A gyertyák alapanyagai

Gyertyahomok:

 A különböző színű gyertyahomokot tetszésünk szerint egymásra szórjuk egy üvegedénybe, a közepébe helyezünk egy viaszos kanócot és kész is a színpompás gyertyánk, melyet kedvenc illatunkkal illatosíthatunk.

Gyertyazselé:

A gyertyazselét vízfürdőben olvasszuk meg. A megolvadt viaszt színezhetjük színezővel ill., illatosíthatjuk is. Célszerű üvegedénybe tölteni, így jobban érvényesül a kristálytiszta viasz. Többféle módon díszíthetjük, tehetünk bele kagylót, dekorációs kavicsot, száraz növényeket, üvegkavicsokat, stb. Ha ezeket a díszeket különböző magasságban akarjuk elhelyezni, várjuk meg, amíg az alsó réteg megdermed, majd utána töltsük a következő réteget.

A kanócot a viasz megdermedése után kell a zselébe helyezni úgy, hogy egy kis tűvel megszúrjuk a helyét, majd betoljuk a viaszos kanócot.A zselé újra felhasználható.

Díszítés:


Viaszlapok: Gyertyák díszítésére alkalmazható, de szinte minden felületen megtapadó többféle színű viaszlapok.

Viaszcsíkok: Gyertyán kívül díszíthetünk vele üvegeket, mécses- tartókat, képeslapokat, festett dobozokat, stb.


Viaszgyöngyök:

Gyertyafestő toll: Színes folyékony viasz, amellyel gyertyát festhet ecsettel, vagy a flakon csőrével.

 

 

 

Kellékek:

Kanócok, illatanyagok, színező anyagok:

Gyertyadíszítés préselt virággal:

A préselt virágot gyertyaalapozóval rögzíthetjük a gyertyán, gyertyalakkal fényesíthetjük.

 

Viaszdrazsé

Kávészem nagyságú, különböző színű drazsé, amit átlátszó üvegedénybe öntögetve a színek keverésével, érdekes gyertyákat alkothatunk. Felhasználása megegyezik a viaszreszelékével

 

 

Zselés viasz

Kocsonyás állagú, átlátszó viasz, amit felhevítve (90–95 °C-on) folyékonnyá tehetünk, és dekorálhatunk különböző anyagokkal. Törekedjünk arra, hogy a felhasznált díszítő anyagok inkább az üveg falához legyenek közelebb, és lehetőleg ne legyenek éghetőek

Különböző színű rétegeket kapunk, ha megvárjuk az előzőleg öntött viasz dermedését. Színátmenetet úgy érhetünk el, ha még meleg viaszra öntjük a következő réteget. Döntött felületre téve az üvegedényt, tovább variálhatjuk a

csíkok helyzetét. A hevítés során légbuborékok keletkezhetnek, amit úgy előzhetünk meg, hogy a felhevített zselét előzőleg forró vízbe tett pohárba vagy üvegedénybe töltjük.

Felidézve egy boldog nyár emlékét mi a tengernél gyűjtögetett kagylókból, csigákból készítettük a mintadarabokat.

 

 

1. módszer

A gyertyák alapanyaga a közvélekedéssel ellentétben nem viasz, hanem paraffin. Ma már több helyen található olyan hobbibolt, ahol ez beszerezhető, de valószínűleg olcsóbb, ha egyszerű fehér gyertyákat felolvasztunk. A kanóc lehetőleg pamut legyen, mert a műszálnak égetéskor kellemetlen szaga van. A legjobb a szövéshez használt felvetőszál. Öntőformának leginkább egy vastag papírhenger használható: széles ragasztószalag, alufólia vagy egészségügyi papír hengere. Alulra egy kartonlapot helyezhetünk. A gyertyákat egy öreg vagy használaton kívüli fémedényben olvasszuk fel, figyelve arra, hogy ne hagyjuk a tűzön, mert könnyen meggyulladnak.

 

Az öntőformánk aljára száraz virágszirmokat, leveleket, kavicsokat vagy terményeket szórunk, a kanócot pedig ruhacsipeszekkel feszítjük a henger közepére. Ezután öntjük rá a forró paraffint, amely igen lassan hűl ki, ezért a legjobb módszer, ha hideg vízbe rakjuk így a papír is leázik róla. Fontos tudni, hogy a szirmok, ha odáig leég a kanóc lángra lobbannak, ezért lehetőleg csak díszgyertyának használjuk. 
A gyertyakészítés másik bevált módszere a mártás. Ehhez két edényt tegyünk egymás mellé: az egyikben a forró paraffin, a másikban hideg víz legyen. Először a paraffinba, majd a vízbe mártjuk bele a kanócot, amelyet egy széles fejű fakanálon átvetve duplán mártogathatunk. Ezt addig ismételgessük, amíg gyertyánk el nem éri a kívánt vastagságot. Az utolsó mártás előtt teafűbe vagy morzsolt fűszerbe, esetleg olvasztott zsírkrétába forgatva érdekes színvariációkat kaphatunk.

1: A gyertyaviaszt vízfürdőben olvasszuk meg:
Tegyük a viaszt egy konzervdobozba, vagy tűzálló edénybe, ezt az edényt helyezzük egy vízzel telt fazékba és forraljuk fel.(A viasz olvadáspontja kb.60°C) Közvetlenül melegítve tűzveszélyes!
Az olvadt viaszt kedvünkre színezhetjük, illatosíthatjuk. Az illatanyag használható zseléhez, gyertyahomokhoz.

2:A kanócot kössük egy hurkapálcához, majd a pálcát fektessük keresztbe a forma nyílásán, a kanóc másik végét vezessük ki a forma másik nyílásán, majd cseppentsünk ide egy-két csepp viaszt, várjuk meg amíg megszilárdul, ezzel megakadályozzuk, hogy a viasz kifollyon.

3: Száradás után a formát az asztalhoz koccintva a gyertya könnyen kiesik a formából.

4: A gyertyát díszíthetjük száraz növényekkel, festhetjük dekorációs festékekkel, lakkozhatjuk, ill. különböző formákat, száraz terméseket, kagylókat tehetünk a viaszba. 
Ha többszínű gyertyát akarunk, akkor meg kell várni az egyes rétegek megszilárdulását.

A gyertya teljes lehűlési ideje 10-12 óra, amit hűtővel gyorsíthatunk. 

2. módszer

A régi, félig-meddig elégedett gyertyákat sem kell többé a kukába dobnunk!

Hányszor előfordul, hogy egy-egy ünnep, vagy különleges alkalom estén gyertyát gyújtunk, s a maradék a kukába kerül, hiszen egy félig leégett gyertya nem szép látvány.

Többé nem kell kukába dobnunk, hiszen nemcsak lakásdíszt, de ajándékot is készíthetünk belőle. A gyertyaöntés a legegyszerűbb, ám annál kreatívabb ajándékkészítési módszer.

Alapanyagok:

- A kreatív boltokban, több színben is kapható viasz. A gyöngy formájúak különleges alakú pohárba, vagy edénybe szórva önmagukban is  szép látványt nyújtanak, így ezeket nem szokás elolvasztani. Erre a célra inkább a forgácsolt viaszt használjuk. Ha van maradék gyertyánk, azt reszeljük le.
- Vásároljunk kanócot. Ha maradék gyertyát használunk, felhasználhatjuk a kanócát, de a boltban kapható viaszozott, fém talpú kanócokkal egyszerűbben dolgozhatunk.
- Erősebb nejlon zacskó, lábas.
- Pohár, vagy műanyagforma amiben kiöntjük a gyertyát.

A viaszdarabokat tegyük egy vastagabb nejlonzacskóba, egy lábasban melegítsük vizet, és lógassuk bele a zacskót. Készítsük elő a műanyagformát, vagy poharat. Ha egyszerű, álló gyertyát szeretnénk, helyezzük a műanyagformába a kanócot, majd öntsük fel a viasszal.

Ha díszgyertyát, vagy ajándékot készítünk, akkor különleges alakú pohárba öntsük a viaszt, így díszként is megállja a helyét. Ha többrétegű, színes gyertyát szeretnénk, miután kihűlt az első réteg, öntsük rá a következőt, míg a forma meg nem telik.

Amennyiben csak egyszínű viaszt találunk, később, a gyertya elkészülése után is kifesthetjük, vagy decoupage technika segítségével, mintákkal díszíthetjük.

TIPP: Öntsünk ki egy réteg fehér viaszt a formába, és még mielőtt elkezdene megdermedni, csurgassunk bele színes viaszt, így különleges mintázatú gyertyát kapunk.

3. módszer

GYERTYAKÉSZÍTÉS VIASZBÓL

Hogyan készül?

1. Öntőforma előkészítése Használhatsz üzletben vásárolható öntőformát, de otthon a háztartásban
is találhatsz sok erre alkalmas eszközt (pl.: konzervdoboz, műanyag palack, stb.). A kanócra köss egy csomót és húzd át az öntőforma lyukán. Tömítsd el a nyílást (pl.: gyurmával), hogy ne folyjon ki a viasz. A kanóc felső részét pedig kösd hurkapálcára, rakd keresztbe az öntőforma tetején, így a kanóc teteje sem fog elmozdulni. 


2. Viasz előkészítése 

Forralj vizet egy edényben. Forráskor helyezz bele egy konzervdobozt, amiben a viasz-granulátumot fel tudod olvasztani.

3. Gyertya öntéseHa felolvadt a viasz, színezőanyagot és illatanyagot tehetsz bele. Keverd össze és öntsd bele a kiválasztott öntőformába. Ahogy hűl, mélyedés keletkezik a közepében, ezt pótold ki viasszal.
4. Munka befejezése
Ha teljesen kihűlt, a kész gyertyát húzd ki az öntőformából. Vágd le a kanóc egyik végét, és kész a gyertyád.

Tippek, tanácsok

- Ha a kész gyertyát nem tudod könnyen kihúzni az öntőformából, akkor állítsd rövid időre meleg vízbe és így máris könnyebben megy. 
- Különböző színű viaszokat rétegesen is egymásra önthetsz, így több színű gyertyád lesz. Egyenesen és ferdén is önthetsz rétegeket, de az előző réteget mindig hagyd megszáradni, mielőtt a következőt ráöntöd. 
- Díszítheted is a gyertyád pl. üveggyönggyel, csigával, kagylóval, vagy száraz virággal. Ehhez egy szélesebb és egy keskenyebb, ugyanolyan alakú öntőformára van szükséged. A keskenyebb formába öntsd ki a gyertyát, hagyd megszáradni. Vedd ki az öntőformából a kész gyertyát és helyezd a szélesebb öntőforma közepébe. Önts köré egy kis viaszt, helyezd bele a kiválasztott díszeket, majd öntsd fel teljesen viasszal. Ha megszáradt, húzd ki az öntőformából.

4. módszer

Vízfürdőben olvasszuk meg a viaszt. Adjunk hozzá színező- és illatanyagot, majd öntsük a kanóccal ellátott formába. Az olvadt viaszba tehetünk sztearin adalékanyagot (kapható a gyógyszertárakban), így a gyertya lassabban ég el. Ha csíkos gyertyát szeretnénk, különböző színű viaszrétegeket öntsünk egymásra, mindig megvárva az előző réteg dermedését.

 A képen látható gyertyákat száraz virágokkal díszítettük. A forró, vízbe mártott kész gyertya tapadós felületére préselt faleveleket nyomkodtunk, amit még egy réteg, forró viasszal bevonva tehetünk tartósabbá.

A gyertyaöntő formák használata
Vágjunk le egy darab kanócot. Egyik végét kössük egy hurkapálcára, és helyezzük a forma tetejére. A kanóc másikvégét fűzzük át a gyertyaöntő forma alján lévő pici nyíláson, úgy hogy a kanóc középen kifeszüljön. Érdemes ezt a pici lyukat betömködni valamivel, nehogy kifolyjon a forró viasz (például gyufaszállal vagy gyurmával). Öntsük bele a már színes vagy
színezővel és illatanyaggal kevert viaszt, és hagyjuk legalább 12 órát dermedni. A viasz lehűlés közben zsugorodik és elválik a forma falától, így könnyen kivehető.

5. módszer

Eszközök : Duplaaljú főzőedény, ez helyettesíthető egy öreg edénybe helyezett kávéskannával. 

Hőmérő: nagyon fontos eszköz, hőmérő nélkül ne is álljunk neki gyertyát készíteni! 
Edénytartók, edényfogók, attól függően, hogy milyen edényt vagy kannát használunk.

Öntőformák. 
Az öntőforma belsejébe, hogy ne ragadjon bele a viasz legkönnyebben használható a szilikon spray, de mogyoróolaj is működik.


Vágószerszám a kanóchoz. 
Fakanál a viasz kavarásához. 
Serpenyő: legalább 20 cm átmérőjű, sokféle célra, elsősorban az öntött gyertyák aljának elegyengetésére. 

Viasz: 1-2 Sokféle viasz létezik, a kezdőknek ajánlott az általános paraffin viasz, mely 135-145 fokos tartományban olvad. 
Ahogy egyre tapasztaltabbak leszünk, kedvünk támadhat egyéb viasztípusokkal is kísérletezni, például méhviasz vagy más olvadáspontú paraffinok.

Kanóc :3

A kanócokat három fő típusba oszthatjuk: lapos, négyzetes és drótszerű. Az előbbi kettőt öntött és mártott gyertyákhoz használják, az utóbbit az úszó és a fogadalmi gyertyákhoz. A kanóc kiválasztásában legfontosabb, hogy mérete megfeleljen az öntőforma átmérőjének.

4. Minél kisebb a forma, annál kisebb kanócot kell használnunk. Ha az elkészült gyertya próbaégetésekor minimális viasztócsa keletkezik, a kanóc túl kicsi. Ha viszont a kanóc körüli megolvadt viasztócsa megfojtja a lángot, akkor túl nagy. A kanóc méretének változtatásával tudjuk legkönnyebben beállítani, hogy gyertyánk hogyan égjen. 

Fontos fejben tartanunk, hogy ha bármit megváltoztatunk a viasz összetételében, akkor ahhoz hozzá kell igazítanunk a kanóc paramétereit is. Ha nincs kéznél többfajta kanócunk, akkor az adalékanyagok mennyiségének módosításával állíthatjuk be a viasz keménységét és a gyertya tökéletes égését. 

Festék: 5, Kétféleképpen színezhetjük a gyertyákat, festékkel és pigmentekkel. A legtöbb gyertyát festékanyaggal színezik. A pigmentek nagyon koncentráltak, elsősorban a mártott és faragott gyertyáknál alkalmazzák. Alapvető szabály, hogy pigmentet nem használunk a gyertya belsejének színezésére, mert összetevői akadályozzák a viasz megfelelő égését. 

Legelőnyösebb kifejezetten gyertyafestésre szolgáló anyagokat használni. Ha mély, sötét színt szeretnénk, ne növeljük a festék mennyiségét, hanem a gyertya elkészülte után merítsük azt a festékbe, ugyanis a gyertya anyagának túl magas festékkoncentrációja égési problémákat okozhat. A szín világosabb lesz, mint ahogy azt az olvasztóedényben látjuk. Az árnyalat ellenőrzéséhez cseppentsünk egy kevés viaszt fehér papírra. Vegyük figyelembe, hogy az adalékanyagok is befolyásolják a végső színt. 

Illat 

A gyertyákhoz használt illatanyagok két fajtája a folyékony illóolaj és az illatanyag-tömb. Bár az előbbi költségesebb, de sokkal jobban működik. Kövessük a gyártó útmutatásait. Ügyeljünk arra, hogy ne használjuk mértéktelenül az olajat, mert a túl nagy mennyiség tönkreteheti a gyertyát.

 

6. módszer

A gyertyaviasz lehet

- méhviasz, a legrégebbi alapanyag. Sokáig ég, viszont nehéz vele dolgozni. Olvadáspontja 65°C.
- paraffin, a leggyakrabban használt viasz. Olvadáspontja alacsony 54°C és könnyű vele dolgozni.
- sztearin, természetes anyag. Olvadáspontja 74°C. A belőle készült gyertya tejszerűen fehér, opálos lesz.

Gyertyaöntés kellékei

Viasz-granulátum, kanóc, öntőforma, hurkapálca, illatanyag, színezőanyag, gyurma. Olvasztóedény (konzervdoboz)

Gyertya öntése - egyszínű, általános leírás

Készítsük elő az öntőformánkat. Vásárolhatunk kész formákat is, de bármilyen házilag készített öntőforma megfelel (konzervdoboz, alumínium bevonatú doboz, műanyag palackból kialakított öntőforma).

A kanócot rögzítsük a formába. Kössünk egy csomót az egyik végére, majd húzzuk át a lyukon. Gyurmával tömítsük a nyílást, egyébként kifolyhat a viasz. A másik végét kössük rá egy hurkapálcára, amit keresztbe helyezünk az öntőformán. Lehetőleg középre helyezzük a kanócot.

Készítsük elő a gyertya alapanyagát. Ha azt akarjuk, hogy a gyertyánk sokáig égjen és illata is legyen, akkor a háromféle alapanyagot keverjük össze (parafint, méhviaszt, sztearint). Kb. 70% parafin, 10% sztearin és 20% méhviasz legyen.

Ezekből az alapanyagokból a sztearint helyezzük egy edénybe (konzervdoboz is jó).

Egy másik edénybe tegyünk vizet és forraljuk fel. Amikor forr, a konzervdobozt helyezzük bele és a vízgőz felett olvasszuk meg a sztearint, amikor kezd olvadni, beletesszük a méhviaszt majd a parafint. Mikor mindhárom megolvadt, színezhetjük színezőanyaggal és illatosíthatjuk illatanyagokkal. Keverjük össze, majd óvatosan öntsük az öntőformába. Ahogy hűl, a gyertya a közepén mélyedés keletkezik, ezt töltsük fel viasszal.

Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, majd húzzuk ki az öntőformából. Ha nem sikerül, akkor állítsuk az öntőformát rövid ideig forró vízbe. A kanóc egyik végét vágjuk le és kész a gyertyánk.

Tisztítsuk meg edényeinket, de a viaszt soha NE öntsük a lefolyóba, mert eltömíti a csöveket!

Gyertyaöntés - többszínű (réteges)

Az előkészítés megegyezik az előzővel. Mikor megolvadt a viasz és beszíneztük a kívánt színre, az öntőformába öntjük az első réteget. Rétegezhetünk vízszintesen és ferdén is. Ha vízszintesen rétegezünk, akkor hagyjuk az öntőformát egyenesen, ha pedig ferdén, akkor eldöntjük olyan szögbe, amilyen ferdére szeretnénk önteni. Hagyjuk ezt a réteget megszáradni, majd jöhet a következő színű réteg. Ha ferdén öntöttük, akkor most a másik irányba döntjük el. Ezt a rétegezést addig ismételhetjük, amíg belefér az öntőformánkba a viasz.

Gyertyaöntés - díszített

Előkészület megegyezik az általános leírással. Viszont ehhez a gyertyához ne adjuk sztearint, mert nem fogjuk látni a díszítést. Két öntőformára van szükségünk. Az egyik legyen kb. 2-3 cm-rel szélesebb, mint a másik. A kisebb gyertyaöntő formába kiöntjük a gyertyánkat és hagyjuk megszáradni. Ezután kivesszük az öntőformából, majd a szélesebb öntőforma közepére helyezzük. Öntsünk rá egy kevés viaszt, majd helyezzük be a díszeket (kávészemek, szárított gyümölcsök, szárított virágok, kagyló, csigák, üveggyöngyök stb.) Majd töltsük fel viasszal. Hagyjuk teljesen megszáradni és vegyük ki a formából.

Gyertyaöntés - felvert viaszból

Hógolyóhoz hasonló gyertyákat tudunk önteni. Előkészítés és olvasztás az általánosnak megfelelően. Mikor megolvadt a viasz, egy habverő segítségével felverjük, mint a tojásfehérjét. Beleöntjük az öntőformába. Minél tovább verjük, ahogy hűl, annál habosabb lesz. Megoldható olyan formában is, hogy a tetejére öntünk felvert viaszt. Érdekes hatásokat tudunk így elérni.

Gyertyaöntés - jégkockával

Lyukacsos sajthoz hasonló gyertyát tudunk készíteni. Az olvasztás megfelel az általánosban leírtnál. Mikor az öntőformába öntjük a viaszt, közben jégkockákat dobálunk bele. Amint szárad a viasz, a jégkockák elolvadnak, és helyükön lyukak maradnak.

Gyertyakészítés viaszzseléből

Zselégyertyák

A zselégyertyák csak látványban különböznek a hagyományos viaszgyertyáktól. Elkészítésükhöz csupán egy tubus gyertyazselére van szükség, melyet vízben kell felmelegíteni. Általában üvegpohárba, vagy más üvegből készült formába öntjük, mert nyújt megfelelő látványt.

A hobbiboltokban kapható színező- és illatanyagokkal bárkinek nagyszerű ajándékgyertyát készíthetünk

Hogyan készül?

1. A viasz-zselé felmelegítése
Tedd a zselét egy kisebb, de magasabb nyeles edénybe. Majd tedd bele ezt az edényt egy nagyobb fazékba, amelybe előzőleg vizet öntöttél. Ne tölts bele túl sok vizet, mert melegedés közben belespriccelhet a zselébe és ettől zavaros lesz. A zselé kb. 90-95 °C-on válik folyékonnyá. Keveréshez fakanalat használj.

2. Gyertyaforma előkészítése
Ez előzetesen jól kimosott és szárazra törölt üvegedénybe helyezd bele a talpas kanócot és a tetszés szerinti díszítőtárgyakat (pl.: szárazvirág, kagyló, üveggolyó, stb.). 

3. Zselé öntése
Az előkészített üvegedénybe öntsd bele a felmelegített zselét. A zselé viszonylag gyorsan megdermed.

Tippek, tanácsok

- Viasz-zseléből kapható áttetsző ill. különböző színárnyalatú. De magad is színezheted az áttetsző zselét speciális pasztillákkal. 
- Díszítésre elsősorban fémből ill. üvegből készült tárgyak a legalkalmasabb, mert ezek súlyuknál fogva az üvegedény alján maradnak, amikor a zselét beleöntöd. 
- A díszítőtárgyakat az üvegedény falához közel helyezd el, hogy egyrészt ne sérüljön a kanóc, másrészt a tárgyak jobban látszódjanak. 
- A zselében már vásárláskor légbuborékok vannak és továbbiak keletkezhetnek a munka során. A buborékok számát csökkentheted, ha az üvegedényt melegvizes fazékba teszed a gyertyaöntés idejére és ott is hagyod, amíg a zselé meg nem dermed. Persze a buborék lehet a dekoráció része is, ekkor nincs teendőd. 
- Az elkészült gyertya alá tegyél égésbiztos alátétet, mert tartósabb használat során nagyon felforrósodhat. 
- A gyertyát csak addig égethetjük, amíg a díszítőtárgyat el nem éri, mert az könnyen meggyulladhat.

Gyertyakészítés viaszporból

Hogyan készül?

Viaszporból a leggyorsabban készíthető egyszínű vagy többszínű gyertya. 
1. Helyezd bele a talpas kanócot az üvegedénybe. 
2. Tetszés szerint szórd bele az edénybe a viaszpor(oka)t


Tippek, tanácsok

- Hurkapálcával mintákat is készíthetsz a viaszporba.
- Ha széles az üveg, több kanócot tegyél bele.
- Viaszport különböző színekben, szemcsékkel és illattal vásárolhatsz.

Érdekes mintákat tudunk készíteni, ha különböző színű viaszporokat öntünk egymásra, egymás mellé. Egy hurkapálca segítségével mintákat is kialakíthatunk a viaszporból.

Gyertyakészítés viaszreszelékből

Roppant egyszerű a gyertya elkészítése viaszreszelékből, csak a több színű gyertyaport kell egymásra szórnod néhány rétegben. 

Változatos mintákat hozhatsz létre egy hurkapálca segítségével, ha a színeket egymásba nyomod. A viaszdrazséhoz hasonlóan, egy mutatós üvegpohárba vagy kehelybe, a speciális talpas kanóc köré szórva, és a színek kombinálásával, különleges díszgyertyákat készíthetünk.

 

Virágnyomatú gyertya készítése

1. lépés 

Rendezze el a száraz virágokat, leveleket, tervezze meg előre, hogyan helyezi majd el őket, és próbálja hozzá a gyertyához. Ha elkezdi a munkát, nagyon gyorsan kell majd dolgoznia, úgyhogy fontos, hogy megtervezze az ötleteit. 

2. lépés 

Olvasszon paraffin viaszt egy lábosban (Kreatív boltokban megvásárolhatja!). Ha felolvadt a viasz, vegyen egy serpenyőt, öntsön bele melegvizet, és helyezze bele a lábost, amelyben az olvadt viasz van. A meleg víz folyékonyan tartja a paraffint. 

3. lépés 

Mártsa ecsetét a folyékony viaszba, és fessen le egy kis területet a gyertyán, ahová a virágot, vagy levelet szeretné helyezni.

4. lépés 

Óvatosan nyomkodja a virágot a viaszba. Tetszés szerint ismételje meg a lépéseket, ha fér még díszítés a gyertyára. 

5. lépés 

Amikor készen van a virágok elhelyezésével, mártsa az egész gyertyát a folyékony viaszba. Finom, de határozott mozdulattal merítse, forgassa a gyertyát, mert különben nem lesz egyenletes a felülete. Győződjön meg róla, hogy a díszítő virág, vagy levél teljes felületét fedi-e a viasz. Ha légbuborékokat lát, ismételje meg a merítést. 

6. lépés 

Hagyja megdermedni a viaszt a virágok felett (eleinte lehet, hogy tejüvegszerű lesz a gyertya felülete, de várjon, mert hamar kitisztul, és teljesen áttetszik majd a díszítés!). 

7. lépés 

Törölje át a kész gyertyát nejlon harisnyával, hogy fényes legyen.