia elszakad, ragasztószalaggal javítsd meg! Rakj az aljára néhány kavicsot, ettől majd nem fog felborulni! A cserepet kívülről is burkold be alufóliába! Alul és a felső karimánál is hajtsd rá!

Nyomd erősen a kavicsok közé a faágat, amíg el nem éri a cserép alját! Tedd a gipszet a műanyag tálba, önts rá vizet, és keverd simára! Öntsd a gipszet a faág köré a kavicsokra! Amíg a gipsz meg nem köt, tartsd egyenesen a faágat!

Fesd fehérre a faágat! Mielőtt a festék megszáradna, szórd be csillámporral! A zsineget vág fel 15 cm-es darabokra. Ragassz egy-egy hurkot mindegyik csokipénzre, hogy majd felakaszthasd a "fára".

1-től 24-ig számozd meg az öntapadós címkéket, és ragaszd fel a pénzekre! Akaszd fel a pénzeket a faágra! A szalagból köss egy szép masnit a cserépre és a biztonság kedvéért, erősítsd oda ragasztószalaggal!

Dedember 1-jétől vágj le naponta egy pénzt! Helyükre apró díszeket, masnikat, kivágott karácsonyi képeket akaszthatsz! Az ünnepre így elkészül a karácsonyfa!

Adventi csomag

Amire szükséged lesz hozzá: kartonpapír, 4 tojástartó doboz (6 tojásos), ceruza, ragasztószalag, olló, folyékony papírragasztó, 24 öntapadós címke, 1 ív piros selyempapír, filctoll, 1 nagy csomagcímke, színes madzag, szép nagy masni, 24 apró édesség vagy egyéb kis ajándék

Vágd le a tojástartó dobozok tetejét, és kend be az alsó felüket, nyomd rá őket a kartonlapra. Így lesz tartása. Vág le a fölösleges kartont a tojásdobozok széle mentén! Ragaszd össze a dobozokat ragasztószalaggal. Tégy mindegyik rekeszbe egy kis édességet vagy ajándékot!  

Kend be ragasztóval a tojásos dobozok tetejét és fektesd rá a selyempapírt, melyet finoman nyomkodj rá a ragasztós részekre! A selyempapírt hajtsd a kartonpapír alá! Óvatosan fordítsd meg az egészet, és ragaszd le a selyempapírt!

A dobozok találkozásához ragassz díszes ragasztószalagot! Szintén ragasztószalaggal erősíts a csomag hátára színes madzagból készített akasztót.

1-től 24-ig számozd meg az öntapadós címkéket, és ragaszd fel őket az egyes rekeszekre! Ha nincs öntapadós címkéd, vágj ki ragasztós papírból négyzeteket! December 1-jétől karácsonyig minden napra jut egy kis meglepetés!

Illatozó citrus mécsesek

Egyszerűen, gyorsan elkészíthetők az illatos citrus gyümölcsök héjából készített mécses tartók. 

Nem kell hozzá mást tennünk, csak az elfogyasztani kívánt gyümölcsöt megmossuk, ezután héjából ügyesen kiszabadítjuk, (óvatosan, hogy a gyümölcs ne sérüljön, értékes leve ne folyjon ki), körben félbevágjuk a héjat, és lefeszegetjük a gyümölcsről, ha kell kiskanállal a héj alá nyúlva.
A vitamindús gyümölcs elfogyasztása közben kicifrázhatjuk a félgömb alakú héjakat (pl.: cikkcakkosra a szélét, vagy lyukakat fúrva bele), az aljukat, ha nem állnak meg stabilan egyenesre levágjuk, majd belehelyezünk egy-egy mécsest, és meggyújtott lángjuk mellett töltődünk fel a citrusok üdítő, tiszta illatával.

Hozzávalók: 

- narancs, mandarin (nagyon könnyen lehúzható, és egyben marad a héja), citrom, vagy grapefruit 
- mécsesek 
- kés (kiskanál)

Karácsonyi mécses termésekkel

Szükséges eszközök:

- hungarocell gömb 12 cm átmérőjű
- gesztenye, földimogyoró, mandula, ánizs
- ezüst kontúrfesték
- Ezüstszínű angyalhaj
- ragasztópisztoly
- barna színű akrilfesték
- citromlé
- szivacsdarabka

A félbe vágott gömböt befestjük a barna színű akrilfestékkel. Amíg ez szárad, törölgessük át citromlével a gesztenyéket, ettől könnyebben megtapad rajtuk a festék. Ezután egy puha szivacsdarabkát mártogassunk bele ezüstszínű kontúrfestékbe, és laza mozdulatokkal satírozzuk vele át a terméseket. Elég csak az egyik oldalukat beszínezni, mivel a másik kevésbé fog látszódni. A megszáradt félgömböt is bepamacsoljuk az ezüst festékkel.

Mivel a kontúrfesték gyorsan szárad, így szinte azonnal megkezdhetjük a termések gömbre ragasztását. Igyekezzünk úgy elhelyezni a díszítést, hogy a befestett gömbből a lehető legkevesebb látszódjék. Ha elkészültünk a felragasztással, helyezzük a félgömb közepére a teamécsest, amit szükség szerint oda is erősíthetünk egy kis ragasztóval. Majd lazán körbetekergetjük az angyalhajjal, hogy még ünnepibbé tegyük a kis mécsest.

 

 

Karácsonyi ablakdísz

Kellékek:

- színes papír, vastagabb típus (zöld, piros, arany, ezüst stb.)
- olló
- ragasztó
- színes cérna, zsineg (zöld, piros, arany, ezüst stb.)
- tű
- hurkapálca

Hajtson félbe egy színes papírt, és egyik oldalára rajzoljon ceruzával fenyőfát. Bármennyire szereti Ön az esetleges, kevésbé szimmetrikus formákat, ezúttal ne csábuljon el, mert a fenyőfa akkor fog összeállni a térben, ha teljesen szimmetrikus. Ezért a tengelyét megrajzolhatja vonalzóval, és rögtön jelölje is be a felénél, majd a tengely két oldalára rajzolja a fát. (Szakszerűen: tengelyesen tükrözzön egy fél-karácsonyfát) Miután kivágta a dupla rétegű papírból a formát, (elvileg) két azonos fenyőfát fog kapni.

Helyezze el őket fejtől-lábtól, majd a megrajzolt tengely mentén vágjon be a felükig. Azaz az egyiket a lábánál, a másikat a csúcsánál kezdve vágja be. Ezt követően, pedig a két vágásnál illessze össze a két lapot, és forgassa el őket egymáshoz képest 90 fokkal. Máris kész a térbeli fenyőfa! Ahhoz, hogy felfüggessze, szüksége lesz a tűre és cérnára, melyet a fa tetején fűzzön át, kössön rá csomót, és máris kiakaszthatja az ablakba.

De nem kell itt megállnia, mert a fellógatott fenyőfa zsinórjára ragaszthat két oldalról szívet, csillagot, házikót vagy bármit. De akár azt is megteheti, hogy több fenyőfát készít, s azokat egy hurkapálcára köti fel, melyet középen felfüggeszthet. A képeken látható variációkból ötletet meríthet.

Gyerekekkel együtt készíteni nagyszerű mulatság!

Adventi naptár

Adventi naptárt könnyen készíthetünk november végén, még az adventi időszakot megelőzően. Tojástartó kis rekeszeiből és gyufásdobozból is összeállíthatjuk, lényeg, hogy 24 legyen belőle. Ha az előbbit választjuk, a tetszőleges színre lefestett kis tojástartó-rekeszek tetejére vágjunk méretben passzoló kartonpapírt. Ezeket is fessük le, majd számozzuk meg 1-től 24-ig. Miután megszáradtak, töltsük meg a kis rekeszeket cukorral, meglepetéssel, üzenettel, majd ragasszuk le a papírkörrel. A 24 különálló darabot ráragaszthatjuk egy papírtálcára szorosan egymás mellé, vagy a karton fedelekre egy hosszú zsinórt is ragaszthatunk, mely összeköti a napokat.

A gyufásdobozzal hasonlóan járunk el, azzal a különbséggel, hogy praktikusabb csomagolópapírral bevonni a dobozkákat.

Tolltartó

Kevés pénzből, pillanatok alatt el lehet készíteni ezt a ceruza- és tolltartót. Nem kell hozzá más, mint egy befőttesüveg, spárga, szalag és pillanatragasztó. A spárga végét odaragasztjuk az üveg alsó részére, amikor az üveget körbetekertük, ismét rögzítjük a spárgát. Lehet dekorálni szalaggal, esetleg festhetünk rá textil- vagy dekorfestékkel.

Mécses

Ez a gyönyörű mécses nagyon hasonlít a jeruzsálemi gyertyára, de előnye, hogy örökké tart. Akár egy vastagabb falú vizespohárból vagy egy befőttesüvegből is el lehet készíteni. A különböző színű hőre keményedő gyurmákból vékony kígyókat gyúrunk, az egyik gyurmadarabot lelapogatjuk úgy, hogy mindenhol ugyanolyan vékony legyen. A kígyókat (hármat-négyet) beletekerjük a gyurmapalacsintába, úgy, hogy ne érintkezzenek a kígyók egymással. Az így készült vastagabb rudat tapétavágóval vékony szeletekre vágjuk, a szeleteket egymás mellé feltapasztjuk az üveg oldalára. A befedett üveget kisütjük a sütőben. Vigyázni kell, nehogy túlságosan megégjen a gyurma!

Gyűrűs noteszek

A gyűrűs noteszekből egyedi jegyzetfüzeteket, sőt fotóalbumokat is készíthetünk annak megfelelően, milyen betétlapokat teszünk bele. A noteszek négyféle előlappal, kétféle méretben (A4-es és A5-ös), natúr színű, vastag kartonból készülnek. A dupla előlap ablakaiba kasírozhatunk színes rostpapírt, pauszpapírt, decoupage-olhatunk szalvétát, vagy akár ragaszthatunk fényképeket, fátyolleveleket is. Továbbá díszíthetjük kender-, vagy selyemzsinórral, gombokkal, apró fafigurákkal. Oldalára zsinór, fagolyók, valamint gombok felhasználásával akár zárat is készíthetünk. A vastag kartont előre kilyuggatva kenderzsinórral, himzőfonallal varrhatjuk is.


Noteszkészítés lépésről lépésre:

Grafitceruzával halványan rajzoljuk körbe a kivágott részt a mögötte lévő oldalra, majd hajtsuk ki, és a jelölt területet fessük ki fehér vagy krémszínű hobby festékkel!

Szalvétából vágjuk ki a mintát, fejtsük le a fölső réteget, és a jól ismert decoupage technikával ragasszuk rá Kids Art folyékony ragasztóval a lefestett területre!

Ragasztózzuk be a notesz cím- és hátoldalát (de a behajtható oldalakat ne!), és jó erősen nyomjuk rá a csomagolópapírra!

Vágjunk az ablaknyílásnál 1-1cm-rel kisebb téglalapot a papírba egy snitzer segítségével, és az így kapott füleket hajtsuk vissza, és ragasszuk a peremre!

Ragasztózzuk be Kids Art folyékony ragasztóval a cím- és hátlap fonákoldalát, hajtsuk rájuk a visszahajtható oldalakat, és jó erősen préseljük össze őket!

Vágjuk le körbe a fölösleges csomagolópapírt úgy, hogy kb. 2cm-es peremet hagyjunk minden oldalon, amit visszahajtva ragasztózzunk a 
peremhez!

Vágjunk kétfelé egy A4-es méretű színes kartont, és ragasszunk egyet-egyet a borító belső oldalaira!

A papírral bevont noteszt végül tetszőlegesen díszíthetjük zsinórral, spárgával, préselt, vagy művirággal, levelekkel.

Téli kép gyermekszobába

Anyagok és kellékek:

· 1 db kerek MDF képkeret
· 1 db koktél szalvéta
· Creall Acryl festék világos piros és fehér színekben
· Creall Glitter festék, ezüstszínben
· struktúr paszta
· Creall Varnish mat szalvéta ragasztó-lakk
· dekorációs elemek (karácsony)
· csillag alakú mini strassz
· karácsonyi mintás kontúrmatrica

Eszközök:

· ecset (kerek és lapos)
· spatula, vagy kés a struktúrpaszta kenéséhez
· erős ragasztó

A munka menete:

1. Rajzoljuk meg a szalvéta hátára a képkeret belső körét és vágjuk ki. Fessük be a képkeret szélét pirosra, a belső kört fehérre;

2. A festék száradása után rögzítsük a szalvétát a kerek MDF lapra: válasszuk szét a szalvéta rétegeit, a legfelső, színesen nyomott réteget helyezzük a lapra és, a ragasztó-lakkal óvatosan kenjük át. Középről kifelé haladjunk, hogy az esetleges légbuborékokat ki tudjuk simítani. Várjuk meg, amíg a lakk megszárad. Ezután ragasszuk be a lapot a keretbe. (Ügyeljünk arra, hogy a keretbe vágott akasztó a megfelelő helyen legyen.)

3. Kenjünk a keretre tetszés szerint struktúrpasztát és a dekorációs elemeket, nyomjuk a még nedves pasztába.

4. A struktúrpaszta száradása alatt felragaszthatjuk a képre és a keretre a mini strasszokat és a kontúrmatricát

5. A száradást követően kenjük át vékonyan a pasztát és a képen a mókus sapkájának bojtját és szegőjét ezüst glitterfestékkel.

Harangos fadoboz készítése, patinálással.

Szükséges eszközök:

- Funérdoboz
- Öntött kerámia figura
- Decoupaint antik festék bordó
- Kontúrpaszta arany (Lefranc)
- Dekorszalag 15 cm
- Áttetsző kétoldalú ragasztó

Első lépésként a tetszőleges színű antikfestékkel kívül és belül is lefestjük a dobozunkat. A Decoupaint antik nevű új festékünkről annyit illik elmondanom, hogy különleges szemcsés szerkezete miatt a felületére kerülő paszta foltokban marad meg rajra. Hígítani nem szükséges, száradása maximum fél óra, ez nyilván a felhordott festék vastagságától is függ.

Ha készen vagyunk a dobozzal, lefesthetjük a kerámiaformát is, esetünkben egy kis harangot. Majd az arany kontúrpasztából egy igazán elenyésző mennyiséget teszünk a szivacsra, a felesleget letöröljük egy papírdarabkán végig húzogatva rajta a szivacsot.

Ezután nagyon finom mozdulatokkal a felfestett festékiránnyal megegyezően bepasztázzuk a dobozt. Érdemes az éleket is kiemelni. Arra vigyázzunk, hogy ne kerüljön túl sok festék a felületre, hiszen fedőfestékként takarhatja az alatta lévő festékréteget.

A patinaként használt kontúrpaszta azonnal megszárad, így jöhet a díszítés. Klasszikus díszítés a pöttyözés, ami igazán elegánssá teszi a dobozkánkat.

A harang éleit kikontúrozzuk, majd arany színû szalagból masnit formálunk a tetejére, amit a ragasztószalaggal rögzítünk.

A művelet utolsó lépéseként ragasztópisztollyal rögzítjük a figurát a doboz tetejére. Ékszeres dobozkaként a család, baráti kör bármelyik hölgytagjának kedves ajándék lehet.